Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dugo nas zbog Žnjana prave budalama, sada im se priključila i policija
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Dugo nas zbog Žnjana prave budalama, sada im se priključila i policija

Što očekivati od običnih činovničkih trutova kad i Odjelu za gospodarski kriminal (!) treba više od pola godine za riješiti jedan jednostavan slučaj divlje gradnje?

PONEDJELJAK Farsa

U žnjansku farsu otvoreno se uključio HDZ-ov ministar Lovro Kuščević, koji je potegao skroz iz Zagreba kako bi zajedno s gradonačelnikom i njegovim službama pružio ruku bespravnim graditeljima koji su nam oteli najveću gradsku plažu. Taman kad se konačno probila stara informacija da svi imaju rješenja za rušenje, kad se naivno očekivalo paljenje bagera i saniranje neviđene splitske sramote, eto dinamičnog dvojca koji će joj produljiti rok trajanja. Jer, kao, nema smisla ništa rušiti dok se ne izradi novi urbanistički plan za Žnjan.

Objašnjenje naprosto vrijeđa inteligenciju: em plan za ovo područje već postoji, kakav god jest, em je potpuno jasno da se novi neće ni izraditi ni usvojiti do smjene garniture u Banovini. Dakle, stvar je dosta jednostavna - divljacima je osigurana odstupnica na neodređeno vrijeme.

A posebno vrijeđaju zaklinjanja gradske uprave da su se baš sad, šest mjeseci prije izbora, uhvatili ukoštac s problemima na Žnjanu i da vrijedno rade na novom, revolucionarnom i dugoročnom uređenju. Da upravo oni godinama nisu tolerirali i poticali kaos, da svojim maštovitim 'koncesijskim odobrenjima', žmirenjem na neimarske akcije i prebacivanjem loptice nisu pokazali tragičnu neodgovornost za vlastiti grad, još bismo im možda i povjerovali.

UTORAK Smokvin list

Ministra Kuščevića i gradonačelnika Baldasara lagano su otpilili profesori s Arhitektonskog fakulteta, zajedno sa studentima, valjda jer su na vrijeme skontali da im je namijenjena uloga smokvinog lista.
Oni su, kao, trebali pripremati podlogu za novi urbanistički plan i ponašati se kao da ne vide što se na Žnjanu u stvarnosti događa - odnosno, iz stručnog kuta pametovati i mjesecima gutati tuđe probleme, dok na terenu traje bezobrazno sisanje najvrjednijeg gradskog resursa.

Dakle, arhitekti su se povukli i time nehotice otvorili novo pitanje: ako Žnjan zbilja jest 'najvažniji gradski prostor' i 'zalog za budućnost', kako mu tepaju svi odreda, kojeg vraga se za njega ne raspiše normalan urbanističko-arhitektonski natječaj?

Jest da bi procedura u tom slučaju potrajala najmanje godinu dana, duplo više od ministrovih i gradonačelnikovih izmaštanih šest mjeseci, no malo je to u odnosu na korist. Uostalom, u normalnim okolnostima ovo i jest uobičajen redoslijed; da poučimo gospodu, ozbiljna vlast konkretne, velike i dugoročne projekte započinje na početku, a ne kraju svog mandata.

Ukratko, rješenje je jednostavno: u prvom koraku rušiti, u drugome planirati kako bog zapovijeda.

SRIJEDA Grijesi prošlosti

Je li Petru Škoriću netko hakirao e-mail račun? Takav dojam stekao se nakon što je iz HDZ-a iscurilo priopćenje u kojemu zbog Žnjana žestoko napadaju svog vlastitog ministra. Izbori čine čuda. S druge strane, ubrzo je stigla i očekivana reakcija splitskog SDP-a koji se kao i obično zapliće u političkoj kombinatorici i primjećuje nastanak čudnovate koalicije HDZ-a i Baldasara. Nesretnici valjda nisu imali ništa pametnije za reći, nijedan drugi način za sakriti činjenicu da su upravo oni nekoliko godina bili najvažniji kotačić u zadnjoj rundi devastacije Žnjana - a bogme im nismo zaboravili ni onu epizodu kada su prije desetak godina kao dio vlasti legalizirali sav bespravni graditeljski užas koji se ondje nakotio, zbog kojega do najveće gradske plaže danas ne vodi ni jedna jedina pristojna cesta.

Upravo SDP i HNS zajedno s Baldasarom izdavali su sporna koncesijska odobrenja za 'module' koji su na Žnjanu metastazirali, a i trag nekih od kafića vodi prema članovima bliže rodbine nekih viđenijih članova...

ČETVRTAK Miševi

Onaj tko je od samog početka sustavno gurao cijelu priču, koji je izmaltretirao gradske službe dok mu nisu dostavile popis divljih koncesionara na Žnjanu, koji je inzistirao da Vijeće za koncesije konačno podnese izvještaje o svome radu i koji je tražio da gradska vlast konačno objavi kako upravlja onim djelićem pomorskog dobra nad kojim ima ingerencije - dakle, gradski vijećnik Jakov Prkić - očekivano se našao na udaru nakon što se cijela priča konačno zakotrljala u javnosti. Izvjesni ugostitelj Nedjeljko Nikolić, suprug bivše Kerumove gradske vijećnice javno optužene da je 'kupljena kafićem na Žnjanu', Prkiću je zaprijetio i još folklorno dodao da 'mrzi sve hrvatsko' time što se suprotstavlja bespravnoj gradnji. Mašala.

Kasnije se u istom revijalnom tonu sam sebi ispričao 'jer se dao isprovocirati'. Ako ništa, miševi su barem počeli izlaziti iz svojih rupa.

PETAK Ludilo

Ludi žnjanski tjedan, u kojemu svi sve znaju i ipak nitko ništa konkretno ne radi, zašećerila je ni manje ni više nego - policija. Ovog tjedna objavljeno je da su podignute prve dvije kaznene prijave zbog bespravne gradnje na Žnjanu i vijest bi zvučala revolucionarno samo da nema jednog nezgodnog podatka: reakcija je stigla točno šest mjeseci nakon što je kazneno djelo zbilja i počinjeno.

Ako je krim policiji - ej, krim policiji! - toliko dugo trebalo da riješi jedan relativno jednostavan slučaj, uz to još i polovično jer nisu uzeli u obzir zakonski detalj po kojemu je pomorsko dobro dodatno i izričito zaštićeno, onda se nemamo razloga čuditi namjernoj i slučajnoj inertnosti ostalih trutova u svim segmentima vlasti.

SUBOTA Kampanja

O Žnjanu su se već i filmovi počeli snimati. Kratka parodija s dosta uvredljivih, ali i dosta bolno istinitih podataka - poput onoga da gradska služba nije uspjela ni postaviti zapreke na vlastitim cestama jer za njih nema dozvole - uspjela je razveseliti čak i prozvanog gradonačelnika Baldasara. On je sve proglasio početkom predizborne kampanje i čak ako to jest istina, mora se priznati da je ona barem otvorena pravom i konkretnom temom. Ovaj grad zbilja zaslužuje da se u njega konačno uvede reda.

NEDJELJA Pokajnik

Za kraj tjedna eto nam opet ministra Kuščevića, kojemu su zbog paljbe javnosti i medija u Vladi očito dobro natrljali uši, pa nam skrušeno objašnjava da će na Žnjanu ipak rušiti.

Ne znamo što, ne znamo ni kada, ali znamo da konačno imamo jednog dužnosnika koji će - barem pod prisilom i nevoljko - poštovati tričariju koju optimistično nazivamo zakonom.

Vaša reakcija na temu