Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Cijena Željka Keruma i Baldasarovi mokri snovi
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Cijena Željka Keruma i Baldasarovi mokri snovi

Najdirljivije je ipak priznanje jednog vijećnika, koji je višegodišnji lopovluk i nemar u Prometu objasnio sa 'svi smo u tome sudjelovali'

PONEDJELJAK Kerum protiv Keruma

Poduzetnik Kerum tužit će bivšeg gradonačelnika Keruma jer nije izdao dozvolu za restoran Kerumove nevjenčane supruge na Marjanu.

To je tek zgodan detalj najnovijeg obraćanja bivšeg nam gradonačelnika, koji je u svom tradicionalno neposrednom i sirovom stilu konačno otkrio zašto je zategao odnose s Ivom Baldasarom i zašto ljulja njegovu vlast. Narodski rečeno, izvjesio je svoju tarifu za eventualnu buduću suradnju.

Ona, dakako, nema puno veze s nesuđenim restoranom na Prvoj vodi - jer mu je dozvola za to konačno i službeno odbijena, pa se čak nije potrudio ni uložiti žalbu. Ne, Keruma žulja jer Zoran Milanović nije natjerao Hrvatsku banku za obnovu i razvoj da mu odobri kredit za hotel Marjan, jer mu Vlada ne odobrava da onaj bezobrazni aneks tog istog hotela prenamijeni u stambenu zgradu i masno proda na tržištu i jer je koncesiju za marinu u Rogoznici umjesto njega dobio Franjo Pašalić.

To su, dakle, Kerumove poruke iz kojih jasno možemo rekonstruirati kako funkcionira visoka hrvatska politika. Sve ostalo - pa čak i bizarna objašnjenja da 'najviše duguje sam sebi', pa da mu čak duguju i njegovi vlastiti bivši radnici - spada u već viđene i dosadne kerumizme...

UTORAK Batrljci

Kako izgleda, Split će i idućih mjeseci nastaviti grabiti prema tituli najveće jadranske kasabe: sprema se, naime, otvaranje još jednog turbomegaultragigantskog šoping centra do kojega po svemu sudeći neće voditi ama baš nijedna pristojna cesta.

'Mall' na Mejašima skoro je pa izgrađen, a investitorima - koji su već ulupali skoro 200 milijuna eura - tek je sada došlo iz dupeta u glavu da bi bilo logično osigurati kakav pristup. Pa su na brzinu otkupili jednu kuću koja je prije desetak godina bezobrazno izgrađena na samoj trasi Ulice Domovinskog rata, s gotovo očitom namjenom da jednom u budućnosti posluži kao sredstvo za ucjenjivanje. Ali, avaj, ima tu još kuća i još ljudi s kojima treba pregovarati, pa je se gospoda umjesto toga odlučila na posjet Banovini i žicanje da umjesto klasičnih prometnica izgradi tek puteljke, tek dovoljno da ulaganje ne kasni i da lova počne kapati.

Nije to ništa novo, već sedam-osam godina gledamo sličan scenarij sa City Centrom, gdje je privremeno prometno rješenje Vukovarske ulice pretvoreno u trajno stanje stvari - iako je u tom slučaju zakazala baš Banovina, a ne trgovci.

Imamo i famoznu cestu do rodilišta, pa nikad dovršeni čep u Ulici Slobode, ma bezbroj prometnih batrljaka kao svjedoka bijedne lokalne politike i šlamperaja izabranih lokalnih gubernatora. Oni prolaze, a nedovršenost se cementira i s vremenom postaje spomenik aljkavosti. Onda kad jednom konačno dođe vrijeme rješavanja, najednom otkrivamo da je cijena skočila u nebo i da je izgradnja najobičnije gradske ulice kompliciranija od molekularne biologije.

SRIJEDA Svi smo umočeni

A gradu, naravno, uvijek fali para - mada je dirljivo kako se za pokrivanje starih grijeha gradskih vlasti lova ipak nekako pronađe. Pa se ovog tjedna konačno iskopalo 36 milijuna kuna koji će u iduće tri godine biti plaćeni jednoj slovenskoj tvrtki jer su barabe iz Prometa i Banovine prije kvarat stoljeća otele njihove autobuse, dok su se nasljednici na vlasti ustrajno i tvrdoglavo pravili blesavi.

I tako je dug od par tisuća maraka narastao na desetke milijuna, a paradoksalno je da je nakon pregovora grad još i dobro prošao.

Nitko još uvijek ne poteže pitanje odgovornosti, a kamoli da se spomene kakva barem simbolična kaznena prijava. Uostalom, kako su lijepo primijetili neki gradski vijećnici, 'skoro svi su u tome sudjelovali'.

Najbolje je lijepo platiti i zaključiti priču.

Samo tim jednim pljačkaškim potezom s početka devedesetih Split je, dakle, oštećen za oko pet milijuna eura. Bilo bi to dosta i za završetak Vukovarske ulice, i za cestu do rodilišta... 

ČETVRTAK Fijasko i kapric

Gradonačelnikovi mokri snovi o Turističkoj palači opet su neslavno propali jer se nije našla dovoljno velika budala koja bi se prijavila na bizarno skrojen natječaj. Nesretnom Baldasaru sve je opet palo u vodu - a toliko se, jadan, veselio bagerima na Rivi...

Uglavnom, kaže čovjek da će uzeti time out do jeseni i da će onda nastaviti istim tempom, dakle da mu ne pada na pamet malo popustiti i razmisliti može li se problemu pristupiti nešto pametnije. Imamo više od pola godine - je li to dosta da se završio studija o upravljanju gradskom jezgrom? Može li se doraditi rezultate urbanističkog natječaja za Rivu, koji je i za prostor ispred Podruma nekog vraga predviđao? Možemo li do jeseni ozbiljno raspraviti što uopće trebamo na tom dijelu Rive, pa možda čak napraviti još jedan natječaj?

Ili je stvarno kapric važniji od svega?

PETAK Novi HDZ-ov princ

Nakon dugih godina, Jenki je izgubio koncesiju na plažu na Kašjunima. Što zbog neplaćanja, što zbog ilegalnih radova.

'Kralj splitskih plaža' odjednom više nije u modi, iako mu se zbog istih razloga koncesija mogla uzeti još dok smo svi skupa bili barem jedno desetljeće mlađi.

Valjda su župan Zlatko Ževrnja i njegov HDZ  čekali da stasa novi princ - a to je Stipe Dolić, stranački  prvoborac i veliki donator.

SUBOTA Programatski Škorić

Šef splitskog gradskog HDZ-a Petar Škorić, pak, ovog tjedna dao je jedan veliki programatski intervju u kojemu se mahom nije osvrnuo ni na što bitno, osim što je neizravno istaknuo svoju kandidaturu za novog gradonačelnika.

Opozicija uvijek zvuči suvislije od vlasti, znamo to po primjeru Ive Baldasara.

NEDJELJA Splitska konceptuala

Još mjesec ipo dana traje rok za prijavu za Europski grad kulture 2020. godine, a Split još nije uspio roditi čak ni osnovni dokument za to, kulturnu strategiju grada. Nekakav dokument navodno je sklepan, ali toliko aljkavo da je zabezeknuo čak i činovnike u Banovini.

Možda su traljavost i improvizacija koncept kojim namjeravamo oduševiti Europu? Ili, što je realnije, možda računamo da bi najbolje bilo otpasti odmah u prvom krugu?

Vaša reakcija na temu