Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Bili smo solidarni, hrabri i žilavi. Hoćemo li sada postati civilizirani?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Bili smo solidarni, hrabri i žilavi. Hoćemo li sada postati civilizirani?

Sustav nas očito ne štiti, nego se moramo organizirati kao u najcrnja ratna vremena. Naš grad čuvamo mi

PONEDJELJAK Sustav

Nije slutilo na dobro već u ponedjeljak ujutro: vatra je gazila od Tugara prema Splitu i kroz nekoliko sati pokucala mu na vrata. Sa stilom. Dok smo se snašli, eto je u Sitnu, Srinjinama, Žrnovnici i pred našim prvim neboderima. Bogme još i dalje.

Katastrofa je na površinu izvukla i najbolje i najgore među nama samima, ali i među onima koje plaćamo da se katastrofe ne bi događale. Od vatrogasaca, momaka iz HGSS-a i Crvenog križa, vojnika i komunalaca - a dosad ih nitko nije spomenuo, pa ćemo odati priznanje ekipi žutog kombija 'Goran & Zoran' - te stotina i tisuća bezimenih junaka s jedne strane, do manje ili više nezainteresiranih, bahatih i brutalno nesposobnih vlastodržaca s druge. Uz nekoliko časnih iznimki. Ali poruka je kristalno jasna: sustav nam ne funkcionira. Stoga čuvajte sebe, obitelj, prijatelje i susjede. Čuvajte grad.

UTORAK Junaci

Oni ne žele da ih se hvali, pa eto nećemo ni mi; ionako su u ovom gradu svi Torcida, pa čak i oni koji to ne znaju.

Kazat ćemo samo da su se suprotno naređenjima i zajedno s braniteljima, civilima i sklepanom logistikom u pozadini pokazali organiziranijima i brojnijima od kompletnog državnog aparata. Oni, orjunaši i mrzitelji Hrvatske.

Vatrogasci su ludo hrabri, ali ih je nedovoljno, da ne spominjemo bijednu opremu s kojom svaki put guraju glavu u torbu. Civilna zaštita navodno postoji, ali pokazalo se kako u ovom obliku nema apsolutno nikakvog smisla. Vojska nema s čime raditi. Ostaje samo goloruki narod, kao u najcrnjim ratnim vremenima.

SRIJEDA Vrijeđanje

Premijeru Plenkoviću sve je to interesantno i atraktivno, u neku ruku i smiješno - objasnio je u kontroliranim uvjetima u klimatiziranom uredu, prije nego što je u dugoj koloni blindiranih limuzina krenuo u paradu po terenu i zaustavio se tek na blokiranom vrhu brda Perun. Na mjestu gdje se vatra nije ni uspjela dokotrljati. Mašala.

Odavno nismo svjedočili ovakvom stupnju bahatosti i ponižavanja drugog najvećeg grada u državi, a ne pamtimo ni kada smo vidjeli veći nesrazmjer i odmak od stvarnosti: umjesto da je preuzeo odgovornost za sporu i lošu reakciju, a možda još pokazao mrvicu sućuti, razumijevanja i solidarnosti, ponuđena nam je premijerova nadmenost i ismijavanje.

Pamti, pa vrati.

ČETVRTAK Sreća u nesreći

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara imao je sreću u nesreći da ga je kataklizma dopala jedva koji tjedan od preuzimanja dužnosti, pa mu teško možemo pripisati konkretne grijehe - možemo registrirati da je cijele dane provodio na terenu, da je nastojao koordinirati ono što se koordinirati uopće može i da je jasno izrekao bolnu istinu: Split nije bio spreman za katastrofe poput ove.

Svjedoci tvrde da je zajedno sa županom Bobanom čak vlastitim rukama izvlačio starice iz ugroženih kuća - ali kako se oni ne žele time hvaliti, nećemo ni mi.

Rezultate gradonačelnikovog rada procijenit ćemo za koji mjesec, kada spoznamo kako je kormilario procesom saniranja štete, te za koju godinu - kada bismo željeli živjeti u sigurnijem i uređenijem gradu. Barem da ne moramo strahovati od vode ili vatre.

Ohrabrujuće zvuče njegove najave da će raditi sustavno, ali opet, toliko smo se puta opekli da mu bez rezultata ne priznajemo baš ništa.

PETAK Kerum

Željka Keruma ovih dana nismo ni vidjeli, ni čuli. U vremenu kada je vatra zahvatila Karepovac teško da se šetao pozlaćenom Zapadnom obalom, u koju je istresao lovu namijenjenu otpadu, a nekako sumnjamo i da je sebe i svoju obitelj izložio oblaku otrovnog dima koji se širio nad gradom.

Odlagalište su herojski branili direktor 'Čistoće' Miroslav Delić i njegovih dvanaest radnika, a nama preostaje samo zamisliti se kako bi izgledalo da nisu uspjeli.

Valjda smo napokon shvatili prave gradske prioritete.

SUBOTA Rutiner

Bivši župan Ante Sanader, ujedno i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, cijelu katastrofu gleda iz ponešto drugačijeg kuta: njemu je požar bio 'rutinski', požalio se da su 'mediji i vatrogasci sve napuhali i pokušavaju iskoristiti situaciju', a za kraj je primijetio da je iz unutrašnjosti 'dignuto 12 cisterni i to je bilo dovoljno'.

On, pak, u ponedjeljak nije žurio iz Zagreba i stigao je tek negdje navečer, valjda mu u tom trenutku požar nije bio dovoljno interesantan i atraktivan.

Pričali smo sa Sanaderovim stranačkim kolegama, čak i HDZ-ovci se srame umjesto njega.

NEDJELJA Apel

Nakon svega, sada čekamo konkretne poteze: čekamo da se istok grada sanira i uredi, da se provuku ceste i dignu hidranti, da urbanisti napokon prekinu s praksom toleriranja divljih favela i potaknu razvoj normalnog gradskog tkiva. Da se sanira Karepovac, da se prokrče šume, da se urede maslinici i upristoji grad.

Kotari Lovret i Sirobuja ponudili su poslati sve svoje ovogodišnje novce na istok i to je za svaku pohvalu, no izazovi su puno veći. Prije svega na nama samima.

Kosite travu. Uredite okućnice. Ne bacajte smeće. Ne palite vatru. Ne gradite na divlje. Dajte koji kvadrat za novu cestu. Sadite masline, lozu i voćke. Ne kradite vodu i struju. Riješite se napokon olupina, paleta i šuta iz dvorišta. Pomozite susjedima. Pobrinite se da vaš kvart izgleda pristojnije i da se u njemu bolje živi. Pritišćite odgovorne, prijavljujte nesavjesne.

Ovog tjedna pokazali smo da smo beskrajno solidarni, hrabri i žilavi. Sada je vrijeme da budemo i civilizirani.

Vaša reakcija na temu