Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Afera prstaci
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Afera prstaci

Moraš biti solidno neosjetljiv i bahat da se uopće mašiš za njih. A ako si političar, trebaš biti iznimno netalentiran i blesav da se time još i javno hvališ

PONEDJELJAK Izdaja

Igrokaz oko domaćinstva utakmici hrvatske reprezentacije na Poljudu, započet dosta sramotnim postupkom gotovo kompletnog Gradskog vijeća i okretanjem leđa vlastitom klubu i njegovim zahtjevima za radikalnom čistkom u hrvatskom nogometu, nastavljen je još sramotnijim sastankom na Poljudu.

S jedne strane velik broj HNS-ovih kriminalaca zaogrnut u HDZ-ovo ruho, a s druge stranačka delegacija za koju se ni u najbolju volju ne može shvatiti logika sastavljanja.

Najbliže bi bilo reći da se ondje ukazao gradonačelnik uz jednog svoga, jednog Plenkovićevog i jednog Škorićevog HDZ-ovca, da sve bude fino balansirano i da ostane u krugu obitelji. Pardon, partije.

Samo što nisu morali glumiti: isti sastanak su jednako tako mogli održati i u svom sjedištu u Sinjskoj ulici. 

Rezultat je više ili manje poznat, a svodi se na to da je Hajduk - kada se okrenuo iza sebe i shvatio da ondje nema nikoga, da je izdan - bio prisiljen uzmaknuti i popustiti. Mašala.

Od neprijatelja, gori su samo domaći izdajnici.

UTORAK Blaženost

S vedrije strane, uvijek se možemo baviti Aidom Batarelo, nekadašnjom Baldasarovom desnom rukom koja je čudesnim spletom okolnosti čak bila kandidatkinja za gradonačelnicu, a danas je jedna od troje (previše, dakako) gradskih vijećnika SDP-a.

Mrtva-hladna, blažena u vlastitom gubitku moralnog kompasa i potpunom političkom antitalentu, gospođa se bacila na kusanje prstaca i onda to - zajedno s pripadajućim tupim osmijehom i pozom instagramuše - još lansirala na društvene mreže, čudesno plastično prekršivši sve moguće etičke dileme.

Čestitamo. 

'More mogućnosti', slogan pod kojim je držala ljestve Ivi Baldasaru, upravo dobio sasvim novu dimenziju.

SRIJEDA Reakcija

Ali evo, barem se splitski SDP jasno i nedvosmisleno izjasnio o bedastoći svoje prvoborke, pa se ispričao javnosti zbog 'afere prstaci'. 

Poklopio ju je u priopćenju čak poručivši da je 'očito je potrebna i dodatna edukacija kako bi se upozorilo na ovakve pojave i na štetnost izlova prstaca'.

Drugim riječima, poručio je Batarelo da je ispala nepodnošljivo glupa.

ČETVRTAK Natječaj

A u Banovini su nepodnošljivo ležerni, pogotovo usporedi li se današnje doba s onim navodnim poletom, entuzijazmom i energičnošću otprije dvije godine. Od pustih reorganizacija, sistematizacija i sličnih velikih riječi ostala je tek hrpa sudskih sporova, dosta kaotično stanje u samoj gradskoj upravi i, evo, pročelnička mjesta koja ni na polovici mandata nisu do kraja popunjena.

I to u najvažnijim resorima poput urbanizma, gradske imovine ili gospodarstva i turizma.

Za ovo posljednje, posvećeno gospodarstvu i turizmu, nakon Kerumove ucjene čak se uspjelo dogurati do javnog natječaja koji je prošlog tjedna opet poništen. Po drugi put i bez ikakvog suvislog obrazloženja.

Iako je sasvim jasno tko će biti izabran, te da se u takvoj situaciji nitko normalan neće ni maltretirati slanjem svoje prijave.

Kvragu, došlo je do toga da čak i dogovoreno imenovanje ne uspijevaju provesti.

PETAK Kava

A direktor Vodovoda Tomislav Šuta očarao je medije i javnost potezom oko službenog domjenka, kada je umjesto uobičajenih bakanalija gostima servirao tek slatka peciva i kavu.

Premda je to naprosto normalno i prirodno ponašanje.

No Šutu ipak treba pohvaliti jer se nije zaustavio samo na simboličnim potezima poput ovoga, nego je učinio i nešto znatno konkretnije i dugoročno važnije: uveo je praksu da se na stranicama tvrtke objavljuju ama baš svi podaci oko javne nabave, pa makar u nekim slučajevima ona zbilja bila bagatelna.

Jer upravo na takvim slučajevima najčešće se i najjednostavnije otima javni novac. Zašto drugim tvrtkama, a na koncu i samoj Županiji ili Gradu, to još uvijek ne pada na pamet - nećemo biti bezobrazni spekulirati.

SUBOTA Odgoj

A jednostavnim pregledom javno dostupnih podataka može se doznati da smo samo u prošloj godini iz gradskog proračuna usmjerili 178.820,20 kuna Nogometnom klubu Poljičanin 1921., čiji su 'stručni voditelji i pedagozi' ovog tjedna dječake od deset do trinaest godina organizirali i poticali na kolektivno uzvikivanje pozdrava 'Za dom spremni'.

Krasan odgoj, nema što. 

Snimka iz Barcelone nije uzbudila predsjednika kluba, stanovitog Nikolu Mužinića, koji je medijima znao samo izgovoriti blesavu rečenicu da 'ne bismo imali doma da nismo za dom bili spremni'. Nije se pretrgla ni gradska uprava u kojoj su sport i obrazovanje mladih pod istom kapom, a bogme ni socijalna služba koja bi u normalnim okolnostima valjda ispitala kako je došlo do ovako zabrinjavajućeg ishoda u odgoju djece.

Nitko.

NEDJELJA Protokol

Nije se uzbunio ni gradonačelnik, koji bi teoretski trebao ukinuti javno financiranje takvog kluba ili barem uputiti kakvu jasnu poruku.

On je, naime, po običaju zaokupljen protokolom: malo oko Dana državnosti, malo oko primanja državnog priznanja od strane bivše šefice Kolinde Grabar-Kitarović, malo oko osobnih prisjećanja na prošlu karijeru u kulturi - i eto, za čas prođe još jedan tjedan.

Vaša reakcija na temu