Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Čemu zapravo služi Damir Krstičević?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Čemu zapravo služi Damir Krstičević?

Ukratko, da na izborima pobere glasove naivaca da bi se potom opet ostavio politike i vratio unosnom poslu. S državom

PONEDJELJAK Žetončić

Ovih dana nije lako Damiru Barbiru, već znamenitom Puljkovom žetončiću: em se počelo propitivati kako je došao do diplome pravnika u Novom Sadu, em su izašle na vidjelo optužbe SDP-ovaca da im je ukrao bazu podataka o članovima i simpatizerima i iskoristio je za sebe - o čemu će se, već vidimo, idućih dana tek početi ozbiljno razgovarati - em je na koncu izvisio u utrci za Sabor.

Najprije mu je za dlaku izmakao direktni ulazak, no ostala mu je barem utješna perspektiva prve Puljkove zamjene. Ali, avaj, ovog tjedna i tu je zaobiđen - u Zagreb putuje dubrovačka odvjetnica i kandidatkinja za gradonačelnicu tog grada Viktorija Knežević, koju valjda valja promovirati na nacionalnoj sceni.

Damira Barbira ionako se više-manje nastoji sakriti.

UTORAK Baza

Gradonačelnik Ivica Puljak, rekli smo, očekivano je odbio - ili barem odgodio - svoj odlazak u Sabor, a šef gradskog HDZ-a Tomislav Šuta to je prokomentirao jednom od najduhovitijih izjava u posljednje vrijeme. Čega, naravno, nesretnik nije ni svjestan.

'Shvatio je ili da je njegova supruga dovoljna za ponavljanje jednih te istih fraza kao i zadnje četiri godine, ili da je udobnost gradonačelničke fotelje ljepša od saborskih klupa koje nose dodatnu odgovornost', sasvim ozbiljno objavio je Šuta, koji je ne tako davno prozivao Puljka upravo zbog nacionalnih političkih ambicija.

Gradonačelnička fotelja sada je po njemu sinonim za 'udobnost', a mjesto u Saboru za 'odgovornost'. Mašala.

SRIJEDA Mamac

U Saboru se trebao naći i umirovljeni general Damir Krstičević, kojemu su na zadnjem mjestu HDZ-ove liste birači podarili respektabilnih desetak tisuća preferencijalnih glasova - no on je izveo očekivani manevar i utekao, a fotelju prepustio onoj Danici Baričević.

To je ionako bilo očekivano: privatni biznis vrijedan stotine i stotine milijuna eura, od čega dobar dio kolača stiže upravo od države, sasvim sigurno mu je draži i unosniji od služenja narodu u parlamentu, za što se kandidirao i održao onaj jedan bučni govor na Rivi. Bogme mu se isplatio.

Koja je dakle, danas uopće politička svrha i uloga Damira Krstičevića?

Jasno je - da služi kao mamac. Za glamce.

ČETVRTAK Poruka

Glamcima koji su masovno glasali za Domovinski pokret nadajući se da će tako stati na kraj Andreju Plenkoviću ovih dana sasvim sigurno rastu rogovi dok gledaju kako taj isti Plenković sastavlja još jednu svoju Vladu, i to u gotovo jednakom sastavu kao i prošlu, no to je njihov problem.

Naš, splitski problem jest da u vrhu vlasti drugi najveći grad u državi ponovno neće imati ni jednog jedinog ministra - ne samo u važnim i bogatim resorima poput infrastrukture i prometa ili europskih fondova, nego ni u onim utješnim ministarstvima kulture, znanosti, čega već. Split se, barem što se ove Vlade tiče, treba spremiti na još četiri godine ignoriranja, pa čak i prikrivenog sabotiranja.

Da, Ministarstvo turizma preuzeo je Tonči Glavina s Klisa i to je također vrlo jasna poruka našem gradu: HDZ nam i dalje stoji nad glavama i čeka da postanemo 'normalni', odnosno prestanemo na izborima birati neke druge.

PETAK Sudar titana

Bojan Ivošević s jedne i Vice Mihanović s druge strane, u čemu mu evidentno asistira državi službenik i pomorski inspektor Ivica Čikotić, već tjednima zamaraju i sebe i nas dramoletom oko nekoliko kabela i razvodnih ormarića postavljenih uz obalu oko Lučke kapetanije i na Rivi.

Slučaj zapravo neodoljivo podsjeća na onu 'aferu' oko postavljanja kanalizacijskih cijevi za Vilu Dalmacija, kada je gradonačelnik Ivica Puljak zaradio nekoliko prijava zbog grešaka u proceduri - i to tuđih, a ne svojih. I ovdje se radi o najobičnijoj infrastrukturi koju bi se valjda trebalo moći postaviti bez problema i zavrzlama, ali to očito nikad ne ide tako glatko.

Vice Mihanović je, i dalje nam se čini, u debelom ofsajdu jer otkako je prije punih devet mjeseci usvojen novi Zakon o pomorskom dobru, ništa se na obali ne može raditi bez građevinske dozvole barem dok Vlada ne usvoji pravilnike koje je odavno najavila. 

A nema ih.

I sada je u Mihanovićevu obranu hitro stao spomenuti Čikotić neobičnim frontalnim napadom na Banovinu, a onda i građevinska inspekcija s citiranjem svih mogućih zakona koji u ovom slučaju nisu prekršeni.

Baš svih izuzev Zakona o pomorskom dobru, o kojemu upadljivo šuti.

No pravo pitanje i dalje nije jesu li Vicini radovi u luci ilegalni, a po svemu sudeći jesu, nego kakva je to država i kakva je to Vlada koja se kune u svoje more i obalu, a punih devet mjeseci nije u stanju roditi relativno jednostavan dokument kojim bi na tom moru i obali vladao kakav-takav red, a ne kaos, propadanje i svađe.

SUBOTA Policija

Splitska policija pokušat će osigurati kakav-takav red u centru grada u ljetnim mjesecima tako što će pred Podrumima imati svoj 'mobilni punkt', parkirani kombi kao neku vrstu dežurstva i preventivnog pokazivanja, što je u svjetskim razmjerima uglavnom dokazano uspješna i pohvalna metoda Čestitamo.

Veći dio vremena policajci pred Podrumima su besposleni, što je svakako dobro, makar bi mogli sebi naći posla ako žele.

Recimo, da obrate pažnju na taksiste koji doslovno dva metra dalje od njih povlače ljude za rukav i nude im svoje usluge suprotno svim važećim propisima, uz to još i dosta bezobrazno.

Ako policija takve stvari može kažnjavati u jednim Kaštelima, bogme može (i treba) i u centru Splita. I to pred vlastitim nosom.

NEDJELJA Oliver

Pred nos nam je napokon stigao i 'Oliver', karampana kojoj je Jadrolinija mudro nadjenula popularno ime kako bi prikrila činjenicu da troši desetke milijuna eura na raspadnute brodove koji ne mogu proći ni osnovne testove sigurnosti. 'Oliver' je tri desetljeća star, ali valjda bismo se trebali radovati zato što mu ime zvuči lijepo.

Dobro je sve dok ne počnemo i doslovno tonuti.

Vaša reakcija na temu