Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Afera pelegrinka
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Afera pelegrinka

Nepopularno mišljenje: ne, jedno stablo nije važnije od garaže s pet stotina mjesta

PONEDJELJAK Županija

Na teškim su mukama HDZ-ovci u Županiji. Vlast im visi o koncu - preciznije, o jednom vijećniku iz Domovinskog pokreta s kojim, kao, nisu u koaliciji - i svaka nova sjednica igra je živaca. Svojim udavačama potiho su obećali brda i doline, lovu i fotelje, pa kad se to prozrelo u javnosti došli su u nepriliku kako ove planove provesti bez da netko eventualno ne završi u zatvoru zbog političke trgovine.

I zato sada i jedni i drugi plešu oko vruće kaše, navodno zatežu odnose i navodno ih relaksiraju, predstave radi.

Predstave koju je ipak simpatično gledati - kao ovog ponedjeljka, kada je ponovno pao kvorum i kada se punih sat vremena bolesnu Nevenku Bečić dovlačilo na sjednicu, a navodno neposlušnog Marka Žaju iz navodno konstruktivnog Domovinskog pokreta privlačilo, očito, nešto tajnovitijim metodama.

Ali ajde, nekako su dovukli stvar do kraja. Barem za ovaj put.

Iz redovnog županijskog posla izdvajamo novi kredit Centra za gospodarenje Lećevica koji će se, naravno, vraćati iz javnih sredstava - doduše bez informacije o iznosu i roku povrata, dakle o osnovnim parametrima. Mašala: financiranje desetljetnog najvažnijeg projekta prešlo je u novu dimenziju, u skladu sa samim projektom koji je još uvijek više u fazi transcendentalnog.

Što je sasvim lijepo obrazložio župan Blaženko Boban kada je objašnjavao novi manevar oko Lećevice i pokušao predočiti svoju viziju: 'Mi imamo vjeru', ushićeno je izgovarao Boban.

Naravno: samo nam je vjera i ostala da nećemo za dvije do tri godine biti zatrpani vlastitim smećem, isključivo zahvaljujući trutovima iz Županije.

UTORAK Mall

Investitori 'Small Malla' ponašaju se kao kauboji.

Nogom su razvalili vrata i ušli u Split, a onda u demonstraciji bahatosti jednog poslijepodneva - dva dana prije ljetne zabrane radova i tri dana uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj su baš oni glavna i jedina tema - bagerima skršili jedino stablo na onoj blatnjavoj ledini kod Općine.  Po svemu sudeći legalno, ali to nije poanta. 

I tako su izazvali jogurt revoluciju: nema Facebook filozofa koji se nije oglasio o pokojnoj pelegrinki, organizirao joj se ispraćaj i davale šonete u novinama, lupetalo o njenoj navodno stoljetnoj dobi, skladalo pjesmice i podnosilo kaznene prijave. 

A nema tome dugo kada smo posprdno gledali prema Zagrebu u kojemu se kompletna aktivistička scena mjesecima također bavila jednim stablom, onom magnolijom.

Cijela se priča - rekli bismo, isključivo zahvaljujući spomenutoj bahatosti investitora i katastrofalnoj komunikaciji i njih i gradske uprave, uz onaj neobjašnjivi izljev bijesa gradonačelnika Puljka kada su zabranjeni ljetni radovi na ovoj lokaciji - ubrzo prelila i na sami projekt 'Small Malla' u kojemu, pojednostavljeno, ljudi instinktivno osjećaju da nešto nije u redu.

Ali ama baš nitko nema nijedan suvisao argument zašto.

Split je sam prodao pravo građenja na ovoj lokaciji prije skoro tri desetljeća, šest gradonačelnika potpisivalo je različite ugovore i sporazume, skoro svaka garnitura u Banovini izdavala je ili mijenjala dozvole, a sada kada je došlo vrijeme da se nešto zbilja počne graditi - svi bi oprali ruke. Tradicionalno najdalje je otišao HDZ pozivom da se raskine ugovor s investitorom, bez bilo kakve analize ili barem jednog pravnog argumenta, ali uz jasnu perspektivu dugog, teškog i po grad vrlo skupog sudskog spora. 

I sve je to bilo samo topnička priprema za spomenutu i teško probavljivu sjednicu Gradskog vijeća ovog petka, no o tome nešto poslije.

Nepopularno mišljenje oko 'Small Malla' ipak se mora izreći i ono glasi: da, treba ispoštovati ono što je potpisano, pa makar u prapovijesti i kaubojskim investitorima usprkos.

I ne, jedno stablo nije važnije od garaže s petsto i kusur mjesta.

SRIJEDA Mail

U Banovini su se, baš kao što smo predvidjeli, zasad stidljivo počeli klati. Opet, kako smo predvidjeli, na relaciji Bojan Ivošević Maja Đerek.

Obračun je zasad u fazi predigre i ograničen je na 'slučaj Peškarija', kojega smo još prošlog tjedna apsolvirali: vrijedan prostor bez natječaja je dodijeljen jednom jedinom ugostitelju koji je ondje organizirao cjeloljetni 'festival', da bi Đerek protresla slučaj i naredila da se natječaj ipak provede.

Što je ekspresno brzo završilo u medijima.

Ovog tjedna u medijima je, pak, završio interni e-mail u kojemu se Ivoševiću podređena pročelnica Leona Grgić žali upravo na Đerek i tvrdi da je u ovom slučaju, narodski rečeno, usrala motku.

Ali onda i sama priznaje - u skladu s ekstremnom birokratizacijom svega čega se bilo tko u ovom gradu takne u zadnjih nekoliko godina - da se na Peškariji teoretski ionako ne bi smjelo održavati baš ništa.

'Sreća da mediji to ne znaju', simpatična je rečenica iz istog tog maila kojom, eto, i ona sama priznaje da nije baš iskontrolirala sve što je trebala.

Od koga god da je procurila korespondencija, ruka mu se pozlatila.

ČETVRTAK Bazen

Kako histerija oko pelegrinke i 'Small Malla' nije jenjavala, a pritisak se pojačavao, gradonačelnik Ivica Puljak pokušao je izvesti mali manevar skretanja pažnje.

Rekli bismo, tragično neuspješno.

U gluho doba noći, naime, sazvao je novinare kako bi im predstavio projekt izgradnje novog bazena i dvorane na Kili - zgodan zato što je iniciran u doba HDZ-ove vlasti, zato što su konkretnim amandmanima iza njega stali vijećnici (navodno) oporbenog Mosta i zato što ga podržava i današnji predsjednik kotara Mejaši, također HDZ-ovac.

Radi se o svesplitskom projektu, rekli bismo, što je krajnje neuobičajeno za naše domaće prilike - pa bi gradonačelnikov manevar možda i uspio da postoji išta više od ideje.

Odnosno, da je ponudio bazen umjesto njegove makete.

PETAK Vijeće

I eto, famozna sjednica Gradskog vijeća na temu 'Small Malla' održana je uz zaglušujuću kakofoniju s obje strane stola, vladajuće i oporbene, ali i uz bolni nedostatak kvalitetne pripreme.

Niti je oporba imala ijedan pravni argument zašto raskinuti trideset godina star ugovor, niti je vlast ponudila protuargument zašto se to ne bi smjelo napraviti. Sedmosatno štrapanje stoga je završilo očekivanim zaključkom u kojemu je Puljak preglasan - ali samo forme radi.

Odlučeno je, naime, da će se 'sva dokumentacija dostaviti USKOK-u' i, ono ključno, da će se 'zatražiti pravno mišljenje Pravnog fakulteta u Splitu, Zagrebu ili Rijeci'. 

Dakle, većina - a tu su zapravo igru diktirali HDZ i SDP - nije imala muda provesti ono što je danima ranije populistički javno zazivala, naprosto sve raskinuti, a pored toga su u igru uveli pravne fakultete koji su dosad često bili rasadnici nestručnog, a često i vrlo zločestog angažmana. Preciznije, ljude koji bi se prodali za porciju liganja, a vole prodati svoj autoritet za stručno pokriće.

Ne treba ići daleko u povijest, sjetit ćemo se navodno cijenjenih profesora upravo ovog, splitskog fakulteta, koji su u slučaju Spaladium Arene vlastitom gradu na leđa pokušali natovariti sto milijuna eura tuđih kredita.

I kojima je dlaka falila da u tome uspiju.

SUBOTA Šou

Cirkus oko pelegrinke nastavljen je ove subote i prosvjedom, odnosno njenim formalnim ispraćajem. 

O ovome gradu ne treba snimati filmove, dovoljno je samo izaći na ulicu.

NEDJELJA Karoglan

Direktor 'Čistoće' Ivica Karoglan u međuvremenu naočigled tone sve dublje i dublje: nisu se još temeljito istražili ni svi dosadašnji dvojbeni potezi koje je vukao, eto ti novog problema.

Policija ga se dohvatila zbog - zasad navodne - dvostruke naplate putnih troškova. Kažu da je službenim automobilom odlazio na ročišta u Zagreb, a ondje svejedno uzeo još četiristotinjak eura.

Znamo dosta sličnih slučajeva koji su, kada su se optužbe dokazale, završili u bajbukani, no kod Karoglana to zapravo nije glavna dilema.

Pravo pitanje jest: kad će Ivica Puljak doći do spoznaje da mu nije baš mudro vući ovakav teret na leđima?

Vaša reakcija na temu