Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dva šefa, dva svijeta
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Dva šefa, dva svijeta

Sa svakom novom izjavom o 'slučaju kiretaža' predstojnik Klinike za ženske bolesti Deeni Karelović ukopavao se sve dublje. S druge strane, načelnik policije Slobodan Marendić dao je ostavku iako objektivno nije kriv; čovjek zna što znači fraza 'moralna odgovornost'

PONEDJELJAK Antijunak mjeseca

Šef splitske ginekologije Deni Karelović pretvorio se u antijunaka mjeseca: možda ne zbog svoje direktne umiješanosti u mesarenje žena u rodilištima diljem Hrvatske koliko zbog nespretnih, netaktičnih i, ruku na srce, skandaloznih izjava na tu temu.

Od one da pacijenti strahujući od boli 'skaču do plafona, iako ih objektivno ne boli', preko tvrdnje da 'bezbolni porodi postoje samo u jeftinim američkim filmovima', do zapomaganja jer 'liječnici napuštaju Hrvatsku' zato što se u javnosti razglaba o nevjerojatnoj praksi obavljanja kiretaža bez anestezije i tako 'nanosi šteta bolnicama'.

Dakle, svaki put kad bi se oglasilo - bivalo je sve gore. I po svemu sudeći, ni u jednom trenutku nije promislio da nešto nije u redu s njegovim pristupom, nije mu palo na pamet pokazati mrvicu više suosjećanja ili samokritike, a kamoli odgovornosti.

Nismo sigurni da se tako ponaša u vlastitoj privatnoj poliklinici.

UTORAK Profesionalac

Posve suprotno ponio se šef splitske policije Slobodan Marendić, jedan od većih profesionalaca kojega smo imali na tom mjestu. Kad ga je u gluho doba noći nazvao sin koji je krišom uzo očev službeni automobil i potom ga pijan slupao, Marendić je postupio točno kako treba: prijavio je nesreću najprije policiji, potom svojim nadređenima u Zagrebu, a na koncu i cijeloj javnosti. I kad je postalo jasno da mu slučaj stvara probleme u obavljanju posla, premda osobno po svemu sudeći nema ni promil krivnje, kulturno se zahvalio na svojoj dužnosti.

Podnio je ostavku.

Da ovakvo ponašanje imamo i u nekim drugim institucijama, odavno bismo bili Švicarska.

SRIJEDA Kerumove dvije minute

Ni o kakvom velikom redu ne možemo sanjati dok imamo Željka Keruma, vrlo je jasno.

Nije prošlo ni tjedan dana otkako je predstavljen sjajan projekt označavanja mjesta za parkiranje invalida velikim fotografijama osoba s invaliditetom, a bivši gradonačelnik i današnji gradski vijećnik već se sa svojim Mercedesom nasadio na jednome.

Kad je snimljen, lakonski je objasnio da je 'stao na dvi minute' i da 'uopće nije skužio da se radi o parkingu za invalide'. Mašala.

S obzirom na boju, veličinu, znakove i dodatne postavljene fotografije, zaključit ćemo da Kerum - ako nas već ne laže - ima sasvim ozbiljan problem s percepcijom.

ČETVRTAK Lučka uprava

Društvo arhitekata ovog tjedna nas je upozorilo na skandalozno ponašanje Lučke uprave, kojoj se očito žuri izgraditi novu zgradu međunarodnog terminala: umjesto da to naprave kako nalažu pravila struke i civiliziranog ponašanja - dakle, da raspišu normalan arhitektonski natječaj kako bismo na supervrijednom gradskom prostoru dobili sadržaj kojeg se barem nećemo stidjeti, ako već ne možemo onaj kojim ćemo se ponositi.

Ne, gospoda su se odlučila na sistem javne nabave, odnosno dodjelu projektiranja terminala onome tko traži najmanje para.

A snebivali smo se kada je Baldasar uređivao Turističku palaču i pokušao srediti trg ispred teatra po istom principu, kao da nabavlja vreću krumpira. Snebivali su se i HDZ-ovci i SDP-ovci, oni isti kojima su uredi Lučke uprave nakrcani do čepa…

PETAK Naši i njihovi

Klanje unutar HDZ-a sve češće i sve očitije izlazi u javnost: sada je na red došao Muzej grada, gdje je prije koji mjesec napokon postavljena nova ravnateljica Branka Brekalo. Njeno imenovanje poništeno je iz formalnih razloga, jer se među dokumentacijom našla preporuka gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koja ondje nije bi smjela biti. 

Stvar, naravno, nije samo u proceduri: u pozadini stoji nezadovoljstvo šefa HDZ-a Petra Škorića jer je Opara u ovom slučaju kadrovirao mimo njega i stranke.

Nepreciznosti će se popraviti i Brekalo će sasvim sigurno i dalje ostati u svojoj fotelji - ali zaboga, ljudi, dajte povedite malo više računa barem o formi, kad već ne ide dalje od podjela na 'naše' i 'njihove'. Čak i u muzejima.

SUBOTA Na posao

Ovog tjedna dogodila se i jedna runda zapošljavanja na koju malo tko može imati primjedbe, na gradske ulice izašlo je petnaest novih komunalnih redara.

Toplo se nadamo da se neće zasititi svog posla poput prethodnika, odnosno da nećemo za koji mjesec ili godinu slušati kako se žale i grebu za novo radno mjesto u uredima Banovine.

Ovo su ljudi za rad na ulicama i ondje ih želimo gledati.

NEDJELJA Novi Podrug

Mladi gradski vijećnik Mladen Martin Pauk objavio je da uzlazi u stranku Neovisni za Hrvatsku, čime je svoju političku putanju napokon usmjerio u prirodnom smjeru. Kaže da će nas počastiti i ogrankom Hasanbegović-Esih stranke.

A mislili smo da će barem jedan mandat Gradskog vijeća proći bez Luke Podruga

Vaša reakcija na temu