Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Dobro došla, Lećevico
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Dobro došla, Lećevico

U pozadini interesne bitke oko otpada, Split će ponovno izvući deblji kraj

PONEDJELJAK Sukob titana

'Neka mijenja GUP na svojoj kući, a ne na tuđem!', živčano je Željko Kerum poručio Ivi Baldasaru, uz ljubavno pismo koje je popratilo kaznenu prijavu oko izmjena urbanističkih planova.
Pohvale za kreativan ulazak u predizbornu kampanju, premda treba registrirati da ne laje Kerum radi sela, nego radi Prve vode i gradskog parkirališta kod Jokera, kojega je na samom kraju mandata sam sebi dodijelio na gotovo pa besplatno korištenje.

Baldasar, koji nam na samom izlasku iz Banovine otkriva informacije o skandaloznom pogodovanju bivšeg gradonačelnik vlastitoj firmi, zaslužuje verbalnu ćušku - nije mu, naime, smetalo da se u gradsku blagajnu slijeva 20 umjesto 200 tisuća kuna mjesečno sve dok je mogao računati na glasove i dobrohotnost HGS-a.

Sve jadnije od jadnijeg.

UTORAK Lova

Jedan tjedan, dvije blamaže za bolnicu: najprije je objavljeno da se sa smjenom vlasti u državi odustalo od gradnje Objedinjenog hitnog prijema, sadržaja kojeg smo trebali imati još u prošlom stoljeću, a onda je došla i vijest da se KBC Split ne nalazi među 12 ustanova kojima je ministar Milan Kujundžić velikodušno dodijelio pola milijarde bespovratnih kuna.

'Split će dobiti, samo treba dotjerati formu projekta', objasnio je Kujundžić u rukavicama. Prevedeno, naša bolnica nije bila sposobna čak ni sastaviti normalnu prijavu po kojoj bi ministar iz Imotskog tutnuo pare prema Splitu. Mašala.

Nestrpljivo čekamo da se oglasi lokalni HDZ, koji je prije par godina - u vrijeme kada su bolnicu vodili SDP-ovi kadrovi - bio silno zaprepašten aljkavim poslovanjem i manjkom vizije za budućnost.

SRIJEDA Bomba

Karepovac, naša domaća tempirana bomba, konačno se približio trenutku pucanja. I to se sasvim prigodno dogodilo u mjesecima uoči lokalnih izbora, pa ćemo se još naslušati nadmudrivanja HDZ-a i Mosta, u čijoj pozadini se očito vrte veliki, veliki interesi.

Priča o njemu, ali i Lećevici, zvuči komplicirano, no u suštini je vrlo jednostavna: taman kad se nekako otelila mogućnost da se problem smeća riješi na HDZ-ov način, uz radosno kliktanje moćnih otpadnih lobija, pojavio se Mostov ministar koji želi potpuno izokrenuti stvar. A vrijeme curi i već dogodine stižu nam europski penali.

Iz splitske perspektive sve izgleda poprilično dramatično, a još dramatičnije je ono što nam odbijaju otvoreno reći - to, naime, da se na mala vrata Lećevica prebacuje na Karepovac, odnosno u samo srce grada. Sve je, kao, privremeno, a dobro znamo što to znači. Čisti zločin.

Opet ćemo, izgleda, biti ono što se u narodu zove jebena stranka.

ČETVRTAK Koračić

Trebalo je to biti carstvo uhljeba, no zasad ipak pokazuje znakove normalnog života. Koliko god zvučalo nevjerojatno. 'Split parking', dakle.

Potrošili smo gradskih pet milijuna kuna kako bismo kupili Hvidrinu tvrtku, odnosno de facto platili ono što nam ionako pripada, ali dobro sad: bitno je da novo gradsko poduzeće pokazuje da neće tek ubirati lovu na cestama, nego barem pokušati riješiti prometni horor kojemu smo izloženi na dnevnoj bazi.

Zasad se, istina, sve svodi na šminku - nove rampe, kućice, senzore, aplikacije i slična čudesa. I obećanje da u džepu imaju spremne projekte za novih 13 garaža s dvije ipo tisuće mjesta za parkiranje.
Čekamo.

PETAK DORH

Sada je i službeno: 40 milijuna kuna koje smo platili jer je netko iz 'Prometa' početkom devedesetih nekim Slovencima oteo nekoliko autobusa - papila je maca. Državno odvjetništvo zaključilo je da u tome nema kaznenog djela, odnosno da se sasvim konkretna šteta za gradski proračun ne može pripisati nikome s imenom i prezimenom. Svi su krivi.

'Nije osnovano za problem kamata teretiti samo Upravu prometa bez da se uzme u obzir pasivnost svih predstavnika lokalnih vlasti', rečenica je kojom DORH poprilično rječito opisuje kako se Splitom upravljalo od 1991. godine do danas.

Dobro da je ostao kamen na kamenu.

SUBOTA Štekanje

Hajduk nas posljednjih godina često čini ponosnima, nažalost u pravilu nenogometnim temama, ali svejedno srce zatitra kad shvatiš koliko stila taj narodni klub i dalje širi na sve strane.

Bila noć održana je ponovno u Splitu, nakon tko zna koliko godina, a njena korist je višestruka: osim što je sva lova otišla na obnovu Neurokirurgije, što je kuriozitet samo po sebi, spoznali smo da je klub i dalje magnet za političare. Pogotovo u ovo predizborno vrijeme.
I u tome nema ničega lošeg: konačno smo došli u fazu u kojoj politika neće iskorištavati Hajduk, već upravo suprotno, stiže doba u kojemu jedino Hajduk može iskoristiti politiku.

Koliko god selfieja napravili, činjenica je da se velik broj uzvanika u 'Lava' došao pokloniti ili uštekati Hajduku. Tako i treba: veći je od svih vas.

NEDJELJA Muktašenje

Košarkaški san na Gripama prekinut je porazom od Zadra, a bogme je na vidjelo ponovno izašla i očajna organizacija. To se više ne treba tolerirati; gospodo, ako imate ambiciju raditi ozbiljno, počnite uvoditi red. Od ulaza u dvoranu, preko redara, do minimuma komfora za gledatelje.

To što 'Jugoplastika' ni s krcatom dvoranom ne može biti u plusu također je podatak za zamisliti se - ako je Splićanima zbilja stalo do svog simbola, vrijeme je da se stane na kraj muktašenju...

Vaša reakcija na temu