Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Čemu služi Županija? Otimačini javnih plaža!
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Čemu služi Županija? Otimačini javnih plaža!

Gospoda su naumila uzeti Zlatni rat Bračanima i dodijeliti ga fantomskoj tvrtki iz Zagreba

PONEDJELJAK Apel

Prvi put u povijesti Split umjesto gradonačelnika ima povjerenicu. I prvi put u povijesti, kako izgleda, naslućuju se problemi čak i oko benignog događaja kao što je koncert na Rivi za Svetog Duju. Nema ga, naime, tko organizirati.

Na primopredaji vlasti u Banovini upokojeni gradonačelnik Ivo Baldasar otkrio nam je da će se za koncert pobrinuti Hvidra, što i nije previše maštovito rješenje s obzirom da su se i ova i druge braniteljske udruge poprilično dobro snašle u njegovom mandatu. A možda ipak nije ni loše, budući da su oni Hvidrini memorijalni koncerti često bili smislenije složeni i bolje organizirani od većine stvari koje nam je nudila Turistička zajednica.

I kako najavljuju, na Svetog Duju mogli bismo na Rivi slušati muziku s pravim splitskim pečatom, nekakvog Olivera ili Gibonnija, dok bi na sve relevantne gradske adrese mogao biti upućen poziv za pomoć. Da u trenucima bezvlašća barem zadržimo malo stila.

Upravo 7. svibnja službeni je početak predizborne kampanje, s kojom će nas već dotad pošteno izgnjaviti, pa s ovog mjesta možemo samo apelirati da nas se barem tada poštedi politike. Ne radite cirkuse na naš dan, ako boga znate.

UTORAK Tražena roba

Gradonačelnik je, kažemo, ovaj tjedan napokon odlepršao, a prije toga je po vlastitom priznanju ispotpisivao hrpetinu dokumenata.
Možda je i bolje da odmah ne znamo o čemu se radi, jer samo maleni detalji - poput onoga da je jednom privatnom hotelu ponovno gotovo pa poklonio nekoliko javnih mjesta za parkiranje u najužem centru grada - govore da će Baldasarovu ostavštinu svakako trebati nešto detaljnije prostudirati.

Oko angažmana vanjskih snaga ništa sporno nema u formalnom, ali bogme ima u moralnom smislu: saznali smo tako da je pored cijele vojske gradskih pravnika gradonačelnikov 'kućni' odvjetnik Damir Živković-Laurenta u ovom mandatu inkasirao dvadeset tisuća kuna mjesečno. I to samo u Banovini, a čini se da je za njegovim uslugama vladala pomama i u gradskim tvrtkama i ustanovama.
Mašala.

SRIJEDA Pogodak

Mašala i za Denisa Krnića, bivšeg tajnika Foruma mladih SDP-a, koji se nakon nekoliko godina novinarske karijere skrasio u Banovini - jer se, eto, na neobičnom natječaju od kandidata zahtijevalo da imaju isključivo višu upravnu. Ni manje, ni više. Pa je Krnić jedini uspio zadovoljiti te kriterije.

Njegovo zaposlenje već je pomalo postalo stara stvar - eno, zadnjih mjeseci viđali smo ga kako važno trčkara za Baldasarom - da bismo ovih dana doznali da priča ima i nastavak: ženski dio obitelji Krnić, naime, sreću je pronašao u Muzeju grada Splita. Onom istom muzeju iz kojega gotovo na dnevnoj bazi stižu informacije o nepravilnostima, nenamjenskom trošenju sredstava i mobingu.

Gospođa Krnić ondje je zaposlena u računovodstvu, i to na neodređeno, iako po svemu sudeći nije postajala suglasnost za takvu vrstu ugovora. I kao da to nije bilo dovoljno, još je sebi isplatila i retroaktivni dodatak na stručnu spremu.

SDP-ov mandat na čelu grada, vidimo, ipak nije bio fijasko baš za svakoga.

ČETVRTAK Tribina

Kandidati desnice za gradonačelnika Splita bojkotirali su tribinu o stanju i budućnosti kulture u gradu. Valjda su procijenili da ondje nemaju što tražiti, niti će im kultura biti od velike koristi u kampanji.
Niti će kulturni za njih uopće glasovati.

PETAK Lukino evanđelje

A najznamenitiji gradski desničar (ili 'desničar') Luka Podrug, čovjek koji se desetljećima uvijek nekako uspijevao ugurati u Gradsko vijeće i ondje se stopiti s inventarom, po svemu sudeći u laganoj je panici: suprotno najavama, Kerum ga još uvijek ne poziva na svoju listu. Valjda procjenjuje da će mu više štetiti nego koristiti. Pa Podrug sada apelira na birače da 'uključe mozak' i osvijeste činjenicu da se pravaše, navodno kurvanjski i promišljeno, izostavlja iz svih predizbornih anketa. Pretpostavljamo da aludira na samoga sebe.
Bilo bi pošteno, međutim, da nam prije uvrštavanja u ankete pojasni kojeg točno Podruga nam nudi. Onoga koji je pune četiri godine bio na vlasti zajedno s Kerumom? Onoga koji je na prošlim izborima u Gradsko vijeće ušao na listi HDZ-a? Ili onoga koji je u zadnjoj godini mandata bio neobično susretljiv prema bivšem SDP-ovcu Baldasaru?

SUBOTA Sramota

Čemu uopće služi Županija? Često smo postavljali slično pitanje i nikada nismo dobili konkretnije objašnjenje osim da se radi o nekoj vrsti protočnog bojlera: dobiju novac pa ga proslijede dalje.
Ovaj opis ipak nije do kraja točan jer u tom besmislu ponekad se provuku i zanimljive odluke, poput one o dodjeli koncesija na pomorsko dobro. Ževrnjinoj ekipi, naime, dane su ovlasti nad gotovo kompletnom obalom, pa tako i nad plažama poput Žnjana, Bena, Brela ili Podgore.

Ili, recimo, Zlatnog rata u Bolu na Braču. Ovog tjedna gospoda su tako naumila dodijeliti najpoznatiju hrvatsku plažu jednoj gotovo pa fantomskoj tvrtki iz Zagreba - bez zaposlenih, bez prihoda i bez ikakvih referenci - dok su Bračane i njihovu komunalnu firmu eliminirali zbog navodne proceduralne greške.

Sram vas bilo.

NEDJELJA Rat

Nećak jednog gradonačelničkog kandidata ovog tjedna uhvaćen je s vrlo solidnom količinom trave, dapače, sa šesnaest kila mogli bismo protumačiti da se bacio u veleprodaju. Možda je malo nezgodna činjenica da ih je prevozio u automobilu registriranom na suca Županijskog suda.

Onda smo doznali i da je prošlog ljeta u njegovoj vikendici - i to iznad dućana - pronađen arsenal naoružanja dovoljan za pokretanje jednog manjeg rata, od desetaka automatskih pušaka do topničkog streljiva i prerađenih mobitela - bombi.

Policija će nam valjda objasniti zašto je podatke skrivala od javnosti. A kandidat će se malo više potruditi uvjeriti nas da 'ni on ni njegova obitelj nemaju veze s drogom'. I da šire samo ljubav.

Vaša reakcija na temu