Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Deložacija koja je razotkrila pet godina bezmudosti
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Deložacija koja je razotkrila pet godina bezmudosti

Zar je bilo tako teško izbaciti čovjeka koji okupira gradske prostore, ostavlja dugove, siše gradski proračun i ruga se cijelom jednom gradu? Jest, ako mu nešto dugujete

PONEDJELJAK Deložacija

Tri garniture gradske vlasti su se izmijenile - i to, zanimljivo, upravo tri stranke koje su danas u oporbi, dakle SDP, HGS i HDZ, a Tonči Šundov uvijek je nekako uspio prosperirati. Vižljavi poduzetnik i vlasnik upokojene lokalne televizije na kojoj su se ti isti političari producirali baškario se u golemim gradskim prostorima u podnožju Koteksovog nebodera, potom ih prenamijenio u hostel, ustrajno nabijao dugove koji su odavno prešli respektabilnih milijun kuna, a pored svega toga još i muzao ozbiljne gradske pare za organizaciju raznih festivala kiča.

Stvarno, svaka čast.

Firma po firma mu klizi u stečaj, kuna po kuna dugovanja propada i odlazi u povijest, a Banovina se sve do ovog tjedna nije usudila napravit barem minimum: izbaciti ga iz gradskog prostora. Te ne može se, te komplicirano je, te skupo je i opasno, te treba čekati godinama…

Bezbroj opravdanja za bezmudost ili korumpiranost, sve do ovog tjedna. Jer, zapravo je bilo jednostavno: Grad je samo trebao željeti ući u svoje, a onda i odlučiti to napraviti.

Nije previše komplicirano, zar ne?

UTORAK Uzaludnost

U povijest je ovog tjedna otišao i jedan besmisleni, čak pomalo i sramotan sudski postupak u kojemu je bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara zbog jednog komentara na Facebooku tužio ni manje ni više nego Društvo Marjan, staru gradsku instituciju kojoj je on formacijski trebao biti počasni predsjednik.

Pet godina procesa, valjda pedeset održanih i neodržanih ročišta, bezbroj jadikovki po medijima i silna količina uložene energije nisu doveli do osude, dapače: sudac je naprosto objasnio da je tužitelj javna osoba i stoga njegova tolerancija na prozivke mora biti veća. Mašala, čestitamo.

Da se jednako volje i napora uložilo u samo jedan gradski problem, koliko god on bio marginalan - recimo u naplatu dugovanja od spomenutog Šundova i njegovu deložaciju iz gradskog prostora - pet godina ne bi izgledalo tako blesavo potrošeno…

SRIJEDA Ćuza

Kako to izgleda kada se takne u osinje gnijezdo, vidjelo se na dva primjera ovog tjedna.

I oba su, bez lažnog podilaženja, riješena bez većih problema: kada je navodno anonimna ekipa sa Sućidra zaprijetila da će demolirati gradsku imovinu i usput razbiti sve što im se nađe po putu, Bojan Ivošević se mrtav-hladan i nenajavljen pojavio na skupu i bez problema amortizirao kaos koji se upravo spremao.

A kada je jedan nesretnik sa Istočne obale, u očajničkom potezu kojim je želio spriječiti deložaciju sa još jedne neuralgične gradske točke, poželio zaprijetiti istom tom Ivoševiću - u roku od tri sekunde završio je u pritvoru.

Opet, mašala. 

Sve ide po vrlo uhodanom scenariju…

ČETVRTAK Igrice

…scenariju u kojemu će, recimo, u prvim mjesecima iduće godine Split ići na izvanredne izbore. 

Sve ide prema tome: oporba dosta kvalitetno provocira kavgu, a gradonačelnik Ivica Puljak majstorski projicira sliku po kojoj Gradsko vijeće nije funkcionalno - pa, stoga, ne bi bilo velike štete raspustiti ga i zavrtjeti cijelu priču opet na izborima.

Ovotjedna sjednica Gradskog vijeća bila je, kako smo i najavili, tek početno odmjeravanje snaga, pa ni prekid prije samog početka nikoga nije iznenadio. 

Vidimo se kad proračun dođe na red.

PETAK Argumenti

Dok čekamo izvanredne izbore, kerumlije su se pokazali kao zasad najpotentniji dio oporbe: em su na jednom mjestu sistematizirali cijeli popis ljudi koje je Puljak pod krinkom apolitičnosti instalirao u gradske firme i ustanove - a ima ih, svaka čast, nadograđen je popis kojega su upravo novinari prvi počeli formirati - em je precizno ciljan istup oko Jugoplastike, HDZ-ovog lena koji sve više nalikuje kuli od karata.

'Prema igračima i trenerima smo dužni 930 tisuća kuna, tu spada i dug prema bivšem treneru Vladimiru Anzuloviću kao i bivšem igraču Damiru Rančiću. Imamo milijun kuna duga kratkoročnih zajmova. Imamo milijun i pol kuna duga predstečajne nagodbe. Imamo milijun i 200 tisuća kuna duga obveze dobavljačima te smo poreznoj upravi dužni 300 tisuća kuna. To je sveukupno pet milijuna kuna, a na računu imamo milijun i tristo tisuća kuna', precizno je rekonstruirano ovog tjedna na Gripama.

Dakle, HGS-ovci po svemu sudeći nisu u krivu i točno je da Puljak trpa svoje ljude gdje god stigne, a s druge strane zatječe kosture iz ormara - samo što još uvijek nisu objasnili što zapravo žele reći: gdje su dosad bili i je li točno da gradska vlast ne valja samo zato što previše sliči njima samima?

Ako im je to argument za nove izbore, bogme neće daleko dogurati.

SUBOTA Partija

Ove subote navodno su bili interni izbori u SDP-u, pa tako i u njihovoj splitskoj organizaciji. 

Istoj onoj koja nam je podarila Antu Franića u cijeloj njegovoj veličini i punini.

Pa se onda pitaju zašto nikoga ne zanimaju.

NEDJELJA Mišo

A Hajduk i Mišo Kovač ovog tjedna podarili su nam novu himnu, svevremenski hit kojega je nakon punih 46 godina legenda napokon otpjevala zajedno s navijačima. Šta ćeš drugo nego ga volit'?

Kad gledaš taj angažman, taj spot, tu simboliku i tu izvedbu - a bogme i profesionalizam koji ne odskače samo od sredine u kojoj je nastao, nego i od svega usporedivog u krugu par tisuća kilometara, postavlja se samo jedno logično pitanje:

Gdje bi Hajduk bio da ne ovisi o ovakvoj tužnoj i bijednoj gradskoj politici?

Vaša reakcija na temu