Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Beroševa topnička paljba
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Beroševa topnička paljba

…po splitskoj bolnici, odnosno njenom vodstvu kojega očito želi smijeniti

PONEDJELJAK Bolnica

Ničim izazvan i svakako uz potpuno nejasno obrazloženje - dok bi se o motivima sasvim sigurno moglo raspravljati - ministar zdravstva Vili Beroš smijenio je predsjednika Upravnog vijeća splitske bolnice Jugoslava Bagatina i na njegovo mjesto postavio mladog kardiokirurga Matu Petričevića. Vijest je u javnosti prošla uglavnom nezapaženo, no mnoge su se obrve u bolnici podignule: ona, naime, znači da je Beroš po svemu sudeći naumio skinuti glavu i samom ravnatelju bolnice Juliju Meštroviću, koji po općem sudu ondje odrađuje sjajan posao, pa sada lansira topničku pripremu za zadatak kojega će novo Upravno vijeće, kada dođe trenutak za to, provesti bez milosti.

Dapače, stranački kuloari već bruje indiskrecijama o gospođi koja se namjerila na ravnateljsku fotelju i premda nema zavidne reference za nju, vrlo je uspješna u uvlačenju Andreju Plenkoviću i cmakanju premijera kad god joj se za to ukaže prilika.

HDZ je to.

UTORAK Ljulj

Za Meštrovićem bismo mogli zapomagati kada već bude kasno, kao što sada svi - pa i njeni politički protivnici - nariču zbog odluke gradske vijećnice Mosta Ivane Ljulj da se povuče iz Banovine na pričuvni, ali stalan i siguran posao u Državnom izbornom povjerenstvu. 

Znaju zašto to rade: Ljulj se u proteklih nekoliko godina zbilja pokazala marljivom i pedantnom, odrađivala je golemi posao koji bi potom bio ignoriran, ili čak pokraden.

Ona je bila neatraktivna, ali korisna, ovi drugi uglavnom medijski zanimljivi, ali potpuno beskorisni.

SRIJEDA Ceste

Potpuno beskorisnima zasad se pokazuju Hrvatske ceste, državna firma koja raspolaže milijardama i koja nas je prije tri-četiri godine - u doba kada je HDZ-u i Vladi to bilo politički oportuno - zasipala ambicioznim projektima i slatkim obećanjima o prometnoj deblokadi drugog najvećeg grada u državi, dakako s vrlo konkretnim rokovima.

Od tada do danas još uvijek su u nacrtima i maketama: obilaznica od Mravinaca do TTTS-a tretira se kao da je put na Mjesec, na Širini se stvara privid arheološkog čačkanja kako bi se dočekala konačna propast Debeljaka i uvođenje nove firme u igru, rekonstrukcija Poljičke ceste crta se pune dvije godine, ništa bolje nije ni s cestom kroz Dujmovaču do Solina, a onu sramotu u trajektnoj luci da ne spominjemo…

Uglavnom, jedno veliko ništa s perspektivom da takvim i ostane.

To što nas iz Hrvatskih cesta s vremena na vrijeme - pa tako i ovog tjedna - obavijeste o pokojem sitnom koračiću poput jedne od beskrajnih faza beskrajnih javnih natječaja, žalbi, prigovora i pregovora ništa ne mijenja na stvari, dapače.

Samo nas podsjeti o kakvom tragično nesposobnom, bolje rečeno bezobraznom društvu se ovdje radi.

ČETVRTAK Spaladium

U slučaju Spaladiuma i beskrajnih sudskih postupaka koje se vode oko njega - odnosno oko pokušaja dviju stranih banaka da svoje loše procjene i ulaganja natovare na leđa cijelog grada i od njega naplate desetke milijuna eura promašenih kredita - gradska uprava napokon je na sudu sasvim pošteno i otvoreno potvrdila da ne priznaje famozne tajne anekse koje je s bankama sklopio bivši gradonačelnik Ivan Kuret.

Drugim riječima, označila ga je kao sudionika u pokušaju pljačke grada. Mašala.

Tek treba vidjeti kako će se pravna trakavica rasplesti, iako se može naslutiti da Split i njegov dobri duh Dejan Kružić ne stoje nimalo loše, no s novim priznanjem iz Banovine jedna je istina već odavno potvrđena.

Državno odvjetništvo neće reagirati ni kad im sve lijepo nacrtaš.

PETAK Koalicija

Stigne naš gradonačelnik štošta drugo, pa i susresti se sa svojim zagrebačkim kolegom Tomislavom Tomaševićem

Navodno na radnom sastanku dviju gradskih uprava, makar je jasno da se već ispipava teren za moguću koaliciju za iduće parlamentarne izbore i pokušaj rušenja HDZ-a.

Ako nas pitate, iz perspektive samog grada, ne bi to bio loš ishod. Jer iskustva iz mandata prethodnih dviju gradskih vlasti pokazala su nam da se malo toga može postići čak i kada postoji savršen sklad na relacijama sa Zagrebom - a sada kada u Banovini imamo ekipu koja otvoreno živcira Banske dvore, ionako se nemamo nadati ničemu boljem od statusa trinaestog praseta.

Tužno, ali tako je.

SUBOTA Karet

Dosta tužno zvuči i sudska presuda, objavljena ovog tjedna, po kojoj je jedna turistica sama kriva jer ju je usred gradske pješačke zone pregazilo i teško ozlijedilo dostavno vozilo, odnosno karet. 

'Isključivi uzrok nastanka prometne nesreće nalazi se u postupanju i radnjama oštećene koja nije upotrijebila osobiti oprez prilikom kretanja, što se očekuje i od pješaka, a ne samo od vozila, naročito da u hodu gledaju pred ono što se nalazi ispred njih, a što oštećena nije uradila', cinično će zaključiti splitski sud. 

No nema veze, turistica će nam valjda oprostiti što smo je masakrirali.

NEDJELJA Štrajk

Od zabavnijih vijesti, izdvojimo da u gradskoj tvrtki Čistoća - u kojoj prosječna plaća vozača iznosi debelo preko tisuću ipo eura, a škovacina tek stotinjak i nešto sitno eura manje - sasvim ozbiljno odbijaju povišicu od šest posto i još ozbiljnije prijete štrajkom.

Mašala, još jednom.

Vaša reakcija na temu