Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić Eto, u četiri godine ni Žnjan ne mogu završiti
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Eto, u četiri godine ni Žnjan ne mogu završiti

Propast 'projekta za pokazivanje' ove gradske vlasti potvrdio je Petar Škorić glavom i bradom

PONEDJELJAK Čerečenje

Prekomjerno granatiranje gradonačelnika Andre Krstulovića Opare zbog objave informacije da je uhapšen trostruki ubojica iz Varoša potpuno je eskaliralo, toliko da je čovjek sazvao konferenciju za novinare samo da bi pokušao popraviti štetu koje zapravo nije ni bilo. Prije svega, dobro je da se u onoj općoj histeriji i poplavi dezinformacija gradonačelnik oglasio - jer radilo se o zaista ozbiljnoj stvari zbog koje je trebalo smiriti građane, a ne nekakvoj zapaljenoj livadi koje je na početku mandata trčao glasiti kako bi paradirao pred kamerama i stvorio dojam da je uvijek tu negdje, da drži kontrolu. Da se nije napisao nešto o krvoproliću u Varošu, kritizirali bi ga upravo zbog toga - i to vjerojatno isti ljudi.

I drugo, njegova objava na Facebooku u stvari je došla nakon službene policijske potvrde hapšenja, a taj podatak očito se nije naglašavao da se ne bi čačkalo dalje po činjenici da policija očigledno ipak jest obavještavala gradonačelnika o razvoju situacije.

Ne vidimo problem, zaista. Kritika je jedno, štrapanje drugo.

UTORAK Ćaća

Neke novine, recimo, problem vide u tome što je gradonačelnik u trenutku kada su se dogodila ubojstva bio u Italiji, odnosno 'fizički udaljen od Splita najmanje osam sati vožnje automobilom'.

Pa šta? Zar je mogao znati da će se tragedija dogoditi i onda namjerno kliznuo? Ili čovjek ne smije otići na godišnji jer mora igrati ulogu ćaće od 0 do 24?

Svašta, baš svašta.

SRIJEDA Dobre vijesti

Ovog tjedna stiglo nam je i nekoliko dobrih vijesti: napokon kreće skoro dvije milijarde kuna vrijedno sređivanje vodovoda i kanalizacije na širem gradskom području, kompletna gradska rasvjeta mijenja se štedljivijim LED-icama, a nakon godina i godina problema i kilavljenja otvorena je škola Pujanke. Mašala.

ČETVRTAK Žnjan

Petar Škorić na sebe je uzeo posao objavljivanja loših vijesti - samo ne znamo jesu li loše za nas, ili za njegovog vlastitog gradonačelnika.

'Sigurno je da će dovršetak Žnjana dočekati neku novu vlast', kratko i jasno potvrdio je Škorić u intervjuu na jednoj televiziji, priznavši tako da je valjda jedini konkretan, cjelovit i suvisao projekt pokrenut baš za ovog mandata neće moći biti dovršen ni u roku od tri ipo godine.

Ne znamo je li problem samo u sporosti i aljkavosti, ili možda u parama - jer sve se glasnije šuška o ideji podizanja multimilijunskog kredita za uređenje najveće jadranske plaže, a onda i o političkom cjenkanju i ucjenjivanju tom temom - a možda i o HDZ-ovoj i HGS-ovoj prikrivenoj sabotaži vlastitog gradonačelnika.

Kako god bilo, od ovog tjedna jednu činjenicu više ne možemo zaobići: potvrđeno je da Žnjan kao projekt za pokazivanje ove gradske vlasti ipak neće biti uređen za njenog mandata.

Možemo samo zamisliti u kojoj su fazi projekti s nešto nižim prioritetom.

PETAK Hospicij

Već dulje od desetljeća planirani hospicij počinje se graditi, a zasluge za to osnovano treba pripisati gradskom vijećniku Anti Zoričiću koji je na ovoj temi zatezao odnose u vladajućoj koaliciji i, eto, uspio izboksati svrstavanje Splita na listu civiliziranih sredina, barem kad je tretman teško bolesnih i umirućih ljudi u pitanju.

Tako to biva s političkim inicijativama: kad o njima ovisi većina, uvijek se nađe put. A kada nema sebičnog interesa, nalaze se opravdanja…

Vijest o gradnji hospicija službeno je objavio Grad Split, napisavši da će ovaj naš biti 'prvi u južnoj Hrvatskoj'.

Jebala vas 'južna Hrvatska'.

SUBOTA Komunala

Od uobičajenih komunalnih bizarnosti ovog tjedna izdvajamo podatak da je gradska vlast objavila izvještaj o primjedbama na Odluku o komunalnom redu, mitski propis kojega čekamo dulje nego novi Žnjan, samo što su objavljeni odgovori - a ne i same primjedbe.

Izdvojimo i da je otkriven nalog iz Banovine upućen prema Cestaru prije točno godinu dana, o popravku nekog parkirališta na Trsteniku, za koji je danas službeno objašnjeno da nije proveden jer se zagubio.

Baš tako, uspjeli su ga izgubiti. Svaka čast.

A i da bismo izbjegli nešto veću zaradu i valjda potaknuli dolaske još više kruzera u grad, iz Banovine predlažu da im se ubuduće naplaćuje samo pola od mogućih pristojbi. 

Genijalno. Vjerojatno čekamo da nas do kraja pregaze, pa da onda malo bolje razmislimo.

NEDJELJA Kategorija

Tri zvjezdice.

Toliko će imati onaj Kotarčev megahotel na Žnjanu, premda smo mu dali sve: i nekoliko izmjena urbanističkih planova, i posebne dozvole za radove preko ljeta, i podmorske cijevi za hlađenje, i veći broj katova i izmjene građevinske dozvole kad je otkriveno da je rađeno mimo nje.

Sve smo mu dali na obećanje da će napraviti luksuzni hotel s najmanje četiri zvjezdice, a on se, eto, jedva dobacio do tri.

Pouku smo ipak uspjeli dobiti: 'poduzetnička klima' i 'poticanje investicija' nekad su samo zgodne fraze za mužnju javnih resursa i sve veće koncesije i ustupke.

Vaša reakcija na temu