Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bruno Karadža Barem neka korist od izbora, odlazi nam Šupraha
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Barem neka korist od izbora, odlazi nam Šupraha

Baldasar muku muči sa sve češćim policijskim istragama, Ževrnja nema pojma kakve spomenike otvara, a Kerum je... Pa, nepismen

PONEDJELJAK Kolege u posjetu

Eto što ti je sudbina: nema dugo da je u Javnu ustanovu Sportski objekti gradonačelnik Ivo Baldasar doveo bivšeg načelnika policije Serđana Guština 'jer bi zbog svog policijskog iskustva mogao pridonijeti sređivanju stanja', a već su samom Guštinu na vrata pokucale bivše kolege iz krim policije.

Osim u nekakvim sitnim otpisima dugova problem je, dakako, u zapošljavanju bez natječaja: ono najavljeno 'sređivanje stanja' u splitskim okolnostima u pravilu se odnosu na trpanje potrebnih i nepotrebnih, pa je Guštin u svom kratkom mandatu uspio povećati broj zaposlenih u Javnoj ustanovi za više od deset posto. Mašala.

A ima ih još u niskom startu.

Sreća je pomazila nevjestu jednog pravnika iz Banovine, pa jednog istaknutog člana SDP-a povučenog iz škvera, pa gradonačelnikovog bivšeg kolegu iz 'Atlasa'... Naravno, našlo se mjesta i za sina direktora tvrtke 'Splitska obala' - jer je ovaj zaposlio Guštinovu kćerku - a zgodan je podatak da se baš u Javnoj ustanovi skrasio sin našeg omiljenog sportsko-novinarskog barda.

Sve je odobrio gradonačelnik Ivo Baldasar.

UTORAK Silne obaveze

Dok se na jednoj strani zabavljaju uhljebljivanjem, gradski nam oci na drugoj strani nisu pokazali barem mrvicu odgovornosti i pojavili se na javnoj tribini o stanju u splitskim vrtićima.

Da, onim istim vrtićima u kojima se u godinu dana bez natječaja zaposlilo trideset ljudi, pa i taj slučaj istražuje policija.

Bila su tu dvojica gradskih vijećnika (Goran Sučić i Srđan Gjurković), ali i oni su mogli samo slijegati ramenima i priznati da u Banovini baš i ne drže do njihovih savjeta, iako ih svojim glasovima drže na vlasti. Nema Baldasara, nema Batarelo, nema Kovačevića - ma nema čak ni pročelnice za vrtiće koja, eto,'nije uspjela uskladiti obaveze'. 

Stanje je, šta ćemo govoriti, baš zabrinjavajuće: istoku grada kronično fali novih vrtića, ovi postojeći su prenapučeni, privatni su skupi, a pored toga ih se dodatno diskriminira jer im je na 1.400 djece dodijeljen jedan jedini pedagog.

A na predškolski odgoj Split godišnje troši respektabilnih 87 milijuna kuna.

SRIJEDA Lekcija

Vrtići, dakle, predstavljaju oko 14 posto gradskog proračuna, ali ekipa ima neke druge brige.

Gradonačelnik nam je, recimo, silno zapeo potjerati golfere s ušća Žrnovnice i ondje posaditi nekakav akvapark. Ideju su mu usadili Igor Štimac i Jozo Parčina, ali i oni su odustali kad su vidjeli u kakav bi se džumbus trebali upustiti.

Svejedno, Baldasar piči dalje: hoće akvapark i gotovo. Piše rješenja i naredbe, raskida ugovore, najavljuje akcije i budan sanja. A nitko živ još uvijek ne zna ni o čemu se točno radi ni kako bi sve to skupa izgledalo.

Pravu malu lekciju nenadano (a vjerojatno i nenamjerno) očitao mu je Hajduk. Klub već desetljećima vapi za pravim kampom, pa su se na Poljudu dosjetili angažirati studente građevine i arhitekture da im ponude kakvo rješenje. Došli na fakultet, održali predavanje o svojim potrebama i budućim stručnjacima dali zadatak da predlože rješenja.

I eto, spomenulo se baš Žrnovnicu i Stobreč.

Samo što se u ovom slučaju može naslutiti razlika u kompetencijama i ambicijama između Banovine i Poljuda: dok se jedni brinu samo za sedam hektara na kojima bi razbacali tobogane, drugi slušaju struku i razmišljaju kako bi u budućnosti moglo izgledati cijelih dvije stotine hektara. Uređeno i planski.

To vam se, gradonačelniče, zove urbanizam.

ČETVRTAK Kasno, (Kara)marko

A Tomislav Karamarko nam se tri tjedna prije izbora prvi i jedini put oglasio o nogometu. Uranio, kume.

I to u Šibeniku. Pun pogodak, kume.

I još nije ni jednom riječju spomenuo najvećeg zlotvora i okupatora ovog sporta, već se skoncentrirao na Hajduk kojega će kao premijer 'spasiti od propadanja'. Divota. Sve luđe od luđega.

Jedna rečenica ipak nam je zazvonila u ušima: 'Svaki HDZ-ovac iz Dalmacije mora raditi na dobrobit Hajduka'. Isprve nismo shvatili, čak smo se na spomen novog vezivanja ove stranke i kluba refleksno uhvatili za novčanik, ali nije trebalo dugo da nam objašnjenje dođe samo od sebe.

PETAK Palac dolje

U Županijskom nogometnom savezu, naime, izbila je prava pobuna protiv Alojzija Šuprahe i sva je prilika da mu je Karamarko pokazao palac dolje. Što će reći da su mu dani odbrojani.

Blaženi izbori. Ništa nije tako djelotvorno - ni šaketanje predsjednika Hajduka, ni sjedenje u Mamićevom Izvršnom odboru HNS-a, ni otvoreno ruganje s dalmatinskom institucijom - kao obični HDZ-ov strah od birača.

Jest, kasno je, ali ipak je lijepo vidjeti da se neki vrag pomiče s mjesta.

Samo što nam Šuprahin skalp nije dovoljan.

SUBOTA Gdje je muško?

Župan Zlatko Ževrnja, blaženo uljuljkan u već izvjesnu pobjedu na izborima i buduću saborsku fotelju, zadnjih dana bacio se u žestoki protokol. Obilazi teren poput kakve posvuduše, više ili manje besmisleno i besplodno. A kad se nađe u nevolji prozbori da 'nema komentara', pa onda šmugne.

Ovog tjedna obreo se u mjestu Drumu, općina Podbablje, Imotska krajina. Otkrio je nekakav spomenik na kojemu su autori uklesali par rečenica kao spomen na poginule branitelje, ali su početak teksta vrckavo ukrasili golemim lijepim slovom U.

Nema problema za Ževrnju, ali ne zato što mu 'U' ne smeta - nego zato što, nesretnik, nije ni znao da će otkriti spomenik. A i kada ga je otkrio, nije baš shvatio. A i kad su ga pitali, nije znao šta će reći.

‘Osobno, nisam znao da će mene zapasti ta čast, nije bilo predviđeno protokolom. Ljudi su me zamolili i ja sam spomen ploču otkrio. Nisam posebno zagledao. Ne bih komentirao taj navod s poljima’, kazao je kad je upozoren i na prvo bijelo polje na šahovnici.

Župane, barem budi muško pa reci da ti ne smeta.

NEDJELJA Plaćeni oglas

S druge strane, i Željko Kerum nam je pokazao znakove života. Oglasio se u novinama, i to plaćenim oglasom preko cijele stranice.

Fura se na oblik šahovnice, što u njegovom slučaju izgleda dosta konceptualno, a u kratkom tekstu potkralo se nekoliko vidljivih grešaka i nepismenosti.

Ako nekome i nije simpatično, barem je autentično.

Vaša reakcija na temu