Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Aerodrom Sveti Jere? Dobro je, mogli smo i gore proći
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Aerodrom Sveti Jere? Dobro je, mogli smo i gore proći

Miriše na Bobanov predizborni potez, ali zaštitnik Dalmacije i jedna od značajnijih ličnosti u povijesti i nije tako sulud izbor

PONEDJELJAK GUP

Zadnjeg, baš zadnjeg dana roka sazvana je sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se - možda, ako ne bude sabotaže poput neobičnih izostanaka vijećnika ili inscenirane svađe oko detalja, a možda i otezanja same sjednice na nekoliko dana, kako bi ušla u predizborno vrijeme - napokon pokrenuti izmjene GUP-a. 

Naglašavamo, tek pokrenuti: još je dug pred njima, dugačak je red pametnjakovića koji će blebetati o 'privatnim interesima' i 'pogodovanju' kako bi ušićarili kakav neinformirani glasić više, pa makar to značilo opstrukciju cijelog grada. Tek treba vidjeti kako će reagirati lobiji kojima diranje u GUP ne paše - od velikih igrača koji su prethodno sebi sve namjestili do Keruma koji itekako spada u tu kategoriju, ali se užasava čak i simboličkog podizanja zaštite Marjana.

Bit će tu još pičvajza.

Činjenica da se izmjene GUP-a pokreću doslovno posljednjeg dana mandata jedne gradske vlasti dovoljno govori o samoj toj vlasti, makar je istina i da okolnosti definitivno nisu išle na ruku: okruženje je uglavnom toksično, ranije namjere doista i nisu bile uvijek časne, a sve to rezultira histerijom u javnosti kojoj kratica 'GUP' predstavlja sinonim za korupciju. A nije uvijek tako, dapače: radi se o važnom i strateškom, ali zapravo 'tekućem' dokumentu koji uvijek treba biti tek koju godinu ispred realnog života i podložan 'fajn tjuningu', kako bi se grad normalno razvijao.

I umjesto da se non stop kokodače, katkad vrijedi malo bolje proučiti materiju prije nego što se progovori.

UTORAK Kila

U zadnjoj umjesto u drugoj godini mandata napokon su puštene u promet ceste na Kili. Činjenica da skoro šest tisuća ljudi cijelu vječnost živi bez normalnog pristupa vlastitom domu i da djeca na putu do škole odrađuju blatnjavi slalom između jurećih automobila u civiliziranoj državi predstavljala bi skandal, no što je, tu je. Takvi smo.

'Jedinice lokalne samouprave nemaju jednake mogućnosti kod ovlaštenja kao što ih ima država', pravdao se gradonačelnik ovog tjedna na Kili i to bi bilo razumljivo da nije samo jednog detalja: prije koju godinu, kada je još postrojavao ministre prilikom dolaska u Split, bilo mu je ponuđeno da napiše prijedlog izmjene zakona i da se problem riješi. To je u Banovini učinjeno - samo će slučaj htjeti da papir nije otputovao za Zagreb. Zagubio se, kažu, na stolu ili u mailu jednog od njegovih najbližih suradnika.

Kad je došlo vrijeme za javno savjetovanje o tom zakonu, bilo je već kasno.

Je li na djelu bila klasična aljkavost, što je sasvim razumno za pretpostaviti, ili možda proračunatost - jer lakše je tražiti opravdanja i pozivati se na višu silu nego objasniti zašto netko prima plaću za posao koji ne radi i zašto je toliki problem izgraditi deset ili sto metara nove ceste - vrag će ga znati. 

Rezultat je jednak.

SRIJEDA Vice

Vrijedi zabilježiti je otvaranje novih cesta na Vicinim Mejašima bez samog Vice, što je objašnjeno kao normalan potez 'jer ovdje se ne radi o kampanji', još jedan zgodan gradonačelnikov prst u oko partijskom drugu koji mu želi oteti fotelju.

U HDZ-u se, izgleda, baš jako kolju.

Mihanović je zasad unesrećen povijesno niskim rejtingom u predizbornim anketama, jer 17 posto za ovu stranku ravno je porazu, a što će još biti ako fajt postane javan? Ako jato postane mrzovoljno i skrene - dio prema desnici i Kerumu, dio prema centru? Ako bude sabotaže? Što ako afera oko doktorata eskalira, što ako podbaci i Kerum, pa HDZ ostane sam?

Puno je ozbiljnih pitanja i stvari ne izgledaju nimalo ružičasto. Onaj smiješni Renault 4 već danas ne izgleda kao dobra baza, nego već pomalo očajnički…

ČETVRTAK Promjene

Ako smo mislili da je politička situacija u Splitu bizarna, vrijedi usmjeriti pogled nešto zapadnije, prema Trogiru: ondje će HDZ po svemu sudeći za gradonačelnika kandidirati Vedrana Rožića, bivšeg direktora Hajduka koji se s optužnicama puna dva desetljeća potezao po sudovima, a na koncu je i osuđen. 

Bio je Rožić gradonačelnik već jednom, nakon čega je pred sudom posvjedočio da nije imao pojma o gradskom kreditu koji je za lokalni nogometni klub podigao njegov vlastiti zamjenik Vinko Brkan.

Mašala, čestitamo. Čini se kao prava opcija za izbore i promjene u Trogiru.

PETAK HNS

'Zašto moramo biti žrtve HDZ-ovih i HGS-ovih bračnih svađa?', tobože naivno zapitao se splitski HNS, stranka koja je se vječito šlepala na tuđim izbornim listama i potom vješto krpala vladajuće većine i sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika.

Usput osiguravajući sasvim pristojne apanaže svojim malobrojnim članovima, a bogme i članovima njihovih obitelji.

Sad kada su ih svi prekrižili na izbore izlaze samostalno, pa valjda moraju valjati fraze koje zvuče logično i ispravno.

A mi svi valjda smo od jučer.

SUBOTA Ego

Predizborno okrupnjivanje na centru i ljevici započelo je, makar nismo sigurni da su motivi baš uvijek 'programski'. Same programe vjerojatno bi svi lako uskladili, problem je uvijek u egu - a bogme i u apetitima.

Puljak i Ivošević teoretski zvuče kao solidna kombinacija, no treba znati da se postotci ipak ne mogu samo mehanički zbrajati: ima tu dobitaka, ali će bogme biti i gubitaka. Ključno pitanje uvijek jest: koliko suradnja može izdržati nakon izbora? Sudeći po iskustvima u ovom i drugim slučajevima, nismo baš uvjereni.

Kod izbora gradonačelnika pitanje je još jednostavnije - koga zapravo možemo zamisliti na toj funkciji, za koga vjerujemo da je dovoljno operativan razmrdati grad i tko će preživjeti da ga u roku od tri ili šest mjeseci Banovina ne pojede, sažvače i ispljune?

Mršav je izbor, nažalost, ali uvijek je to tako. Biramo onoga tko je najmanje loš.

NEDJELJA Jere

Aerodrom Sveti Jere Dalmatinac?

Prijedlog preimenovanje već mjesecima se valja u kuloarima, a ovog tjedna inicijativa je formalizirana - potegao je župan Blaženko Boban, valjda računajući da će zgodno odjeknuti kod njegove ekipe. Radi se ipak o zaštitniku Dalmacije, bogme i jednoj od značajnijih osoba u povijesti čovječanstva. 

Makar nema šanse do izbora ovo i provesti.

Uglavnom, moglo je proći i gore. Bilo je puno blesavijih opcija.


***

Ovaj tekst napisan je uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

Vaša reakcija na temu