Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Čemu služi HDZ?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Čemu služi HDZ?

...da izvlači lovu na cestama, deset godina filozofira oko otpada, laje na prazno oko Mamića, zatrpava nacionalno arheološko bogatstvo i savija kičmu pred moćnijima

PONEDJELJAK Mučenik

Hrpetinu prljavog rublja istresao je u Slobodnoj Dalmaciji Ivo Peko, bivši šef Županijske uprave za ceste, jadajući kako ga je njegov vlastiti HDZ šutnuo na cestu i time otvorio prostor za marčapiju u cestogradnji. I kako su mu oni namještali kazneni progon. I kako je uhljebio Luku Podruga koji ga je potom pošteno izbušio. I kako je namještan natječaj da bi ravnateljem iste institucije postao sveprisutni Petar Škorić.

Ima nečeg simpatičnog u zakašnjeloj pameti HDZ-ovaca koji nakon izvjesnog vremena najednom dobiju aureolu sveca i imidž mučenika, onih koji su potajice rušili sistem iznutra i uvijek se gorljivo ali samozatajno borili za pravu stvar.

Još kako upravo takvi izrone u javnosti svaki put kada se stranka nalazi u vakuumu, baš u onom vremenu kada pošteno cipelare bivšeg vođu i paralelno traže svog novog ćaću - pa, morate priznati da je slatko.

Što naravno ne poništava Pekine teške riječi; zabilježimo samo tko je u tom kolu sreće trenutno na dnu, a tko na vrhu.

UTORAK Škovace

Kad smo kod zakašnjele pameti, vrijedi registrirati i da nam se župan Zlatko Ževrnja ovih dana silno uzjogunio oko smeća. Nakon pune tri godine bez vidljivih rezultata oko izgradnje centra u Lećevici - da ne spominjemo barem sedam godina koje su njegovi prethodnici proveli u blaženom neradu i ignoriranju problem - sada mu se najednom strašno žuri. Taman kad je vlada, ova polumrtva, odlučila da je otpad logičnije pokušati razvrstavati i reciklirati, Ževrnja se užasnuo jer je - barem po njegovim riječima - bio na korak od toga da stvori pogone za njegovo masovno spaljivanje.

Ukratko, on sada želi izgraditi i otvoriti spalionicu dok nas uvjerava da će potom raditi na akciji kako bi se što manje smeća ondje spaljivalo. Mašala.

Naknadna pamet sastoji se samo u tome što smo se u cijeloj ovoj situaciji našli sasvim nepotrebno: da je Županija, uboga i besmislena kakva već jest, u cijelom prošlom desetljeću odradila posao zbog kojega i postoji - danas bismo imali samo slatke brige oko poboljšanja sustava gospodarenja otpadom i podizanja ekološke svijesti.

Ali opet, koja bi u tom slučaju bila svrha Zlatka Ževrnje?

SRIJEDA Poruka za Škorića

Šef gradskog HDZ-a Petar Škorić, pak, ovog tjedna imao je čast dobiti prvi transparent sa svojim imenom. Doduše, nije baš bio pretjerano pozitivno intoniran, barem ako ćemo ispravno shvatiti poruku 'Škoriću, s riječi na djela', ali šta je, tu je: valjda je i političarima loša reklama bolja od nikakve.

Njegovo ogranak, podsjetimo, ovih dana skupio je hrabrost i napokon jasno i glasno progovorio o svinjarijama u hrvatskom nogometu, pa se svojim priopćenjem skoro pa direktno suprotstavio centrali u Zagrebu. To su do sada činili stidljivo, ali barem su bili na pravoj strani, za razliku od kolega sa županijske razine koji su vrlo otvoreno igrali kolo s HNS-om i prošlog ljeta čak besramno glasovali protiv Zakona o sportu.

Problem je jedino što nitko u HDZ-u na ovo ni ne obraća pažnju, pa se postavlja logično pitanje: ako ogranak iz 'HDZ-ove utvrde', navodni masovni proizvođač glasova i skupljač ovaca svakih četiri godine, nije dovoljno bitan da bi sama stranka barem razmotrila svoju podršku osvjedočenoj nogometnoj štetočini i potencijalnom robijašu zbog teških kaznenih djela - kojeg će nam vraga uopće splitski HDZ?

ČETVRTAK Plenki

Ovog četvrtka u gradu nam se ukazao Andrej Plenković, po svemu sudeći novi stranački Bog Sunca, onaj čije će se fotografije nosati okolo i čije će se noge ljubiti u idućem razdoblju. Pa, eto, bio je red da se i on izjasni o temi koja žulja velik dio Hrvatske:

'Hrvatski nogometni savez je važna udruga, važan segment društva i života i u tom pogledu vidjeli smo koliko oduševljenja postoji kod hrvatskih građana kada igra reprezentacija. Siguran sam da kao odgovorna stranka i kao vlast možemo učiniti sve da zakonski okvir koji regulira i hrvatski nogomet i sport bude na visokoj razini', diplomatski prazno izrecitirao je Plenković. Prije nego što su zaspali, novinari su ga konkretno podsjetili da nogometom drma čovjek s nekoliko optužnica.

'To je nešto u što se u ovom trenutku ne želim miješati, imate institucije koje su za to nadležne, a Mamić ima svoju odgovornost', nastavio je mlatiti praznu slamu.

Ukratko, ništa ni od njega.

PETAK Rektor

Kad smo se uhvatili HDZ-a, red je spomenuti i da se rektor Sveučilišta Šimun Anđelinović - također izrastao u tom jatu - ukazao na stranačkom druženju u hotelu Radisson.

Koliko je to primjereno njegovoj funkciji u realnom životu, ostavimo na procjenu javnosti i rektorovu dušu. Još je važnije ono što Anđelinović svakodnevno potpisuje i radi, recimo tajnovite i hitne izmjene statuta Sveučilišta po kojemu će ubuduće on sam imati ovlasti zaposliti savjetnika koliko god hoće, odrediti im zadatke kakve god poželi i dati im koju god plaću zamisli.

Pa sad recite da nije pravi, iskonski HDZ-ovac.

SUBOTA Knez Trpimir

Pravi, iskonski HDZ-ovci sasvim sigurno ne bi zatrpavali starohrvatski lokalitet na Klisu, onaj koji dokazuje postojanje kneza Trpimira i predstavlja jedan od najvrjednijih nalaza kompletne nacionalne povijesti. Ne bi, ali HDZ-ova i HČSP-ova ekipa iz Županijske uprave za ceste godinama čini upravo to, a kada su javno prokazani smislili su obranu da, otprilike, ništa nije onako kako se čini.

Nije, samo što se arheološko nalazište godinama sustavno zatrpava, a arheolozi koji moljakaju par milijuna kuna za jedan bijedni nadvožnjak istovremeno se ignoriraju.

Čestitamo, ovo je i za 'domoljube' spektakularan pothvat. 

NEDJELJA  Andro

A Andro Krstulović Opara, predsjedničin savjetnik i već duže vrijeme izgledni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, nešto nam se pošutio. Nema ga otkako je šefica podijelila bijesni i blesavi Facebook status o 'orjunašima', a on ga silom službe nastavio šerati dalje.

Opara provjereno ne dijeli mišljenje predsjednice, ali sasvim očito onda ni nema nikakvog utjecaja na Pantovčaku, makar je formalno raspoređen upravo za njenog savjetnika za - sport.

Kad je tako, kad nema ni velikog utjecaja ni velike hrabrosti braniti svoj stav, polako isparavaju svi argumenti zašto bi ga Splićani uopće birali na izborima. Jednakom logikom mogu svoj glas dati bilo kojem HDZ-ovcu.

Vaša reakcija na temu