Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Blago gradu u kojemu i gradonačelnik obećava džumbus
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Blago gradu u kojemu i gradonačelnik obećava džumbus

A da na otvaranje šoping centra na Mejašima dopedalira na biciklu?

PONEDJELJAK Seansa

Pravu strku napravio je župan Zlatko Ževrnja jer nije bio pozvan na predstavljanje rezultata turističke sezone. Ministar turizma nacrtao se na Braču da bi ga poslikali i posnimili, a sirotog Ževrnju uskratio je za tu priliku.

Pa je ovaj sazvao novinare samo kako bi se na svojoj odvojenoj seansi i on malo pohvalio lajkovima na Facebooku i milijunima ulupanim u prezentacije, edukacije, plaćene novinare i špartanje po sajmovima.

U redu, izbori su tu pa se treba malo promovirati. A zgodno je znati i da se pedantno bilježi svaka kuna potrošena iz proračuna...

UTORAK Licemjerje

Jer bi, recimo, Ževrnja - kao i splitski gradonačelnik Baldasar - mogli konačno odgovoriti zašto iz više od milijarde kuna kojima raspolažu svake godine nisu bili u stanju odvojiti deset ili dvadeset za školske knjige, što je već odavno postalo običaj i standard čak i u puno nerazvijenijim i zapuštenijim sredinama od naše.

Mogli su, kažemo, umjesto da su se povodom prvog dana škole obojica producirali po medijima i djeci ispisivali patetične javne čestitke, želje & pozdrave.

Ne, kod nas prioritet imaju puno solidnije gluposti i bizarnosti, kao recimo stanoviti ženski odbojkaški klub kojemu je u par godina proslijeđeno preko dva ipo milijuna kuna županijskih donacija i sponzorstava. Između ostalih i iz proračuna za - ceste.

Pa je ovih dana stigla još i optužnica po kojoj se na to nije plaćao porez, odnosno da je država oštećena za najmanje 660 tisuća kuna.

Čini se da brak HDZ-a i sporta uvijek iznova proizvodi potpuno jednak rezultat.

SRIJEDA Kaos

A Ivo Baldasar nam je, s druge strane, ovog tjedna dao jedno spektakularno obećanje.

Za nešto manje od dva mjeseca, kaže, građani mogu očekivati 'džumbus' na cestama.

Šoping centar na Mejašima gradi se brat-bratu dobrih pet godina, zadnjih nekoliko mjeseci traje cirkus s izvođačima radovima, zaštitarskim tvrtkama, probijanjem rokova i plaćenim razbijačima na gradilištu, a manje od dva mjeseca prije navodnog konačnog otvaranja gradonačelnik ne može reći ništa nego da ceste neće biti gotove na vrijeme. Mašala.

Pa ćemo se i do tamo voziti kozjim puteljcima, u našem komunalnom džumbusu kojeg ionako gledamo bez obzira na garnituru koja osvoji Banovinu. 

A je li ova Baldasarova oprostila investitorima na Mejašima milijunske kamate na neplaćeni komunalni doprinos i zašto bi se, dovraga, na to odlučila - saznat ćemo u nekim idućim nastavcima ove neredne sage...

ČETVRTAK Vasko

Ajde, imamo ovog tjedna i jednu dobru vijest. Kad neće ni Županija ni Grad - koji se zabavljaju ženskom odbojkom i besmislenim političkim obračunima, uhljebljivanjem i proizvodnom kaosa na cestama i plažama - hoće Sveučilište.

Ono je, naime, konačno udomilo ostavštinu velikog Vaska Lipovca, umjetnika čija bi djela krasila svaki drugi javni prostor u ovom gradu da je malo više pameti, ambicija i poštovanja.

O poštenoj galeriji ili muzeju da ne govorimo.

PETAK Principi

A i Društvo Marjan nam se, izgleda, potpuno pogubilo: sasuli su drvlje i kamenje zbog 'bespravnog postavljanja pametnih klupa na Prvoj vidilici', da bi se naknadno ispostavilo sva potrebna odobrenja i suglasnosti ipak postoje.

Čemu histeriziranje oko jednog legalnog zahvata - čak i ako zanemarimo činjenicu da klupe mladog solinskog izumitelja Ivana Mrvoša u jednome spajaju inovativnost, dobru ideju i ekološki pristup, pa su samim time logično udomljene baš u našoj park šumi - teško da ćemo doznati. I poslovično principijelna i neustrašiva ekipa iz Društva Marjan, naime, uporno šuti kad to njima odgovara.

SUBOTA Ukazanje

A Željko Kerum? On nam se, eto, ovog tjedna zajedno sa sekom doslovno ukazao pod križem na Marjanu, na jednoj od onih HGS-ovskih manifestacija s nekrofilskim štihom.

Zapadnu obalu i križ će, naime, oni svake godine prigodno slaviti kao da su u te svoje četiri godine u najmanju ruku lansirali čovjeka na Mjesec.

Bilo je dosta neugodno gledati ih kako su se postrojili na improviziranom oltaru i odradili cijelu misu samo kako bi se nakon toga pred kamerama pohvalili da izlaze na izbore i računaju na 25 tisuća glasova.

U ovoj predizbornoj fazi obitelj Kerum obično računa i preračunava, a nakon najnovije šup karte iz HDZ-a shvatili su da će morati ići sami, pa bi bilo dobro izvući kakav povod za pojavljivanje u javnosti.

I eto, umjesto neke idejice ili obećanja, pa recimo barem onog da oni također znaju proizvoditi džumbus u gradu, izvukli su dvije godine star kameni križ.

Dajte, ljudi, dajte barem malo mašte. Znamo da to imate u sebi...

NEDJELJA Pedala

Evo vam gradonačelnik recimo. On se teatralno provozao friškom biciklističkom stazom, u stvarnosti tek komadićem asfalta otrgnutim pješacima, po kojemu je onda prosuto nešto piture.

Čekamo ga krajem desetog mjeseca na Mejašima, i tamo bi moglo biti teatralno.

Vaša reakcija na temu