Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Brokeri, krediti i ostale aferice možda nisu problem. Ali gdje je nestala transparentnost?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Brokeri, krediti i ostale aferice možda nisu problem. Ali gdje je nestala transparentnost?

Pljušte prijave javne i tajne, gradska vlast se brani katkad uvjerljivo a katkad amaterski, ali jedno je sigurno: ako odluke o kojima bruji javnost i nisu sporne, njihovo skrivanje jest. U najmanju ruku, to je suprotno obećanjima. Koalicija HDZ-a, SDP-a i HGS-a sasvim je druga stvar

PONEDJELJAK Klizanje

'Postoji li išta osim Đardina u Splitu?', dramatično je lani u ovo doba upitala 'Dnevna doza splitskog nereda', stranica na kojoj je zapaženu ulogu - ako ne i glavnu - igrao današnji dogradonačelnik Bojan Ivošević, kada je objavljeno da se u ovom parku organizira Advent i postavlja klizalište. I još su gradskoj vlasti zamjerili što se klizalište ne metne na Prokurative 'jer se ne žele zamjeriti ugostiteljima'.

Danas, godinu dana kasnije, klizalište postavlja zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević. Valjda u Splitu ipak ne postoji ništa osim Đardina, a ni Prokurative nisu više tako privlačne.

Tako to biva kad umjesto aktivističke lepršavosti na ramena dobiješ stvarnu odgovornost.

Opravdanja za ovakav obrat mogu biti razna, od epidemioloških do meteoroloških uvjeta, no u suštini - Ivošević naprosto nije bio u pravu. I da, upravo Đardin savršeno je mjesto baš za klizalište.

Ne sumnjamo da to neće htjeti priznati, no dobro, tko je ikada u politici objavio da je pogriješio…

UTORAK Koalicija

Cijelu seriju neobičnih optužbi i još neobičnijih kaznenih prijava ovog tjedna otvorio je uradak anonimnog autora koji je čudesnim manevrom dostavljen svim gradskim vijećnicima, a onda je po uobičajenoj špranci pronašao put i do medija.

Kaznena prijava protiv vrha vlasti zbog 'namještanja natječaja za direktore gradskih firmi'.

Zvuči dosta pretenciozno s obzirom da direktori u tom trenutku nisu bili ni izabrani, a još bizarnije je čitati da je procedura prekršena 'jer je odluke donosio gradonačelnik umjesto skupština tvrtki' ukoliko znamo da upravo gradonačelnik u formalnom smislu i jest skupština svakog od tih gradskih poduzeća. Sam samcat, jedan jedini.

Naravno da svaka budala ima pravo podnijeti kaznenu prijavu protiv koga kod želi, pa makar i anonimno, i to nije sporno; pravo pitanje jest - komu uopće može pasti na pamet napraviti ovakav manevar?

Dva su moguća odgovora: HDZ-ovcima i kerumlijama koji brane svoje pozicije u gradskim firmama, odnosno SDP-ovcima koji ih pokušavaju osvojiti, makar velik broj njih već odavno zapravo udobno zbrinut na javnim jaslama.

Neobična suradnja onih koji ne žele biti na vlasti i onih koji se u oporbi osjećaju neprirodno zapravo je sasvim logična, što se pokazalo koji dan kasnije, kad su usred raspada situacije u Gradskom vijeću zajednički izborili da se odluke o direktorima gradskih firmi donose baš ondje, a ne u Banovini.

Puno je tu interesa ugroženo da bi se nastavili skrivati.

SRIJEDA Brokeri

Prštale su, kažemo, prijave ovog tjedna. Anonimne i javne.

Nešto je otišlo na adresu Povjerenstva za sukob interesa, nešto policiji, nešto Državnom odvjetništvu.

Na takav korak odlučio se čak i znameniti ilegalac s Rive Alujević, prijavivši kompletnu vertikalu gradske vlasti jer mu je uklonila kiosk koji je bez dozvola ondje radio punih pet godina, usput bezobrazno prekrstivši dogradonačelnika iz 'Bojana' u 'Borislava'. Mašala.

U jednu ruku radi se o karmi: ekipa oko bračnog para Puljak punih deset godina vrištala je o kriminalu, korupciji i pogodovanju, te također podnijela cijeli naramak mahom besmislenih prijava protiv različitih vlast; red je sada da i na svojoj koži vide kako to izgleda. No s druge strane, zasad sve to skupa izgleda kao igrokaz, kao da svako malo netko poviče 'To je vuk!'.

A vuka nigdje.

Jedan slučaj ipak se izdvajao i imao potencijal razviti se u ozbiljan problem: nova gradska vlast potiho je proširila suradnju s brokerskom kućom koja će ubuduće posredovati u osiguranju svih gradskih tvrtki i kompletne gradske imovine. Bez natječaja, ali bogme i bez bilo kakve javne objave.

Argumenti da 'građane to ništa neće koštati' i da je 'samo proširena suradnja koja je već postojala' zvuče opasno oholo: na ovom poslu netko svejedno opako zarađuje i da, javni natječaj - ili barem poziv - možda nije morao, ali je mogao biti raspisan.

Činjenica da su naredbe o suradnji s istim brokerom pismeno upućene direktorima gradskih tvrtki koje ista ova vlast upravo smjenjuje upućuje na zabrinjavajuću političku neinteligenciju. A skrivanje ovih detalja - jednako kao i podatka da je još prije četiri mjeseca Grad zatražio i dobio dozvoljeni minus od čak 135 milijuna kuna - na propast projekta uvođenja potpune transparentnosti u poslovanje Banovine.

Puljak i ekipa možda i jesu imali pravo samostalno donijeti sve ove odluke. Ali ne zaboravimo, obećavali su da će ih javno objavljivati.

Sve je to imalo potencijal za aferu dok nismo doznali da se zapravo radi o uobičajenom načinu poslovanja velikih sustava. Pa čak i Vice Mihanović, koji je najviše trubio o ovome, u svojoj Lučkoj upravi koristi jednake usluge.

I to dva brokera. I to bez natječaja.

ČETVRTAK Blokada

Programska suradnja u Gradskom vijeću napokon se i službeno raspala. Više nemamo bilo kakvu, pogotovo ne stabilnu vlast, a bogme ni jasno profiliranu oporbu.

Mada se nazire da su svoje interese u njoj skladno usuglasili HDZ, HGS i SDP. A to je često argument moćniji od svih tumačenja, analiza i traktata.

U dosta šizofrenoj, a opet sasvim logičnoj situaciji došli smo u fazu kada vlast koja želi ostati u sedlu zaziva nove izbore, a oporba koja nominalno želi srušiti vlast od izbor bježi kao vrag od tamjana. I ostat ćemo u njoj još nekoliko mjeseci, gledajući parade na Gradskom vijeću i nadajući se da grad neće sasvim potonuti u blokadu.

A nije daleko.

PETAK Siniša

Dok se to ne dogodi i dok još ima priliku, Ivica Puljak valjda će ozbiljno demonstrirati barem dio svojih namjera da se potpuno promijeni paradigma upravljanja Splitom.

A izbor direktora gradskih tvrtki velika mu je šansa.

Ime novog direktora 'Parkova i nasada' definitivno je korak u tom smjeru: Siniša Gašparević po svim je informacijama neovisan, neopterećen i stručan mladi čovjek, pored svega još i poprilično ekološki osviješten. Čak i da je procedura njegovog izbora bila kljasta - a zasad ipak nema ozbiljnih dokaza za to - rezultat je u najmanju ruku solidan. Sa srećom mu.

Friški direktor Parkova sa sobom nosi i dublju mračnu priču o Splitu kao gradu koji nikako da se oslobodi svojih demona: prije točno trideset godina njegovi roditelji odvedeni su iz kuće u Žrnovnici dok su dvojica dječaka spavali na katu, opljačkani, likvidirani na pravdi Boga i potom bačeni u jarak. I cijela tri desetljeća prošla su od tog svirepog zločina a da se nijedna institucija nije ozbiljno trgnula i da nikome od svjedoka - a ima ih itekako, jer imena ubojica javna su tajna - savjest nije proradila.

Trideset tužnih i mučnih godina.

SUBOTA Jerkov

Jugoplastika je još uvijek na čekanju i pitanje je hoće li kleknuti prije nego što se ekipa u Gradskom vijeću udostoji odgovoriti na pitanje hoćemo li košarku i ubuduće financirati s oko milijun eura godišnje - što je puno za mršavi proračun, ali i dalje malo za ozbiljnije ambicije.

A u međuvremenu traje javni pritisak sa svih strana, u čemu se posebno istakao dobri stari Željko Jerkov.

Onaj isti - kako je lijepo poentirao Kerumov Igor Stanišić - koji je svojedobno imenovan za predsjednika Hajduka bez da je imao pojma u kakav kupus se uvaljuje, pa odbijao platiti dva milijuna kuna duga i umjesto toga se zalagao za stečaj kluba.

Da bi sedam milijuna kuna za Jugoplastiku danas opisivao kao 'bijedan novac'.

Kriteriji, gospodine Jerkov, kriteriji.

A opet, ako je ne tako davno pričao o 'istraživanjima koja dokazuju da je Mamićev model najbolji u hrvatskom sportu', nema razloga velikom čuđenju. Kriteriji su jedno, a osobne preferencije nešto sasvim drugo.

NEDJELJA Tereza

Na Ježincu, gdje stanovita Tereza Žderić mjesecima bespravno ruši i zida usprkos nizu zabrana, pa čak i kaznenoj prijavi koja je protiv nje podnesena, upravo se po tko zna koji put testiraju kriteriji pravne države.

Samo što je u ovom slučaju većina aktera zasad učinila sve što je mogla: gradske službe su upozoravale, Javna ustanova prijavljivala, policija intervenirala - pa čak i kada je investitorica drsko parkirala mikser nasred ceste i stala izlijevati beton usred park šume.

Još uvijek čekamo konačni epilog, pa i zatvor ukoliko se sve optužbe za devastaciju i službeno potvrde. Naprosto nam treba jedan dobar primjer za pokazivanje.

Vaša reakcija na temu