Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Balvan revolucija
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Balvan revolucija

Simpatično je kako jedan parking, s kojim nominalno nema veze, Keruma tako jako žulja. I kako podržava stavljanje balvana u gradu kojega se upravo oslobađa

PONEDJELJAK Parking

Znameniti parking na Gripama ponovno je ograđen, ovaj put betonskim preprekama - doduše ne na mjestu gdje su se nalazili stupići i ne na površini koju je prisvojio Kerumu očito omiljeni koncesionar, onaj koji ga je uoči izbora reklamirao čak i na računima za parkiranje.

A ondje nam se ukazao i uzbuđeni Kerum kojega ova stvar evidentno žulja. Možda zbog konkretne koristi, ali prije zato što se radi o pokaznoj vježbi kako raskinuti spregu između javne love i privatnih džepova.

Nezgodno je promatrati kad ti curi kroz prste, pa se u tom zanosu svašta može i izreći.

Njega, recimo, skidanje stupića podsjeća na balvan revoluciju, a postavljanje betonskih ograda na oslobođenje. 'Nisi frajer nego si balvan revolucija', poručio je dogradonačelniku Ivoševiću.

Tko u ovom gradu stavlja a tko skida prepreke, tko ignorira državu i zakone a tko ih radikalno provodi - do danas zna valjda svaki prosječni Splićanin, pa valjda i svaki Kerumov glasač koji nema baš ogromni balvan u glavi.

Zna i on, naravno. Ali mu nije mudro kazati.

UTORAK Kiosk

Imali smo, recimo, jedan golemi balvan nasred Rive iz kojeg su se punih pet godina nelegalno prodavali sladoledi, palačinke i kolači. Lova kapa, a ništa se nikome ne plaća, mašala.

I koji je još sprječavao da se Riva uredi do kraja, nego smo godinama gacali preko pržine i blata - pa i onog naopako okrenutog neuglednog natpisa 'Split', koji vjernije od ičega demonstrira u kakvu kasabu su nam grad pretvorili.

U slučaj za promatranje.

I kada se ilegalcima krene uklanjati ilegalno, kao što je to ovog tjedna izveo Ivošević - usput zgodno iskoristivši njihove metode pokrenuvši akciju prije nego što je primio sabotersko rješenje Županije koja tu istu akciju tradicionalno pokušava minirati - uvijek čujemo istu pjesmu. Oni koji godinama preziru institucije najednom kukaju i zapomažu da ih se nezakonito čisti, oni koji se godinama izruguju sa zakonima sada traže još jednu rupu kroz koju bi se provukli.

I što je najluđe, još uvijek ima onih koji samilosno zazivaju da se ljudima 'pusti neka rade'. Balvani na ulicama, balvani u glavama.

SRIJEDA Žeton

Ne znamo kakvi se procesi odvijaju u glavi friško izabranog predsjednika Županijske skupštine Mate Šimundića, niti što ga goni u životu, ali sumorno je izgledalo njegovo pojavljivanje na antivakserskom prosvjedu ispred bolnice.

Ne zbog antivakserskog stava - jer, bože moj, svatko ima pravo u životu zagovarati svakakve ludosti i najšašavije ideje - nego zato što je bilo kakvo prosvjedovanje ispred bolnica baš eksplicitno zabranjeno.

Što on zapravo najavljuje, da se ni u Županijskoj skupštini ne namjerava držati zakona baš ono čvrsto i doslovno?

Kad bolje razmislimo, od žetončića iz Domovinskog pokreta baš ništa nas ne bi iznenadilo: ako je dva dana prije izbora vrištao o HDZ-u kao 'žalosnom sinonimu za korupciju, nepotizam i izdaju nacionalnih interesa', a sto dana kasnije s njima uletio u postelju, ne bi bilo čudno da jednog poslijepodneva autom zdimi curicu na pješačkom i nestane, pa se prijavi tek kad sazna da ga policija traži…

I eto ga, pogodili smo.

ČETVRTAK Žvakanje

Potres nas je zdimio kasno navečer, a gradonačelnik i njegovi zamjenici taman su bili na putu za Zagreb na sastanke s ministrima - između ostalog i s Butkovićem, o kojemu najviše ovisi raspetljavanje prometnog gropa i oslobađanje Splita od vječitih gužvi i kaosa na cestama. I kad je već bilo jasno da nismo stradali, Puljak i Ivošević okrenuli su se nazad 'kako bi zbog potresa bili sa svojim sugrađanima'.

I sav posao u Zagrebu prepustili zasad nevidljivom Antoniju Kuzmaniću.

Odluka nam nije sasvim jasna jer više miriše na populizam i vrlo neobično slaganje prioriteta, no dobro, valjda imaju neko svoje objašnjenje.

Iz pučke perspektive više nam izgleda da gospoda još uvijek ne mogu hodati i žvakati u isto vrijeme.

Valjda nauče.

PETAK HDZ

U HDZ-u se ostvaruje proročanstvo o jednoj stranci i jednom kandidatu na skorim unutarstranačkim izborima, pa makar to bili Ante Sanader i Vice Mihanović - ljudi s kojima su gotovo izgubili vlast nakon trideset godina na županijskom, odnosno doživjeli zvučni poraz na gradskom nivou.

Ako misle da prokušano neuspješan recept svejedno može uspjeti - neka im, njihova stvar. Ionako računaju da će se snaći, njima s vremena na vrijeme vlast padne u ruke čak i da ne rade ništa i prave se mrtvi.

Mihanoviću ipak treba odati priznanje na konkretnom otvaranju teme nove ceste iz gradske luke i nametanju ritma Banovini, ali i najavi da će se sličnim problemima baviti u skoroj budućnosti.

Osvježavajuće je to jer znamo kakav HDZ zna biti kada je u oporbi: destruktivan, nikakav, kao pas na lancu.

Otprilike kao Kerum i njegova stranka koji ovih dana znaju samo huškati na Ivoševića. Sa sigurne udaljenosti Facebooka.

SUBOTA Odlazak

Isti taj HDZ ovog tjedna službeno je ostao bez Domagoja Maroevića, jednog po svim parametrima razumnog, smirenog i normalnog - koliko to može biti - vojnika partije.

I on je digao ruke: em su ga zajebali oko Jugoplastike, njegove tihe patnje, kada su simbol Splita odlučili pustiti niz vodu iz sitnih politikantskih motiva, em je procijenio da nema velike vajde bakćati se s tim luzerskim okruženjem.

Okrene se to u sekundi, samo treba potpuno propasti da bi ponovno naraslo.

Ako išta, on zna čekati.

NEDJELJA Košarka

Što se tiče Jugoplastike, gradska vlast zasad je otprilike na Baldasarovoj razini: jedino čega su se uspjeli domisliti jest usuti nešto manje od milijun kuna, taman ispod crte na kojoj bi trebalo odlučivati Gradsko vijeće.

To se zove vizija, sigurno će potrajati.

I da, donijeli su revolucionarnu odluku da se sa dresova makne naziv 'Jugoplastika', kao da imaju nešto primjerenije i kao da će pronaći nešto logičnije za brendirati splitsku košarku.

Da stave gradonačelnikov portret? Sigurno će i sponzori i gledatelji pohrliti na Gripe…

Vaša reakcija na temu