Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Čini nam se da Ivošević ima muda
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Čini nam se da Ivošević ima muda

…i ide glavom tamo gdje netko neće ni nogom, recimo na čišćenje Istočne obale

PONEDJELJAK Voodoo Oleg

U svakom trenutku kada zaglavite u beskrajnim prometnim gužvama, recimo u vikend špicama turističke sezone ili oblačnim i kišnim ponedjeljcima poput ovoga - kada sve živo nagrne u Split i zaštopa svaki komadić asfalta - sjetite se Olega Butkovića.

Valjalo bi možda staviti kakav jumbo plakat s njegovom slikom tamo gdje vozači najdulje čekaju, čisto da imaju koga opsovati.

Ministar koji je u svojoj fotelji sjedi već dobrih pet ili šest godina i koji je Split posjetio bezbroj puta - istina, nešto češće dok je njegova partija ovdje bila na vlasti - i ministar koji je dao valjda bezbroj obećanja rješenja problema na najopterećenijim cestama i u najprometnijoj luci u državi, osim jedne bijedne rampice od desetak milijuna kuna apsolutno ništa više nije napravio.

Dok svome selu Novi Vinodolski, recimo, upravo gradi obilaznicu vrijednu pola milijarde kuna. Kad se hoće, uvijek se može.

'Pričekajmo još par godina i bit će sve kako treba', rekao je Butković ovog tjedna u Omišu tonom koji zvuči sve drskije i bezobraznije. On doslovno kao da se ruga.

UTORAK Aktivist

Što radi Vice Mihanović - pokušava se izrugati, ili sasvim ozbiljno vjeruje da ga se već shvaća kao ozbiljnog šefa oporbe - nismo sigurni.

Ali sasvim lijepo vidimo da mu ni jedno ni drugo baš ne ide.

To kako je Mihanović ovog tjedna pokušao prozvati dogradonačelnika Ivoševića za četiri manja komunalna problema, te kako mu je ovaj brutalno odgovorio i lijepo nacrtao da su sva četiri ovako ili onako u nadležnosti HDZ-a, ostat će zapisano u antologiji splitske politike. 

Teško sramoćenje.

Jasna je Mihanovićeva namjera da novu gradsku vlast pokuša napasti s (kvazi)aktivističkih pozicija - ali kvragu, i to treba znati. 

I baš je teško zamisliti HDZ u toj ulozi.

SRIJEDA Vezaši

Pohapsilo pola Banovine, a bogme i par 'uglednih' arhitekata, pa onda još i Zvonka 'Dioklecijana' Kotarca. Mašala.

Ekipa se, čini se, malo zaigrala.

Parfemi od 700 kuna, panceta 'ali da je najbolja' i čvarci 'samo da nisu slinavi' lajtmotiv su ove afere, no njeni transkripti puno su važniji od toga: pokazuju kako to izgleda kad se 'uvežu' investitori i gradski činovnici, a pritom im ruke daju arhitekti - dapače, velevažni profesori koji teoriji uče nove generacije.

Tada se ionako labavi GUP tumači još labavije, kvadrati bujaju, propisi vrdaju, dozvole sređuju. 'Riješit ćemo' ključni je izraz ovdje - ali, dakako, samo za neke.

Nažalost, u splitskom urbanizmu tako je već desetljećima: dozvole se mogu izdati svakome, ali ne moraju nikome. U zatvor mogu ići svi redom, ali možda baš i ne.

Ali sve je dobro dok si dobro uvezan. Barem dosad je bilo tako.

ČETVRTAK Metla

Novom dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću zasad valja skinuti kapu i priznati da se čovjek drži svoje riječi: ako ništa drugo, strogo provodi zakon.

Znamo da u splitskim uvjetima to može zvučati neobično, pa čak i bizarno, a sasvim sigurno i rijetko viđeno: sličnim smo izrazima počastili još Andru Krstulovića Oparu kada je inzistirao na rušenju onog bespravnog kaosa na Žnjanu.

Stvar s Ivoševićem zasad ipak izgleda ponešto drugačije. On se, naime, nema potrebu hvaliti podrškom državnih institucija - dapače, nismo sigurni postoji li ona uopće - ali je zato spremniji ići glavom ondje gdje drugi ne bi ni nogu stavili.

Recimo, na Istočnu obalu. 

Cijeli onaj također bespravni vašar od Tuđmana do kolodvora i dosad se mogao ukloniti vrlo jednostavno, bez obzira na apsurdno prepucavanje institucija, samo da je bilo malo volje i muda.

Koje novi dogradonačelnik očito ima, pa je najavio da će najkasnije do prvog dana jeseni sve biti pometeno.

Pišemo plus i čekamo.

PETAK Promet

Plus i za direktora 'Prometa' Miroslava Delića, koji je zajedno s gradskim odvjetnikom Krunom Peronjom napokon poništio gotovo pa lihvarsku presudu kojom je ova tvrtka odvjetniku Željku Lubini na dnevnoj bazi plaćala penale od dvije ipo tisuće kuna, za autobuse koje je ovaj virtualno otkupio i koji više zapravo i ne postoje.

Kako se sve muzao ovaj grad, dobro da je ostao kamen na kamenu.

SUBOTA Bužančić

U međuvremenu, još uvijek čekamo kome će glave pasti zbog svinjarija na Ježincu, gdje je uz prešutno odobravanje ili indirektnu asistenciju institucija odvaljeno cijelo jedno zaštićeno brdo.

Kandidata ima napretek, makar se čini da vodeću poziciju drži vječni, nesmjenjivi i prema javnosti vječito preziran šef gradskih konzervatora Rade Bužančić. U ovom slučaju on je vidljivo vrludao u šumi propisa, ali nekim čudom uvijek po putanji koja je odgovarala investitorima ovog zločina.

Čudesna slučajnost, zar ne? Baš bismo voljeli čuti kakve transkripte, ako postoje…

NEDJELJA Sjednica

'Na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća pokrenut ćemo izradu izmjena GUP-a i donijeti važne odluke o deblokadi gradnje nekoliko garaža u raznim dijelovima grada', obećavao je novi gradonačelnik u kampanji, kada je kompletna tadašnja oporba zglajzala u politikantstvo i stavila ga ispred interesa grada, a onda i nakon nje. Više puta, vrlo samouvjereno.

I eto nam prve radne sjednice ovog tjedna, a GUP-a i garaža ni na vidiku.

Čestitamo, čini se da im ni na vlasti vrijeme ne predstavlja bitnu kategoriju.

Vaša reakcija na temu