Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
A koga bi, gospodo draga, Ante Sanader trebao zaposliti?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

A koga bi, gospodo draga, Ante Sanader trebao zaposliti?

Koga, ako ne svoga?

PONEDJELJAK Capo

Mjesec dana prošlo je od smrti velikog Vinka Bajrovića Cape, dobrog duha grada i uspravnog socijaldemokrata, pa je na vidjelo izašla njegova 'politička oporuka' - u stvari pisamce kojim je fino detektirao što ne valja u splitskom SDP-u i zašto se to društvance SDP-om zapravo više ne bi trebalo ni zvati. Idealist Capo možda jest bio pomalo naivan, ali probleme je bogme fino detektirao i jasno kazao da među tom ekipom ionako ne bi sjedio.

Bivšim predsjednikom ogranka Koturom koji se izblamirao s izborom kandidata za gradonačelnika i potom obećao povući - da bi ipak tek teatralno sjeo u drugi partijski red, zatim s bezimenim beskičmenjacima kojima je fotelja bila preča od sprječavanja rasturanja stranke, zaplotnjacima zabavljenima isključivo kombinatorikom za vlastito interno prosperiranje umjesto barem privida javnog rada, kompromiserima koji su za sitan bakšiš pogazili stara stranačka načela.

Ima ih danas, itekako ima, koliko god društvance s Bačvica djelovalo desetkovano, rasuto i pogubljeno u vremenu u prostoru.

Pomalo je deprimirajući podatak da je Capo do same smrti bio zaokupljen mislima o raznim koturima, matijevićima i franićima - ali s druge strane zapravo je divno da im je i mjesec dana nakon odlaska na onaj svijet svejedno dospio kazati što ih spada.

UTORAK Aferica

Deprimirajuće je i kada jedna stranka - recimo HDZ baš ovog tjedna - toliko zajuni producirati afere da se već na prvom koraku pokopa i postane predmet sprdnje.

Nije ni čudo da se nitko nije potpisao na priopćenje kojim se Banovinu proziva jer je za dvadesetak ili koliko već tisuća kuna angažirala tvrtku za čišćenje Srebrnih vrata, navodno baš zato što je netko iz te tvrtke nekad lajkao nekakav Puljkov status na Facebooku, da bi se u roku pola sata ispostavilo da je ista ta tvrtka iste takve poslove - čak i puno veće - radila baš u doba HDZ-ove vlasti.

Pa pobogu, zar je teško barem malo prosurfati, informirati se, raspitati?

Ili recimo pričekati, pa ubosti nešto konkretno?

SRIJEDA Luka

Konkretna je ideja za rekonstrukciju i proširenje Sjeverne luke, projekt vrijedan skoro 50 milijuna eura koji se meljao i kiselio po ladicama sve dok posao nije ubačen u veću brzinu i doveden do realizacije. I to europskom lovom.

Da bi se, naravno, tipično splitski sada pojavili disonantni tonovi i grintanja jer su ugrožena staništa naše autentične drače, makije i korova. Čestitamo.

Kako smo destruktivni, čudo je da smo kao grad uopće živi.

ČETVRTAK Vatrogasci

Ante Sanader, HDZ-ov Voldemort protiv kojega svi imaju reći svašta toga - samo da nije javno i potpisano - u Vatrogasnoj zajednici kojoj je predsjednik zaposlio je vlastitog sina. Bez natječaja.

Obrazloženja ovog poteza tradicionalno su komična: od onoga da se čovjek 'izuzeo od odlučivanja' kada je ova tema došla na red do tvrdnje da od njegovog sina na kugli zemaljskoj ne postoji kvalificiranija osoba za ovaj posao.

A ovo potonje zapravo je najtočnije: a koga bi jedan HDZ-ovac uopće trebao zaposliti ako neće svoga?

I mi se čudimo svakakvim pizdarijama.

PETAK Smeće

Za četiri godine, kada se Karepovac napokon napuni do čepa smećem Splita i još skoro dvadeset okolnih gradova i općina, čudit ćemo se i tomu kako nitko nije unaprijed razmišljao o ovom problemu i nije planirao što napraviti kako bi se izbjegla ekološka katastrofa.

A ni to nije sasvim točno: istina jest da se centar za gospodarenje otpadom u Lećevici crta i planira punih dvadeset godina, silni milijuni već su potrošeni na studiozno razmišljanje i prenemaganje, a da se do današnjeg dana ni jedna jedina lopata nije zakopala. 

Trutovi iz Županije još uvijek nisu uspjeli otkupiti ni zemljište, a kamoli raspisati normalan natječaj i barem formalno pokrenuti ovaj projekt; umjesto toga, od njih periodično dobivamo tek paradiranje pred kamerama i obećanja da Lećevica samo što nije krenula - kao ovog tjedna, kada su se pred kamerama po tko zna koji put iznova prenemagali župan Boban i ministar Ćorić.

Ali ima nešto dobro i u tome: kada za koju godinu više ne budemo znali što ćemo sa smećem, barem imamo adrese na kojima ćemo ga iskrcati.

SUBOTA Partije

U Banovini su ovog tjedna odlučili zajahati temu državnih nekretnina, koja zbog otkrića još jednog masovnog HDZ-ovog lopovluka već danima trese javnost, pa su se dosjetili lansirati priču koja uvijek iznova donosi pozitivne poene: obećali su iseliti političke stranke iz gradskih prostora u centru grada i šutnuti ih negdje na periferiju, na Pujanke ili valjda u Kopilicu.

Ideja je, treba reći, potpuno populistička - a pored toga i beskrajno blesava u trenutku kada centar grada veći dio godine ionako životari na aparatima. Em političke stranke već danas plaćaju pristojnu cijenu najma gradskih kvadrata, em stvaraju kakvu-takvu živost u centru.

Do koje razine smo došli najbolje ilustrira podatak da nam je u ovom trenutku u gradu ljepše vidjeti čak i Željka Keruma, Petra Škorića, Antu Bačića zvanog Baćo ili zadnjeg bezimenog propalicu iz ionako propalih HSS-a, HČSP-a ili SRP-a, nego još jedan kontingent turista koji klapaju s onim svojim kuferima i već gledaju gdje će srknuti prvi jeftini koktel…

Čak i ovakva domaća ekipa puno nam je zanimljivija.

NEDJELJA Fasade

…samo se nadamo da nikoga, pa ni njih, u prolazu centrom grada neće zdimiti kamenje i blokovi koji sve češće i ozbiljnije padaju s fasada, kao ovog tjedna sa zgrade u Nodilovoj.

Valjda je bilo vrijeme da se i to počne događati: nismo imali ni potrese ni bilo kakve druge elementarne nepogode izuzev jedne, najtužnije.

Nemara.

Vaša reakcija na temu