Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić PREGLED TJEDNA: Banovina kao Kugina kuća
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Banovina kao Kugina kuća

…u kojoj odlaze najbolji, poput direktorice Razvojne agencije Antonije Eremut Erceg, dok se nesposobni i nezainteresirani talože i množe

PONEDJELJAK Ljubav

Treba imati želudac, ali na brzinu ipak valja rekapitulirati farsu na Gradskom vijeću.

Vladajuća koalicija HDZ-a i Keruma dva tjedna bila je u fazi raspada, a mirisala je tako i kada je u ponedjeljak ujutro stiglo nekakvo priopćenje HGS-a u kojemu se daje do znanja da neće dignuti ruke za rebalans proračuna i kredit od 100 milijuna kuna 'jer Grad tako ne funkcionira'.

Da bi sat vremena kasnije kerumlije digle ruke i za rebalans, i za kredit (doduše od 90 milijuna kuna), pa čak i za izvještaj o radu gradonačelnika. Neka se nađe, nije Žele cicija. Iako kaže da s Androm ni ne razgovara.

Tko je koga zvao i tko je koga pritiskao, a komu će recimo otići iznenada izmišljenih 300 tisuća kuna za 'sport na otvorenom', sada zapravo nije ni važno: registrirali smo podatak da su HDZ i Kerum zajedno doplovili, evo, do samog kraja mandata.

Znamo da glasači imaju kratko i vrlo selektivno pamćenje, ali čak i takvi bi se trebali prisjetiti da je interes nadjačao sve moguće principe i glumu, tamo negdje za šest mjeseci, kada nas budu uvjeravali u nepomirljive razlike i predstavljali nam navodno lice i naličje Splita…

Svi su oni u pet deka.

UTORAK Promet

U tom trgovačkom kontekstu treba promatrati i cijeli kupus nastao oko odluke da se ograniči promet automobila po Marjanu.

Gradonačelnik bi ga ograničio, ali najprije ne smije, pa ne može, a sada se čini da ni ne zna.

Kerum je upro da ondje napravi pistu do svog restorana, pa će bezobrazno iskoristiti svaku pravnu mogućnost, čak i ako ona izgleda i zvuči suludo, samo da bi zaustavio bilo kakvo uvođenje reda.

To je bitno, a sve ostalo su puke tehnikalije.

SRIJEDA Odlazak

Bitna je i premalo naglašena činjenica da je Banovina ostala bez Antonije Eremut Erceg, mlade šefice koja je ustrojila, podigla i razvila Razvojnu agenciju i zajedno sa sjajnom mladom ekipom u ovih par godine odradila projekte vrijedne oko 150 milijuna kuna.

Odradila bi ih vjerojatno i više da nije baš u Banovini, toj Kuginoj kući sposobnoj sažvakati i ispljunuti svaki talent, ambiciju, volju i viziju. Tamo uvijek to tako biva: sposobni odlaze, a birokrati uljuljkani u  doživotne ugovore o radu i iluzije o vlastitoj veličini opstruirat će sve što valja. Ako ne iz nesposobnosti, onda iz običnog hira.

Direktorica Eremut Erceg takvu sporost i nefunkcionalnost očito više nije željela trpjeti, pa je otišla. Pravo joj budi.

ČETVRTAK Hotel

Nesposobnost i nerad nekome ipak ide na ruku, recimo gospodinu Stipi Geli koji punih deset godina unajmljuje gradski prostor nasred Rive za deset eura po kvadratu, pa je ondje uredio ni manje ni više nego hotel.

I sada ga je dobio na još pet godina, po istoj cijeni, bez natječaja. Mašala.

Dok se mi razjasnimo kakav može biti interes Grada da se u njegovom prostoru vodi hotel, dok je s druge strane potpuno nezainteresiran za otkup parcele na Manušu na kojoj se nalazi neprocjenjivo, dvije tisuće godina staro arheološko nalazište - uvijek neki gelo profitira. 

PETAK Centar

'Obitelj Zavadlav bila je pod stručnim nadzorom Centra od 1997. do 2016. godine, te su se navedene mjere provodile kontinuirano do 2016., kada su prestale po sili zakona, odnosno punoljetnošću najmlađeg djeteta u obitelji', glasi objašnjenje ravnatelja Centra za socijalnu skrb u Splitu Ante Bjaževića na slučaj trostrukog ubojice Zavadlava i činjenice da je rođen i odrastao u potpuno nefunkcionalnoj i nepostojećoj obitelji.

Stručni nadzor. Mjere. Kontinuirano.

Svaka čast, tko zna što bi ispalo da se nisu tako trudili.

Lijepo nas je Slobodna Dalmacija ovog tjedna podsjetila na to da institucija poput Centra za socijalnu skrb ima neki vražji zadatak i da ondje rade ljudi koji bi trebali imati ime, prezime i odgovornost. Od vječnog ravnatelja Bjaževića pa naniže.

A njima je, kako izgleda, najvažnije da se papirnato sve slaže, teren ko šljivi.

Tko zna koliko tragedija u nastajanju imamo u ovom trenutku.

SUBOTA Pojačanja

Kad je riječ o komunali i komunalnim pitanjima, tragedija nam je ondje više ili manje trajno stanje, bez naznaka velikih promjena. 

Osim u kadrovskom smislu, jel'te, u njemu svakom novom turom zapošljavanja sve više napredujemo.

Za kraj godine - ali i prkos proklamiranim mjerama štednje, uzet ćemo kredit, hvala na brizi - odjel za komunalu pojačan je s novih deset ljudi. Kineziologa, ekonomista, raznih drugih fela. Svih osim pravnika, valjda da se ne poremeti stanje u kojemu je svaki prosječno obrazovani uzurpator ili prekršitelj sposoban nadmudriti gradsku vlast. 

NEDJELJA Palmina

Lijepa je ta inicijativa da se Palmini Piplović barem simbolično vrati onaj vrtić na Marjanu, inicijativa koja je napokon postala civilizacijsko umjesto ideološkog pitanja.

Što je zapravo oduvijek i bila.

Ne sumnjamo da će nam egzibicionisti pokvariti ovu idilu pucajući na svojih pet posto biračkog tijela, a tek treba vidjeti kako će to HDZ u isto vrijeme pokušati ispasti civiliziran s jedne i žestok, neobuzdan i primitivan s druge strane, kakav najčešće bude kad treba pokrenuti mase pred izbore.

Baš nesretna ta Palmina, za koga je ona čuvala principe…

Vaša reakcija na temu