Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Đon obraz, antiklimaks i suze ugostiteljske
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Đon obraz, antiklimaks i suze ugostiteljske

Dragan Primorac petlja oko gradskog stana od 710 eura za kvadrat, Maja Đerek polako isparava iz javnosti, a Alfirevići - koji su srušili gradsku odluku o komunalnom redu - sada se čude osveti istog tog Grada

PONEDJELJAK Primorac

Titula 'obraz tjedna' ovog puta ide Draganu Primorcu, bivšem ministru i vječnom HDZ-ovom potencijalnom kandidatu za valjda sve moguće potencijalne funkcije. 

'Želim istaknuti kako u gradu Splitu ne posjedujem nekretninu, nemam stan, pa tako ni gradski, kako to navodi gospođa Đerek. Sve ove činjenice lako je provjeriti. Isto tako, nikada osobno nisam sudjelovao u bilo kojem natječaju koji je raspisao Grad Split', mrtav hladan objavio je Primorac kada je javno prozvan zbog otkupa gradskog stana koji mu je bio dodijeljen na korištenje.

Sve izrečeno je očekivano točno, kao što je očekivano sročeno i tako da zakamuflira istinu: Primorcu JEST bio dodijeljen gradski stan, on JEST potom stavljen na prodaju kao neuseljiv, a kupio ga pa prodao nije on - nego, eto, njegova majka. 

Na natječaju za kojega se znalo da neće biti drugih zainteresiranih, po diskontnoj cijeni od 710 eura za kvadrat.

Ako je u mandatu (bivše) pročelnice za gradsku imovinu Maje Đerek bilo pozitivnih trenutaka, a definitivno jest, najvažniji od njih svakako je osvješćivanje javnosti za teme oko gradske imovine.

Bogme i za skakavce koji su je pobrstili.

UTORAK Antiklimaks

Spomenuta Maja Đerek ovog tjedna dala je dva intervjua u kojima o svom razlazu s Puljkom nije rekla ama baš ništa novo, a onda je zašutjela.

Umjesto velikog finalnog obračuna i iznošenja prljavog rublja, kako je najavljeno, dobili smo antiklimaks.

A nije da nismo čekali njene dokaze, posebno kad je riječ o 'Small Mallu' - budućoj garaži i hotelu kod Općine prema kojoj je Puljkova administracija pokazala neobičnu blagonaklonost premda joj, treba i to reći, nijedan dokument ili dozvolu nije potpisala.

I ovdje smo očekivali centrifugu Maje Đerek, a dobili tek priznanje da većinu dokumentacije ipak nije ni vidjela te da je apelirala da se cijeli predmet pošalje Državnom odvjetništvu.

Što je i učinjeno. Dvaput.

Uglavnom, argumenti joj zasad nisu bolji i konkretniji od onih kojima barataju profesionalna štrapala s ulice.

SRIJEDA Redari

Na ulice nam, inače, nakon beskrajne procedure - i taman kad se gotovo ispuhala histerija oko pijanih turista - stižu zaštitari.

I to ne bilo kakvi. Ni manje ni više nego 'Pit Bullovi'.

Ljeto je skoro završilo pa nije imalo smisla otezati s procedurom i gnjaviti se natječajima, a po tumačenju iz Banovine nitko nije ni poželio raditi ovaj posao izuzev tvrtke koja je, ironično, u vlasništvu predsjednika splitskog Domovinskog pokreta Marka Žaje. Onoga kojega u toj istoj Banovini uglavnom nazivaju 'HDZ-ovim žetončićem'.

Pa se s njime direktno pregovaralo i za tih 200 tisuća kuna, koliko se maksimalno može potrošiti u ovakvoj brzinskoj proceduri, dobilo cijela četiri noćna zaštitara, umjesto barem deset koliko se planiralo. Mašala.

Pijanci već strepe.

ČETVRTAK Vice

Zapostavljeni ali nikad prežaljeni bivši predsjednik gradskog HDZ-a Vice Mihanović ima svojih vlastitih problema, također s neredom: u gradskoj luci kojom šefuje taksisti su se počeli otvoreno mlatiti za mušterije.

Premda je on sam prije četiri godine uveo sistem po kojemu mogu raditi i dozvole koje moraju plaćati ako luci uopće žele pristupiti.

I kada je ovog tjedna stvar napokon dospjela u javnost, Vice je smislio ingeniozno rješenje: naprosto ukida sustav i pušta taksiste da rade što hoće.

Zlobnici će kazati - htio je voditi grad, a ni u svojoj firmi red ne može uvesti…

PETAK Suze

Obitelj Alfirević, koja u centru grada drži tri restorana - a zanimljivo, kod svakoga od njih uspjelo se pronaći manje ili veće nepravilnosti - stala je pred kamere kako bi se požalila na dogradonačelnika Bojana Ivoševića.

Istog onog kojega je prije mjesec dana nasred ulice napao njihov zaposlenik.

'Po defaultu nismo simpatični, ne sviđamo se ljudima, znamo to', otpočela je saga zvana 'Suze kćeri ugostiteljske' i nakon toga uglavnom smo se izgubili u priči. Znamo da je kod 'Kinoteke' problem oko vrata koja koriste a ne bi smjeli, kod 'Mazgoona' oko dvora za koji nemaju ugovor - a izgleda da ga i ne mogu imati jer se ne radi o potpuno gradskom vlasništvu - dok je priča oko 'No Stressa' ispričana još davno, kada im je Željko Kerum dodijelio štekat mimo uobičajene procedure i nezadovoljnih konzervatora.

'Čekamo ga svaki dan', najavila je Sara Alfirević Vrsalović na presici na kojoj je najavila i neobične kaznene prijave protiv kompletne gradske vlasti.

I dočekala ga je sutradan u 'Mazgoonu'…

SUBOTA Redari

…gdje su komunalni redari detektirali ono što je i vlasnicima bilo jasno, da je štekat postavljen bez dozvole Grada.

Nema sumnje da se u ovom slučaju barem djelomično radi o Ivoševićevoj vendeti i nema sumnje da na Alfirevićima on trenira neku vrstu komunalne strogoće, cjepidlači do zadnjeg papira i rasteže proceduru, no nema sumnje ni da se radi o refleksu kojega će mnogi proglasiti opravdanim.

Upravo oni, naime, sudskim putem osporili su i srušili gradsku odluku o komunalnom redu, koja je bez sumnje imala blagotvoran učinak na splitski javni prostor - i kako su Alfirevići inzistirali na paragrafima, tako im se sada vraća milo za drago.

Pravi je problem što se u ovom gradu mjesecima, a već i godinama, cijeli administrativni aparat bavi jednim vratima, dvama stolovima, kakvim kadrovskim stanom i provođenjem zabrane pišanja po ulicama.

NEDJELJA Balov

Titulu uvlakača tjedna dodijelit ćemo potpredsjedniku splitskog HDZ-a Jakši Balovu, koji je na društvenim mrežama objavio - dapače i platio - svoju odu postignućima Ante Sanadera

'Drago mi je da HDZ među svojim vodstvom ima i kolegu Sanadera koji je predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara te predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice', napisat će Balov uz opasku da je ovog ljeta Hrvatska 'sjajno branjena od požara'.

A mogao je to i malo skratiti pa jednostavno zahvaliti Sanaderu što nam je poslao rekordnu količinu kiše. 

Vaša reakcija na temu