Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Blaženko Soprano
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Blaženko Soprano

Još prije petnaest godina, otkrio je, tadašnji gradonačelnik Solina u sprječavanju snimanja horora koristio se metodama iz gangsterskih filmova

PONEDJELJAK Tajming

Da je Andro Krstulović Opara kojim slučajem u kampanji, ona bi sasvim sigurno bila spektakularna: nema dana već punih mjeseca dana da u njemu nije presjekao kakvu vrpcu, obišao gradilište, označio početak radova, predao ključeve ili barem potpisao ugovor. Od vrtića do sportskih igrališta, od hospicija do novih autobusa, od crkvica do bedema ili Marjana, od natkrivanja bazena do trga ispred teatra koji će se, eto, izmeljati nešto kasnije od predviđenog - ali kakav je, takav je. Barem je napravljen.

Nismo sasvim sigurni koliko je riječ o uzalud planiranom dobrom tajmingu, a koliko o čudesnom spletu okolnosti da su se investicije naprosto odčepilo. Dijelom je sigurno i do samog gradonačelnika, čija četvrta godina mandata protječe gotovo jednako furiozno kao prva - dok će srednje dvije vjerojatno pasti u zaborav.

No dobro, bit će još vremena za svođenje računa, ali da se Krstulović Opara na čelu grada nije osramotio - bogme, definitivno nije.

UTORAK Bilanca

Kandidati za njegova nasljednika - doduše samo njih četvero - nanovo su se okupili u sučeljavanju kod Mislava Bage s kojega je ostao samo jedan dojam: još uvijek nitko na pravi način ne uspijeva efektno odgovoriti Željku Kerumu. Možda zato što svi ostali nastupaju udžbenički, bez značajnih grešaka, pa međusobnu razliku pokušavaju ocrtati nijansama, dok ovaj razvaljuje poput buldožera. Bez pardona i bez skrupula jednog dana nazvat će protukandidate četnicima, a drugoga objašnjavati da samo širi ljubav. Ismijavat će plan gradnje mosta do Kaštela, a već sutradan ga i osobno obećati. Čak će se i Vice Mihanović, čijoj firmi je ostao dužan, na koncu morati pravdati zašto je uopće s njime poslovao - jer, kao, trebao je znati da mu neće biti plaćeno.

U posljednje vrijeme Kerum se najgrlatije hvalisa da su 'svi drugi na javnoj sisi', premda bi - da se osvrne iza sebe - valjda spazio cijelu vojsku javnih službenika koje je upravo on zbrinuo na gradskim i državnim jaslama. Upravo oko toga se zapravo i vodi borba na izborima: kako osigurati račun da se pozicije zadrže, a gladna usta namire.

On sam, formalno zaposlen kod punice, potpuno uživljen objašnjavat će da 'jedini Kerum predstavlja prihod, a svi ostali su rashod' - makar to ni tehnički nije točno.

Ako bismo u formalnim, bilančnim kategorijama govorili, Željko Kerum ne bi bio ni prihod, ni rashod. Njemu najbliža kategorija je gubitak.

SRIJEDA Milijuni

Tri godine nakon čuvene sjednice Vlade u Splitu eto nam opet Plenkovića u malo nezgodnom zadatku objasniti zašto ne podržava sadašnjeg gradonačelnika za kojega na sva usta tvrdi da je radio odlično, a onda i svesti račun i pojasniti da su sva njegova obećanja ostvarena.

Dakako da nisu, mada treba biti pošten i kazati da se nešto miče: od Tehnološkog parka na Dračevcu do POS-a na Korešnici, od obilaznice i rampi na ulazu u grad do nešto pristojnijeg odnosa države prema drugom najvećem gradu.

Sve se to pomalo valja iza brda: procesi jesu pokrenuti, papirologija se odrađuje, a stidljivo se počinje i raditi. Pola milijarde kuna ugovora potpisanih u jednom danu nisu za baciti, pa makar se to događalo i usred kampanje i makar morali shvatiti da za pomaknuti kamen u ovoj državi trebaju proći barem dvije ili tri godine.

Ali se zato pokazuje da pritisak otprije tri godine ipak ima smisla - Split je napokon uvršten u ozbiljne planove, recimo u cestogradnji, pa nije pitanje hoće li nego kada će se kotač napokon početi vrtjeti.

Samo visoki presing ima smisla, valjda smo to u ovom mandatu naučili.

ČETVRTAK Tommy

Branka Ramljak i Tomislav Mamić Tommy, koji su dosad vodili relativno samozatajnu kampanju - a to znači i da su se nisu cirkusirali vozikanjem gradom u prerađenim krntijama ili hvalili neobično bedastim radijskim spotovima - ponešto su se ohrabrili pa su u (također ipak neobičnom) zajedničkom intervjuu otvoreno kazali što je njihova misija: svrgnuti Keruma s vlasti.

Za razliku od jednog dijela oporbe poput SDP-a, koji uvijek brižljivo pazi kako ne bi zatvorio vrata svojoj staroj ljubavi - a pogotovo HDZ-a koji bi se s njime lako dogovorio ako je to baš potrebno - ovaj dvojac barem nastupa otvoreno i pošteno. Oni bi sa svakim osim s njim, pa šta bude.

Sraz Tommy-Kerum svakako će biti jedan od najzanimljivijih na ovim izborima, s time da ovom prvom uspjeh nije neka velika potreba. 

Ali jest inat.

PETAK Ranko

Šampion u samozatajnosti kampanje ipak je SDP-ov Ranko Ostojić: na njega i njegovu ambiciju da postane župan gotovo bismo i zaboravili da se nije ukazao s prikupljenim potpisima i objavio da će se ipak kandidirati. 

Mašala, bit će to još jedan u nizu Ostojićevih poraza - s kojima se, izgleda, pomirio. Više se ni ne trudi.

SUBOTA Boban

'Doša ja gori, a ode javljan ekipi da ću in poslati signal na mobitel kad san kod njega i da me oni kao zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira', prostodušno, onako po vlaški, župan Blaženko Boban se pred ministricom turizma pohvalio da je kao gradonačelnik Solina prije petnaestak godina potjerao ekipu američkih filmaša koji su imali sve dozvole i 'suhim zlatom' plaćali snimanje u Saloni.

Samo što se požar doista i dogodio, šteta je procijenjena na pola milijuna dolara, a počinitelj po dobroj staroj tradiciji nikada nije pronađen. Barem ne službeno, valjda će policija malo osvježiti ovaj slučaj. Ako nije otišao u zastaru.

'To sve ode bilo pod daskan', veselo dalje opisuje Boban, blaženo nesvjestan da ga se snima dok ministrica pred njim koluta očima, a županovi suradnici nervozno gestikuliraju i potežu ga za rukav.

Županov incident dokazao nam je dvije stvari: prvo, tadašnji HDZ-ov ministar kulture zbog para je bio  spreman izdati dozvole i 'sotoni maloj', kako je tadašnji gradonačelnik Solina sažeo scenarij filma kojega je snimala najveća produkcijska kuća na svijetu. I drugo, Blaženko Boban danas se sasvim otvoreno hvali da je u sprječavanju toga koristio metode obično viđene u nekim drugim, gangsterskim filmovima.

A bilo je to prije petnaest godina, zamislimo koliko se usavršio do danas. Rekao bi Boban: neka djela govore.

NEDJELJA Kandidati

Ivica Puljak, Jakov Prkić, Željko Kerum, Ante Franić, Vice Mihanović, Branka Ramljak, Zdeslav Benzon, Nansi Ivanišević, Ivica Grković, Marijo Popović i Siniša Vuco. Jedanaest komada, jedna fotelja.

Iduća dva tjedna su ključna.


***

Ovaj tekst napisan je uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

Vaša reakcija na temu