Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Disciplinirani i poniženi SDP-ovci
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Disciplinirani i poniženi SDP-ovci

Tjedan dana nakon bučnog razvoda s Puljkom pokunjeni i poniženi glasali su za njegov proračun. To što ih je jedan Peđa Grbin doveo u red manje govori o njemu, a više o splitskom ogranku

PONEDJELJAK Bolnički čir

Tko je jednom imao nesreću zaputiti se automobilom prema bolnici - a to smo manje-više svi u ovom gradu - dobro zna kako taj pothvat izgleda: probijanje kroz džumbus, češanje limova, najmanje pola sata kruženja i na kraju akrobacije kako bi se komad lima ugurao na prvu slobodnu parcelu. Može i na trotoar, travnjak, prolaz, gdje god.

Kad je besplatno, uvijek na koncu tako i završi.

U krug bolnice hitni pacijenti možda ne mogu jednostavno pristupiti, ali dovitljivim stanovnicima okolnih kvartova - pa i turistima - lijepa je to lokacija za besplatno cjelodnevno parkiranje. Čisti luksuz u samom centru grada.

Ovog tjedna taj čir napokon je pukao i odlučeno je da se kreće u ozbiljan projekt kojim bi se stanje dovelo u red - a to neumitno znači i da će parkiranje nešto koštati.

I neka će: nije pitanje hoće li se parkiranje za većinu građana početi naplaćivati - jer hoće. Pitanje je samo hoće li to biti smisleno, organizirano i racionalno.

I humano, dakako.

UTORAK Lažne afere

Splitska oporba zasad stvarno nema velike sreće, a ni velikom pameću ne pršti baš u izobilju. Taman kad se poraduju da su novu vlast uhvatili s prstima u pekmezu, eto ti brutalnog spuštanja iz Banovine i otkrića da su radili jednake stvari za koje sada optužuju.

Pa i malo gore.

Kad je pokrenuta mini-afera oko izbora brokera koji će posredovati u osiguranju gradske imovine, navodnog brutalnog pogodovanja privatnoj firmi, nakon dva dana histeriziranja ispostavilo se da jednaku uslugu koristi i Lučka uprava Vice Mihanovića. Bez natječaja, a bogme i uz neko plaćanje, za razliku od Grada.

A kada su se svi uskokodakali oko Puljkovog dogovaranja dozvoljenog minusa za gradski račun - posebno opet taj ubogi HDZ - stigla je potvrda da je jednaku stvar prije samo godinu učinio i njihov bivši gradonačelnik.

Pa i malo skuplje.

Hiperprodukcija lažnih skandala zasad očekivano ima kontraefekt, pa ni gradskoj vlasti nije komplicirano pridobiti javnost na svoju stranu: zasad više efekta ima Ivoševićevo uklanjanje jednog nelegalnog kioska nego HDZ-ovo i Kerumovo - čuj, HDZ-ovo i Kerumovo - upozoravanje na lopovluk, pogodovanje i nesnalaženje.

Što ne znači da ga u ovom slučaju neće biti. Iskustvo nas uči da valja pričekati godinu ili dvije i držati oči širom otvorene…

SRIJEDA Pumpanje

U gradskim poslovima s tvrtkama 'Cestar' i 'Point', godinama pretplaćenima na održavanje cesta i trotoara naprosto zato što konkurencija ne može ili ne želi ući u bitku, otvorenog lopovluka možda zaista nije bilo.

Nego tek pumpanja cijena, moguće i kakvih sitnih ucjena.

Istinu za volju, i Andro Krstulović Opara imao je ideju razbiti taj monopol, no nije išlo - na natječaje bi u pravilu stizala samo jedna ponuda. Velikim firmama ne isplati se cijelu godinu bakćati s našim rupama na cestama, male nemaju kapacitet suprotstaviti se.

I dok nova garnitura u Banovini ne uspostavi vlastiti gradski pogon za krpanje asfalta - više ili manje otvoreno to su obećali, ne radi se o atomskoj fizici - valja pokušati inzistirati na poštenim natječajima i nadati se da će u ovom slučaju zakoni tržišta pokazati barem neke znakove života.

Prvi konkretniji primjer daje nadu: na natječaj za postavljanje semafora kod 'Cityja' stigle su dvije ponude, jedna 'Cestarova' od preko milijun kuna i druga na manje od pola milijuna. Mašala.

Eto, sada barem znamo koliko smo love godinama bacali u vjetar.

ČETVRTAK Direktori

Većina novih direktora gradskih firmi izabrana je na natječaju, kako je i obećano, i to u proceduri koja je po svemu sudeći bila poštena.

Jest da ne znamo tko se uopće prijavio, niti kojim kriterijima se gradonačelnik vodio kada je zaokružio baš ta imena, ali činjenica da se na temi oko koje su ranije svi histerizirali više ne oglašava nitko - pa ni vijećnik Ante Franić sa svojim kratkim obaračem i poslovično problematičnim slijedom misli - možda sve govori.

Kao i ona da od deset kandidata za direktora 'Čistoće' nije odabran nitko, pa će se natječaj ponavljati. Sve izgleda dosta korektno, zaista.

To da gradonačelnik i njegova ekipa imaju vidljivo oskudan bazen vlastitih kadrova i da nemaju obavezu nahraniti stotine gladnih partijskih usta barem u ovom slučaju moglo bi se pokazati kao prednost.

PETAK Discipliniranje

Točno tjedan dana nakon dramatičnog prekida 'programske suradnje' i raspada vladajuće koalicije, dvojica SDP-ovaca vratila su se u gradsku vijećnicu i - nakon što su se dosta komično deklarirali kao 'nesvrstani' - pokunjeno digla ruke za gradonačelnikov rebalans proračuna.

I ne samo to: šutke su morali gledati kako se redom odbacuju svi njihovi amandmani, čak su na njima inzistirali iako je bilo jasno da se iz proračuna ne mogu ukloniti stavke koje su već ranije - potrošene.

Osim što su poniženi, SDP-ovci su i disciplinirani jednim jedinim posjetom Peđe Grbina koji im je evidentno objasnio kako funkcionira politika i fino nacrtao da zasad ne bi trebali dizati glave, ukoliko ih ne žele do kraja izgubiti na nekim izvanrednim izborima.

Izgleda nevjerojatno da Grbin bilo koga može disciplinirati, no dobro, to možda više govori o splitskom SDP-u.

SUBOTA Škorić

Nikad prežaljeni Petar Škorić padom u nemilost partijskog vrha ipak se nije potpuno izgubio: eno ga u fotelji ravnatelja Županijske uprave za ceste s prepunom blagajnom, s kojom je pogotovo zgodno baratati u predizborno vrijeme.

Kao kada je na proljeće ove godine naumio Baškoj Vodi i tamošnjem vječnom načelniku Josku Roščiću darovati jedan lijepi mali rotor, a partijskom kolegi iz Dicma ovaj solidan posao, pa makar ne imao papire i dozvole i makar kasnije dobio rješenje o rušenju, a onda se još našao i na meti USKOK-a.

Nije loše biti u ovakvoj nemilosti.

NEDJELJA Vice

Škorićev nasljednik Vice Mihanović pohvalio se velevažnim sastankom u Vladi na kojemu je dogovorio 'dinamiku izgradnje novog terminala u gradskoj luci', zbog čega je propustio čak i sjednicu Gradskog vijeća.

Zlobnici će reći - ovako je stvarno korisniji, samo neka gura projekte u firmi koju vodi. Možda bude kakvog posla i za Gorana Kotura.

Idući put kada se zaputi u Zagreb, Mihanoviću bi možda bilo dobro priupitati što se događa s koncesijom za Žnjan koju njegova Vlada mjesecima i mjesecima odbija dodijeliti Splitu. Da ne duplamo putne troškove i kad su mu vrata već otvorena…

Vaša reakcija na temu