Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Arhitekt Rako protiv arhitekta Rake
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Arhitekt Rako protiv arhitekta Rake

Napravio je dva hotela na Bačvicama. Smetaju ga kritike, a zapravo se svađa sam sa sobom

PONEDJELJAK Rako i Rako

Arhitekt Damir Rako, autor hotela na Bačvicama koji je u narodu još odavno prozvan 'Guda', dok ga je suautorica Maja Tedeschi opisala kao 'kocku koja izgleda kao da je netko sjeo na nju', oglasio se intervjuom u kojemu pomalo uvrijeđenim tonom objašnjava da mu ne smeta što se kudi njegov rad - nego mu, eto, smeta tko ga kudi.

Nije objasnio na koga misli, ali to je zapravo manje bitno. Jer bilo bi zanimljivo da se Damir Rako kao autor 'Briiga' sučeli s Damirom Rakom kao autorom obližnjeg 'Harmonyja', pa da njih dvojica sučele svoje teorije o arhitekturi.

Prvi, naime, objašnjava da bi u 'prostoru Bačvica bilo sklisko da se imitiranjem starih fasada i korištenjem starih materijala dodvoravamo okolišu', pa onda još i govori da 'previše pseudoarhitekture zbunjuje ljude koji ne znaju je li nastala prije 300 godina, prije 100 godina ili danas', dok su on i kolegica Tedeschi 'htjeli na ovome mjestu u Splitu ostaviti trag suvremene arhitekture'.

Drugi Rako kao autor 'Harmonyja' - da, onog predimenzioniranog čudovišta s kovanim ogradama, stotinjak metara dalje, zbog kojega je nedavno završio u pritvoru - ima nešto drugačiju teoriju. 'Htjeli smo da arhitektura bude katalizator između tradicije i ekologije. Mi arhitekti koji smo radili na ovom projektu živimo u blizini i imamo emotivan odnos prema ovom prostoru. Arhitektura je ovdje u smislu revitalizacije kulture. Vila predstavlja tradiciju, a oko nje će niknuti hoteli koji će biti 'zavjesa' tom tradicionalnom identitetu. Želimo da vila bude kulturni proizvod', kazao je kada je dobio posao projektiranja.

Koji je pravi Rako? Ne znamo, valjda ovisi za koga radi.

UTORAK Igrokaz i Bauk

U Gradskom vijeću ponovno je izveden igrokaz oko odricanja naknade za rad političkih stranaka, koji se obično svede na to da netko iz vlasti s figom u džepu predloži radikalno smanjenje kad je siguran da će oporba biti protiv, pa će moći mlatiti po nezajažljivim kvaziidealistima. I obrnuto, u drugoj opciji oporba predlaže smanjenje kada je sigurna da će vladajući odbiti, pa da onda mogu tući po pohlepnim nesposobnjakovićima koji znaju samo za sebe.

Ovog tjedna potpuno odricanje love za rad političkih stranaka između ostalih predložio je vijećnik koji istu tu lovu uopće ne koristi, jer se od stranke razišao, no dobro - radi se tek o zgodnom, suludom detalju.

Suština je u brojkama: samo rad stranaka mjesečno plaćamo oko 250 tisuća kuna, odnosno tri milijuna godišnje, a tu su još naknade vijećnicima, koje zapravo imaju puno više smisla, pa i niz drugih pripadajućih troškova.

Ako smatrajte da je to puno, obratite se Arsenu Bauku koji je kao ministar promijenio zakon i ničim izazvan povećao broj gradskih vijećnika s 25 na 35. 

I mi ga ovom prilikom pozdravljamo, lijepo nas je usrećio.

SRIJEDA Grafiti i obraz

Nesretnici iz doma u Vukovarskoj i dalje padaju k'o pokošeni, a u Županiji i HDZ-u i dalje se prave mutavi. Situacija možda jest eskalirala, ali ne dovoljno da postupe kao normalni ljudi, ili barem političari.

Počeli su ih prozivati i po zidovima, no dobro, znamo da im obraz malo deblji. Djelovati može eventualno strah od gubitka vlasti, ali kad znamo da bi ovdje HDZ pobijedio čak i da na izborima kandidira četku za zahod, dolazimo do zaključka da su gospoda u pravu.

Šta ih briga.

ČETVRTAK Snimke i ostavke

Kad se treba vaditi iz neugodnosti, kao recimo kako su uspjeli uvaliti baš Ivana Škaričića na mjesto ravnatelja Doma umirovljenika i zašto ga zaboga ne smijene, u tom HDZ-u uvijek se pozivaju na proceduru: te oni ne odlučuju o tome, te postoji Upravno vijeće u kojemu su stručnjaci, te nema to veze s politikom. Čovjek bi rekao da se radi o pasioniranim obožavateljima struke i procedure, sve dok ne isplivaju tajne snimke o tome kako se zapravo posao radi.

Nije da nismo znali, ali svejedno je zgodno s vremenskim odmakom pratiti sagu oko imenovanja šefa Doma zdravlja i čitati kako župan smjenjuje cijelo Upravno vijeće koje ne provodi političke naloge, kako se otvoreno priznaje da glavnu riječ umjesto famozne struke ima Ante Sanader čije poruke prenosi 'poštar' Luka Brčić, kako se slušaju sugestije iz Zagreba i kako se gleda što će reći Vaso, a što Plenki.

Nije da nismo znali, kažemo, ali zgodno je pročitati crno na bijelo.

I nije da skandal u poštenoj državi ne zaslužuje seriju ostavki, samo što poštena država očigledno nismo.

PETAK Duje i opravdanje

Duje nam je ove godine prošao, a da ga nismo ni primijetili, osim po nekoliko objava na Facebooku i onom otužnom autobusu koji je par sati kružio gradom. 

Kako je, tako je: za izostanak dobrog programa ove godine barem postoji stvarno opravdanje.

SUBOTA Haker Škorić

Gospodin Petar Škorić ponovno se proslavio na društvenim mrežama, ovaj put tako što je objavio jednu od onih glupavih forwarduša u kojima se navodno najavljuju 'nova pravila o upotrebi fotografija', 'zabranjuje Facebooku i Facebook organizacijama da koriste njegove poruke ili objave, prošlost i budućnost' jer je to 'kažnjivo statusom Rima' i slične druge idiotarije ispisane jezikom Google Translatea. Mašala.

Nadamo se samo da nije zavirio u spam foldere svoje pošte, a ako i jest, da je onom nigerijskom princu poslao privatni račun. A ne recimo račun Županijske uprave za ceste, ili još gore, kakav povjerljivi dokument tajnih službi, kojemu ima pristup kao potpredsjednik Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Kakva divota od kadra, majko mila.

NEDJELJA Baterije

Problemi na Baterijama eskalirali su divljačkim nasrtajima na gradskog vijećnika Antu Zoričića, što je bilo suđeno dogoditi se: nakon što je Grad s divljacima koji uzurpiraju i uništavaju njegovu vlastitu imovinu mjesecima postupao nježno, logično je da su se oni razbahatili i pokušavaju samljeti sve pred sobom. Nisu ovo jedini sportski tereni na kojima se slične uzurpacije događaju - pogledajmo, recimo, malo prema Žrnovnici - ali sreća u nesreći jest da je Zoričić podmetnuo leđa i da su ovaj put uz njega stali gradski vijećnici ama baš svih političkih opcija.

Stvar je kristalno jasna i postoji samo još jedno pitanje za odgovoriti: koliko će još dugo ova sramota trajati?

Vaša reakcija na temu