Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Bijedna promocija Roberta Pauletića
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Bijedna promocija Roberta Pauletića

Od hvalisanja dobrim djelima neukusnije je samo hvalisanje poklonjenim novcem koji nije ni zaradio

PONEDJELJAK Desni ljevičar

Eto, iz ormara nam je izašao Robert Pauletić. I on bi u Banovinu.
Punih mjesec dana nešto se metiljalo, još otkako ga je Slobodna Dalmacija ispromovirala u prvom naletu njegove neobične kampanje, a ovog tjedna krenuo je pucati iz svih oružja.

Pauletića je za gradonačelnika kandidirao Most, makar ni oko toga ništa nije jasno: donedavni povjerenik te stranke za grad Split netragom je nestao, a novi - Siniša Jonjić sa Skalica - očito nije bio ni obaviješten o odluci. Pa se opet morao javiti Nikola Grmoja i gasiti požar, kao i prilikom fijaska s propalom kandidaturom Ivane Ninčević-Lesandrić.

Tko je, odnosno što je Robert Pauletić? Po svemu sudeći on prije svega predstavlja Mostov pokušaj miniranja HDZ-a i Andre Krstulovića Opare - kao da u toj stranci ionako nema njih dovoljno koji buše svog kandidata - a o samom njegovom profilu moći ćemo doznati nešto više kada se odluči komunicirati s medijima na normalnoj razini.
Zasad ćemo zabilježiti tek histeričan podatak da je u kampanju krenuo okružen ljutom desnicom, a objavio da računa na glasove - ljevičara.

UTORAK Neukus

Znamo da je Pauletić nakratko bio zamjenik ministra turizma, a već u prvom danu njegovog pohoda na fotelju gradonačelnika i sam nas je na to podsjetio dosta neukusnom samoreklamom. Opet na stranicama Slobodne Dalmacije, javno se pohvalio da je jednom Slavoncu poklonio jednu svoju plaću - odnosno, skoro 18 tisuća kuna. Slikao se s čovjekom, pa čak i objavio megafaksimil uplatnice. A još smo doznali i da se radi o lovi koju je primio po famoznom '6 plus 6' pravilu, odnosno onoj koju ubire punih pola godine nakon što je otišao s mjesta pomoćnika ministra.

Od hvalisanja poklonjenom plaćom jadnije je jedino hvalisanje poklonjenom plaćom koju nisi ni zaradio.

SRIJEDA Enigma

Pauletićev tjedan nastavio se njegovim zgodno tempiranim pojavljivanjem u križaljci u Slobodnoj Dalmaciji. Kao, nije imao pojma da će njegova sličetina osvanuti u njegovom vlastitom enigmatskom prilogu. Mašala.

Je li riječ tek o neobjašnjivoj sklonosti vladajuće garniture u našim dnevnim novinama, ili veze sežu nešto više, doznat ćemo kada Slobodna za desetak dana promijeni glavnog urednika...

ČETVRTAK Zaštitnik nereda

A kad je po prvi put progovorio o ozbiljnoj temi, što kaos i bespravna gradnja na Žnjanu sasvim sigurno jesu, kandidat Pauletić pokazao je zavidnu razinu neznanja u kombinaciji s očitim ulagivanjem divljim graditeljima. Najprije kaže da je 'dio tamošnjih ugostitelja u najvećoj mjeri poštivao gabarite', što je brutalna neistina, potom tvrdi da bi se 'novim koncesijama mogli odobriti takvi iskoraci', što je naprosto nemoguće, a na koncu još i traži odgodu rušenja do donošenja nekog novog plana. Iako svi skupa znamo da je to samo paravan kako bi se zaštitilo divljanje na najvećoj gradskoj plaži. Da su htjeli poštovati urbanističke planove, žnjanski neimari mogli su to komotno činiti s planom koji je već na snazi.

Uglavnom, blažena kampanja: doznali smo da se jedan od kandidata za gradonačelnika - uz Željka Keruma, naravno - otvoreno zalaže za ruganje sa zakonima.

A rješenje za Žnjan je, naravno, vrlo jednostavno: ruši sve. Pa da vidimo tko će se usuditi prvi početi ponovno ziđati.

PETAK Privatni Pazar

Govoreći o ziđanju, zgodno izgleda podatak da je usred Dioklecijanove palače bespravnu konobu podigla tvrtka 'Hippos', usput je naslonivši na 17 stoljeća star antički zid. 'Hippos' je, ako ne znate, firma koju su osnovali bivši direktori gradskih tržnica, samo kako bi na sebe preuzela upravljanje tim istim gradskim tržnicama i ribarnicama. I rade to punih petnaestak godina tako što u gradsku blagajnu uplate otprilike milijun kuna, a u vlastiti džep oko tri milijuna. Svake godine.

Dali smo im da održavaju red na Pazaru, a oni ne samo da to rade dosta bijedno, nego još i provociraju divljanjem po Palači.

Vrijeme je da se taj aranžman rasturi i da se Pazar, pazarići i peškarije vrate u gradske ruke.

SUBOTA Šifrirana poruka

Splitski HDZ tradicionalno je proslavio svoj rođendan tradicionalnom serijom govorancija u 'Radissonu'. Bilo je mlako i neuvjerljivo, kao i svaki put kada se ova stranka nalazi na vlasti pa nema potrebe dizati revolucije i pjeniti se. Sada su u fokusu lokalni izbori, pa je na red došlo međusobno glođanje: nakon prošlotjedne gotovo pa javne ucjene Andri Krstuloviću Opari da dobro pazi koga će kandidirati za svoga zamjenika, ovog tjedna poljubac smrti uputio je Ante Sanader.

'Splićanin Opara bit će poteštat, neka Vlaji i Hercegovci to prihvate', glasila je njegova vrlo efektna, šifrirana poruka s govornice, koju bi HDZ-ov prosječan birač itekako dobro mogao shvatiti. Prevedeno, 'ovaj nije naš, glasajte kako god hoćete'.

NEDJELJA Povratak

Košarka nam se, eto, konačno vratila u grad. Bilo je i vrijeme. Ne treba se zanositi maštarijama da će sve procvjetati do neslućenih visina, ali vrijedi priznati da je lijepo vidjeti klub koji izgleda stabilno i zna svoja ograničenja, a onda ih iz tjedna u tjedan nadmaši barem za jedan mali korak.

U isto vrijeme ne smijemo zaboraviti ni da smo sve to skupa masno platiti: pokrivanjem preko 30 milijuna kuna starih dugova, uz još nekoliko milijuna koje u blagajnu Jugoplastike transferiramo svake godine. I zato je bitno da se ekipa na Gripama ponovno previše ne zaigra, da ne bismo za koju godinu opet sve iznova sanirali vlastitim novcem. Guštat ćemo i ako samo nastave raditi i igrati sa srcem.

Vaša reakcija na temu