Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Brvno u 'Vodovodu'
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Brvno u 'Vodovodu'

Puljak i njegova ekipa s jedne, Šuta i HDZ s druge strane, služe se gradskom firmom kao poligonom za obračun. A znaju da su svi u krivu: direktor nije nesposoban ili loš, ali nije realno da kao šef oporbe ondje ostane

PONEDJELJAK Vodovod

Ovnovi su stali na brvno.

Gradonačelnik Puljak s jedne strane koji je naumio maknuti direktora 'Vodovoda' Tomislava Šutu, inače friškog predsjednika HDZ-a, pa mu sada najednom prigovara da je 'loš i nesposoban' - što je po općem sudu u popriličnom raskoraku s realnosti. Puljak zapinje jer u ovoj tvrtki Split nema apsolutnu vlast nego ovisi o desetak okolnih gradova i općina u kojima je, jasno, na vlasti HDZ, a vrlo dobro znamo kako oni čuvaju svoje partijske drugove. Procedura se nateže do krajnjih granica, traže se rupe u propisima i pravilnicima, a gradonačelniku situacija usput zgodno dođe za ilustrirati kako zločesti HDZ kadrovira i uhljebljuje gdje god stigne i grčevito brani svoje privilegije.

Na drugoj strani brvna su, jasno, Šuta i njegova stranka: oni su baš u 'Vodovodu' pronašli poligon za zagorčati život novoj vlasti i to čine poprilično beskrupulozno. Zatezat će do kraja, igrati na kartu Puljkovog licemjerja i izjava da mu u vođenju grada 'stranačka iskaznica nije bitna', premda su i sami svjesni da je dugoročno potpuno neodrživo da šef ove stranke i šef gradske oporbe vodi jednu de facto gradsku tvrtku. 

U tome će, kako smo vidjeli ovog tjedna, HDZ potegnuti sve moguće veze, pa i premijera Plenkovića - koji o mnogim stvarima neće imati pojma i o brojnim važnim temama će se praviti blesav, ali se u roku od jednog dana čudesno uputio u statut 'Vodovoda', angažirao jedno od svojih ministarstava i rekordno brzo dobio zaključak da se radi o silovanju procedure. Mašala.

Uglavnom, drama je. I vodovod i kanalizacija su u drugom planu, kako to već biva u ovakvim igrokazima.

UTORAK Pametni

U jednom danu dobili smo dvije sjajne vijesti: kao prvo, napokon započinje uvođenje 100 milijuna kuna vrijednog sustava kojim će se gradski promet dovesti u sadašnjost, možda malo i približiti budućnosti s pametnim semaforima, optimiziranim prometnim tokovima, koridorima za javni prijevoz i hitne službe, kamerama, aplikacijama i tko zna čime sve ne. Radi se o naizgled apstraktnom, ali zapravo vrlo konkretnom i korisnom projektu kojega je osmislila i pripremila prethodna, a realizirat će sadašnja gradska vlast.

Koje sada međusobno odašilju strelice i na sebe preuzimaju zasluge, ali to je manje važno: dabogda se za četiri godine jednako ovako svađali oko kakvog drugog projekta.

Druga dobra vijest jest informacija da započinje postavljanje sustava solara na gradske škole i vrtiće, njih petnaestak za početak, te da postoji (ili se barem razrađuje) plan o ovakvoj sustavnoj transformaciji grada na zeleno, održivo i energetski učinkovito.

Nema što, baš smo ekološki i baš smo 'smart'. Barem izdaleka. 

SRIJEDA 'Oprosti'

Prvih novih tri tisuće stabala sadi se na Marjanu u prvoj akciji pošumljavanja od, kako se pohvalio gradonačelnik Ivica Puljak, dalekih šezdesetih godina prošlog stoljeća.

I to također zvuči sjajno, mada ovdje treba zastati i stvari staviti u kontekst: gradska šuma sanira se uglavnom zahvaljujući tome što je spašena od potkornjaka u doba gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, zato što postoji plan njenog gospodarenja koji je također izrađen u to doba i zato što, na koncu, baš zahvaljujući Krstuloviću Opari Marjan nije predan iz gradskih u državne ruke.

A upravo to zahtijevala je bivša oporba i sadašnja vlast, jednako kao što je bjesomučno kritizirala plan gospodarenja i jednako kao što je, uostalom, zbog sanacije od potkornjaka podnosila bizarne kaznene prijave čak i protiv bivšeg gradonačelnika. Osobno.

Novo pošumljavanje Marjana također bi spadalo u red sjajnih projekata koji se protežu kroz više mandata i više generacija, samo da u ovom slučaju ne postoje otegotne okolnosti i samo da su Puljak i njegova ekipa pregrizli jezik i Andri uputili jedno skrušeno i iskreno 'Oprosti'. Ali eto, nisu.

Ego je ipak jači.

ČETVRTAK Cipelarenje

Stvar je već bila gotova i Mirjana Čagalj imala je postati ministricom, odnosno stati u cipele velikana poput Lovre Kuščevića, Predraga Štromara, Darka Horvata i Ivana Paladine - no sudba kleta u liku svemoćnog Ante Sanadera u posljednji trenutak blokirala je imenovanje i još jednom spriječila da Split nakon dugih desetljeća dobije barem jednu fotelju u vladi.

On naprosto nikada neće dozvoliti da se netko uspne u hijerarhiji na položaj veći od njegovoga, pa makar to značilo da će cijeli grad i cijela regija - ako ćemo se postaviti lokalpatriotski, a osvajanje položaja na vlasti uvijek ima i tu dimenziju - biti taoci njegovih bizarnih ambicija i gotovo pa diktatorskih manira.

Nije da bi Čagalj kao ministrica izazvala renesansu grada i države, vjerojatno ne bi ostala zapamćena kao preporoditeljica hrvatskog graditeljstva, ali to ne znači da joj nije trebalo dati šansu. Cipelarenje i javno poniženje kojemu je bila izložena ovog tjedna od strane vlastitih stranačkih kolega bilo je baš gadno za gledati. Dođe ti žao žene, pa čak i ako je u HDZ-u.

PETAK Blaženo neznanje

Taj isti splitski HDZ ovog tjedna proslavio je neki od svojih rođendana, pa je počašćen brzinskim ukazanjem Andreja Plenkovića koji se, rekli smo, o mnogim stvarima voli praviti blesav.

Novinari su ga, recimo, upitali nešto na temu Domovinskog pokreta i on je - parafrazirat ćemo - spremno odgovorio da se radi o golemim štetočinama i teškim redikulima. A kada je upozoren da je upravo s njima HDZ na vlasti i da, dapače, baš Domovinski pokret drži većinu njegovom županu Blaženku Bobanu, Plenković je mrtav-hladan odvratio:

- Ne, to nije točno.

E sad, jedna je jedina dilema: ili nam je premijer potpuno odlijepio i odmaknuo se od stvarnosti, ili postoji nešto što su mu Ante Sanader i Blaženko Boban prešutjeli.

Dakako, jedno ne isključuje drugo.

Sudeći po kasnijem razvoju događaja, kada su se HDZ i Domovinski pokret stali bombardirati priopćenjima i javnim podbadanjima, nešto se ovdje sprema - pa moguće i razvrgavanje koalicije. Ali ne treba sumnjati da je teren već pripremljen i da je barem još jedan žetončić od HDZ-a već dobio kaparu.

Jer ova stranka možda se i može držati svojih principa, ali samo ako je sigurno da vlast neće izgubiti.

SUBOTA Bolnica

Ovo definitivno nije bio ni tjedan SDP-ove supetarske gradonačelnice Ivane Marković, inače dosta razumne i staložene žene, koja je jednim statusom na Facebooku digla frku na nacionalnom nivou. Ispostavit će se, potpuno besmislenu, pa je od svega ostao tek dojam da je jedna ljudska tragedija iskorištena u puke propagandne svrhe.

Iz prozvane splitske bolnice vrlo su logično i uvjerljivo objasnili zašto nisu krivi za spontani pobačaj  jedne Bračanke, odnosno zašto bi se stvari nažalost jednako odvijale i da su u Supetru na raspolaganju u realnom vremenu imali i gliser i helikopter, no do vremena kada se Ivana Marković povukla javnost je već bila eksplodirala.

Šteta, baš šteta da joj je jezik bio brži od pameti.

NEDJELJA Veza

'Rekonkvista javnog prostora' bila je najavljivana u periodu bivše gradske vlasti, ali bogme provodi se u ovom mandatu - nemilosrdno, ali i po svim informacijama zasad vrlo dosljedno.

Trafike, bankomati, štekati, suncobrani i kojekakva skalamerija mic po mic ustupaju mjesto gradu, a posebno slatko bilo je uklanjanje 'No Stressa' s Pjace: ne zato što je njegov vlasnik bio meta neke osobne osvete, kako sada zapomaže po medijima, nego zato što znamo kako je do štekata nasred Pjace uopće došao.

Tako što je mimo konzervatora, ali i mimo gradske komisije za štekate, to osobno odobrio nekadašnji gradonačelnik Željko Kerum, da bi njegovi nasljednici bez problema nastavljali s jednakom praksom.

Pojednostavljeno: čovjek je nakon deset godina napokon ostao bez veze u Banovini, pa je logično i očekivano da kuka…

Vaša reakcija na temu