Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Dosegli smo dno, sada i Grad otvoreno krši zakon
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Dosegli smo dno, sada i Grad otvoreno krši zakon

Odluku o komunalnom redu trebalo je donijeti prije najmanje dva mjeseca. Ali važnija je politička kombinatorika i šurovanje s povampirenim ugostiteljima

PONEDJELJAK Zadar

Nakon što nas je Dubrovnik ponizio, evo nam se i Zadar ruga, barem na simboličnoj razini.

Stigli su do faze u kojoj masovno uklanjaju šarene bankomate iz kompletne gradske jezgre. Dok se Split i dalje pravi blesav, ponaša se kao da će nered ispariti sam od sebe.

Kad punih godinu dana ne uspijevamo riješiti ovakav, relativno jednostavan problem, nešto više mogu očekivati samo nepopravljivi naivci.

UTORAK Red

Recimo ta famozna Odluka o komunalnom redu kojom nas maltretiraju, evo, već treću godinu: naslušali smo se priča o dobrim primjerima iz Verone i Dubrovnika, plaćali upijanje iskustava iz Venecije, prihvatili čak i opravdanja da se 'mijenja zakon pa ćemo malo pričekati', da bi na kraju dobili obećanja da ćemo 'Odluku dobiti u zakonskom roku'.

Što se, dakako, nije dogodilo: Grad Split otvoreno je prekršio zakon i već od 2. kolovoza ove godine prešao na njegovu drugu stranu. Samo što za to ne postoje nikakve sankcije, pa eto.

I ništa se neće promijeniti ni nakon ovotjedne sjednice Gradskog vijeća jer su dame i gospoda zauzeti političkom kombinatorikom. Tko će koga zajebat, kako će glasat i može li se usput nešto ušićariti lobiranjem i činjenjem usluga, sada već povampirenim gradskim ugostiteljima i trgovcima.

To da jedan grad pune dvije godine ne uspijeva proizvesti ni jedan od svojih osnovnih dokumenata, pisana pravila ponašanja u javnom prostoru, usput bezobrazno kršeći zakone, skandal je samo po sebi. Ali nas nekako više baca na tugu.

SRIJEDA Dozvola

…kao što je, uostalom, tužno i da jedan grad ni sam sebi više nije sposoban izdati najobičniju građevinsku dozvolu.

Nije sasvim jasno što se dogodilo oko nesretne Kopilice i još nesretnijeg 'privremenog kolodvora', ali po svemu sudeći radi se o jednoj blesavoj grešci ekipe iz Banovine: navodno su okolnim stanarima velikodušno dali uvid u projekt, iako to nisu trebali učiniti, a onda im kasnije odbili žalbu na dozvolu jer je zaključeno da se uopće nemaju pravo žaliti, odnosno da 'nisu stranka u postupku'.

Pa se javilo Ministarstvo i zaključilo da, ako su im već pokazali projekt, onda se na njega imaju pravo i žaliti.

Ova dosadna štorija zapravo već odavno više nema nikakvog smisla jer je, ako ćemo iskreno, vrijeme za privremena rješenja odavno iscurilo: treća godina gradonačelnikovog mandata ujedno bi morala biti startni pucanj za čvrste, trajne i po mogućnosti smislene komunalne investicije.

Trebala bi, kažemo.

A smijali smo se Baldasaru i njegovom 'strateškom projektu' proširenja mosta na Bačvicama.

ČETVRTAK Brojke

Smislen je, ajde, taj projekt gradnje novih garaža u nekoliko velikih kvartova, čak je i odrađen po solidnoj proceduri. Zbog poštenog arhitektonskog natječaja spremni smo istrpiti i nekoliko mjeseci zastoja, samo da kasnije sve skupa izgleda normalno i da se ne spotičemo o rugobe.

Ali, avaj, i te garaže nikako da se krenu rađati: tek ovog tjedna stidljivo započinje ozbiljna procedura za četiri od njih devet, što znači da ćemo se još načekati do prve lopate.

A za razliku od pompoznih obećanja o 'glavnom' Splitu koji samo što nije postao 'metropola Mediterana', ovdje imamo nešto konkretno za uhvatiti se: jasno nam je i glasno obećano da ćemo samo u prvoj godini mandata Andre Krstulovića Opare dobiti točno dvije i pol tisuće novih mjesta za parkiranje. Ni manje ni više.

U prve dvije godine dobili smo nulu, ako bude sreće u iduće dvije godine bit će ih negdje oko tisuću.

Brojke ne lažu, za razliku od ljudi.

PETAK Zvončac

Ali evo, napokon je - nakon nekoliko rundi odbijanja i opstrukcije iz Banovine - ipak donesena odluka o početku naplate parkinga na Zvončacu. Mašala.

Pozdravljamo. Zašto bi njima bilo bolje, zgodnije i jeftinije nego nama ostalima.

Petru Škoriću ionako je svejedno, on ima povlaštenu pretplatu.

SUBOTA Razvod

Šuška se da gradonačelnika napušta njegov vjerni drug, šef gradskih financija Dragan Brtan, jedan od onih koji je prije dvije godine 'privremeno' došao u Banovinu - da bi koji mjesec kasnije, zlu ne trebalo, ipak dobio stalni ugovor i stvorio temelje da ondje ostane za vječnost.

A sada navodno puca ljubav, u javnost izlaze povjerljivi mailovi zajedno s indiskrecijama o problemima u sastavljanju proračuna.

Kako stvari stoje, Andro Krstulović Opara uskoro će ostati potpuno, ali potpuno sam.

NEDJELJA Hit

Hit tjedna (mjeseca, godine) ipak su Getani koji maštovito prcaju gradske komunalce oko famoznog 'vrtla' u Palači i nesposobnosti da se sustavno sredi situacija oko pišljivih par desetaka kvadrata površine u samom centru grada. Prijavljuju sami sebe za bespravno ziđanje, provociraju, pjevaju, prosvjeduju, dovode inspektore do ludila tako što ih prokazuju kako žderu i loču dok istovremeno lažu da rade svoj posao.

Samo naprid.

Vaša reakcija na temu