Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Ajme, evo i njega. Opet
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Ajme, evo i njega. Opet

On zbilja jest kao socijalni herpes: čim Splitu malo padne kolektivni imunitet, izbije nam Željko Kerum

PONEDJELJAK Siromah

Ante Sanader, sveprisutni i svemoćni šef županijskog HDZ-a, ponešto se uznemirio propitivanjem njegove kupnje zemljišta na Kozjaku.

Onog zemljišta za koje je prije deset godina govorio da 'nije ni na trasi, ni oko trase, ni u blizini budućeg tunela' i za kojega je ovih dana ipak priznao da je '150 metara od izlaza iz tunela'. Dovoljno daleko da ne bude napadno na trasi, a opet dovoljno blizu da bude potencijalno… 

Blizu.

Sanader je bio župan u vrijeme dok se donosio Prostorni plan, bio je i župan i šef HDZ-a u godinama kada su se trase tunela i pripadajućih cesta crtale, mijenjale i prilagođavale, ali nipošto nećemo sugerirati da je nešto muljao. Ne, on je samo pametno investirao. 

I čovjeku dođe milo kad shvati kakvu su mu prioriteti: Sanader u karijeri nije stekao ni kuću, ni stan, a čak i 68 tisuća eura koje mu je žena pronašla u jednoj garaži pošteno je vraćeno vlasniku. Ništa nema jadničak, samo te dvije parcele na Kozjaku koje je kupio tako što je zapravo učinio uslugu bivšim vlasnicima. Mašala.

UTORAK Bojler

Cijela svita HDZ-ovaca otvorila je Galenski laboratorij u Dugopolju, tu famoznu 'tvornicu lijekova' koju nam najavljuju pune tri godine. Dovukli su čak premijera i dvojicu ministara, a nekako se ugurao i splitski gradonačelnik koji s ovom investicijom nema ama baš nikakve veze, no to ga nije spriječilo da istu reklamira na svim službenim kanalima Grada Splita. Činjenice su jedno, izborna kampanja drugo.

Elem, Galenski laboratorij. Deset milijuna eura uložile su Županijske ljekarne i zapravo nemamo primjedbi na to: kad već okreću ogromnu lovu, da ona barem ode u kakav smislen projekt. Što još uvijek ne znači da je točna tvrdnja župana Bobana da je 'ovo dokaz da nam trebaju županije'. 

Dapače: potpuno smo uvjereni da bi love bilo i više bez protočnog bojlera kojemu je on na čelu, a bogme bi i ovakve ideje malo češće padale na pamet da tamo u zgradi općine nisu HDZ-ovci nisu srasli s foteljama i spokojno se razmnažaju, evo, već nekoliko generacija…

SRIJEDA Revizija

Više od trideset milijuna kuna koje su splitski porezni obveznici bespovratno skucali u Jugoplastiku, te tko zna koliko još love koja je na Gripe došla neizravnim putem, recimo kroz žicanje od državnih sponzora ili ugovore poput onoga sa Split parkingom, napokon je urodilo plodom i vratilo ovaj klub u prvu ligu.

Čini se da je osim one trice Tonija Perkovića i korona mrvicu pomogla, no dobro, bit će barem zanimljivo u gradu opet gledati ABA ligu.

Kao što je zanimljivo čitati izvještaj Državne revizije za 2018. godinu, recimo dio u kojemu je u Banovini otkriveno da su se suglasnosti za kreditno zaduženje KK Split davale mimo Gradskog vijeća, ali i da u poslovnim knjigama uopće nije evidentirano jamstvo Grada za kredite podignute u toj godini. Naprosto je, narodskim rječnikom, sakriveno.

Kako smo ovaj film gledali već više puta, imamo dvije molbe za HDZ-ovce koji su se instalirali u ovom klubu, a paralelno sjede i u Gradskom vijeću: radite što god hoćete, ali molimo da vodite računa prije svega o našim novcima, a tek potom o vašoj igrački.

I drugo, ako je ikako moguće, nastojte ne ostaviti kaos i dugove koje ćemo plaćati za vama još godinama nakon ove prvoligaške epizode.

ČETVRTAK Prvoborac

Punih deset mjeseci policiji nije dovoljno da odgovori na pitanje na koje će dobra novinarka Slobodne Dalmacije odgovor pronaći u nekoliko dana: tko je bespravno gradio na Benama?

Ovakav razvoj događaja može biti zbunjujući samo ukoliko ne znamo da je krivac Ivica Tafra, utjecajni HDZ-ov prvoborac, koji se potom oglasio patetičnim statusom o 'izmišljenom slučaju' i odlučio se za klasični 'zašto-baš-sad-prije-izbora' manevar, nakon čega smo, priznajemo, prestali dalje čitati.

Kad si se, kume, zbog zastare već izvukao od kaznene prijave za bespravnu gradnju, red bi bio da barem počistiš ono što si za sobom ostavio na Marjanu i umjesto ispraznog prenemaganja, muški priznaš krivnju i pozoveš se na onu o 'zakonu koji jednako vrijedi za sve'.

Teoretiziramo, naravno. Pustit ćemo policiju da ga nekako izvuče.

PETAK Sutkinja

…ali bismo željeli da što više slučajeva poput ovoga završi u rukama sutkinje Višnje Strinić sa Županijskog suda, odnosno sudaca i sutkinja sličnog profila. 

Ima ih još, dobro to znamo, samo moraju prevladati.

Ovoj sutkinji pripao je onaj korumpirani kardiokirurg uhvaćen s prstima u medu, koji je uzeo dobrog odvjetnika i pokušao izuzeti glavne dokaze protiv sebe, pa tako i snimku koju je napravila nesretna žena prisiljena dati mu mito. Strinić je ipak odbila taj zahtjev uz razumno i logično objašnjenje da 'interes za progon i kažnjavanje počinitelja takvog koruptivnog kaznenog djela treba staviti ispred okrivljenikova prava na slobodu i tajnost komuniciranja, tj. da javni interes u konkretnom slučaju preteže nad pravom privatnosti okrivljenika'.

Zvuči, kažemo, razumno i logično, a u našim prilikama upravo zato i nevjerojatno, pogotovo kada isti taj stav potvrdi i Vrhovni sud.

Bravo za sutkinju, može se.

SUBOTA Dvorište

Može se napraviti i prvo reciklažno dvorište u gradu usprkos pritisku različitih lobija, pa čak i eksplozivu koji je, eto, slučajno pronađen na ovoj parceli na Orišcu baš na dan početka radova. 

Da se nas pita, a ne pita, policija bi se o tome iscrpno raspitala kod prvih susjeda, a i neke druge službe usput bi provjerile kako su se u industrijskoj zoni izgradile viletine i zgradetine - no, eto, ne pita nas se.

Kao što nas se ne pita ni oko postavljanja reciklažnih dvorišta u gradu, jer da pita, sigurno ne bismo u 2020. godini uređivali prvo i jedino.

Niti zakonski minimum nismo u stanju ispuniti, a kamoli zadovoljiti nešto strože civilizacijske standarde.

NEDJELJA Kerum

Evo i njega, baš smo se pitali gdje je.

Mada se moglo predvidjeti da će se aktivirati jer se Željko Kerum zapravo ponaša poput neke vrste socijalnog herpesa: čim Splitu malo padne kolektivni imunitet, on iskoči odnekud.

Teško je u njegovoj kandidaturi za Sabor i napadnom hvaljenju HDZ-a i SDP-a ne prepoznati neku vrstu duplog pasa, po svemu sudeći sa zadatkom da počoka pokoji postotak glasova na desnici i tako počisti put za više HDZ-ovih mandata. Vratit će mu oni, ne sumnjamo da nema neku svoju računicu.

Puno je, zaista puno razina na kojoj je sama Kerumova pojava u političkoj orbiti skandalozna, unatoč bijedno niskim kriterijima koji ondje vladaju: od činjenice da je cijeli svoj imidž izgradio na 'rušenju dviju najvećih stranaka' koje danas promovira na sva usta, preko dosta mizernog učinka na lokalnoj razini i sramotnog jednog jedinog pojavljivanja u Saboru u pune četiri godine, do kilometarskog popisa firmi kojima je ostao dužan. A to čak ni ne priznaje: s jedne strane uporno tvrdi da su 'njega pokrali', a s druge da 'nije dužan on nego firma'.

Samo zbog ovoga u pristojnoj državi ni teoretski ne bi bio kandidat za javnu funkciju, no dobro, već davno smo zaključili da problem nije u Kerumu. Problem je u nama.

Vaša reakcija na temu