Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bruno Dubravec PREGLED TJEDNA: Glup, gluplji, Davor Bernardić
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Glup, gluplji, Davor Bernardić

Ukazao se u Splitu kako bi popovao o turizmu i gradskim komunalnim problemima o kojima evidentno nema pojma

PONEDJELJAK Turizam

'Njih desetak u crnim majicama trčalo je za nekoliko mladića crne boje kože. Vikali su im da su majmuni, gađali ih bocama i iscipelarili'.

Splitska turistička ponuda i civilizacijski standard nadograđeni su u noći Thompsonovog koncerta, s kojim ovaj incident nema apsolutno nikakve veze - barem ako se policiju pita. Mlatimo crnce, mašala.

Dobrodošli u 1993.

UTORAK Ugovor

Kad smo već kod spomenutog koncerta, vrijedi primijetiti da je ovog tjedna napokon i službeno potvrđena njegova cijena od pola milijuna kuna, te da je na vidjelo dana izašao ugovor o tome.

Koji je, jel'te, prilično neobičan: osim što je Grad za svoje pare na sebe svejedno preuzeo niz obaveza i troškova, od promocije nastupa do plaćanja naknade ZAMP-u, dok Thompson i njegov menadžer nisu snosili ni najmanji mogući rizik, u oči upada činjenica da ne postoji nikakav troškovnik.

Kakav je uobičajen kod organizacije većine drugih koncerata javnim novcem.

U ovom slučaju po svemu sudeći netko je ispalio cijenu od pola milijuna kuna, gradonačelnik potpisao i mirna Bosna. 

Ima se, može se.

SRIJEDA Gnjavaža

Divljaštvo u Gradskom vijeću, pak, možda bi moglo biti istraženo zahvaljujući prijavi vijećnika Prkića iz Pametnog, koji je od Ureda državne uprave zatražio nadzor nad onom bizarnom sjednicom na kojoj je vladajuća ekipa strpala desetak točaka u jednu, sve kako bi teškom mukom sačuvala kvorum i spriječila da se oporba razmaše na jednoj od najvažnijih tema u gradu uopće, stanju u komunalnim firmama.

Jer koga briga za firme, samo da se gnjavaža u Banovini odradi.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ovdje postaviti Ured državne uprave, institucija koja je dakako pod kontrolom HDZ-a, te hoće li se ovu stranku zajedno s HGS-om ipak natjerati da posao odradi kako spada. Imati vlast i slast, pa tako i pretvarati gradsko vlasništvo u svoje stranačko leno, ponekad zahtijeva barem minimum napora, recimo trpljenje baražne vatre u Gradskom vijeću i javnosti.

ČETVRTAK Proglas

Grupica koja se predstavlja pod skupnim nazivom 'splitski ugostitelji', a na redovitoj bazi razveseli nas neobičnim i nepotpisanim plaćenim oglasima u medijima, ovog tjedna nadmašila je samu sebe: objavila je pismo javnosti u kojemu se zgraža jer je 'kamen nekima važniji od života i radnih mjesta', a za konzervatorske smjernice koje bi trebale omogućiti Palači da prodiše kažu da bi ih 'bez sumnje trebalo poštovati, ali ne bespogovorno'.

Ovakve gluparije zbilja se mogu naći jedino u plaćenom oglasu i nigdje više.

Split će postati uljuđen i civiliziran grad upravo kada se pronađe mjera između baštine i zarade, što danas evidentno nije slučaj: baš okupacija gradske jezgre štekatima, štandovima, točionicima, frižiderima, automatima, bankomatima i skalamerijom srodnog tipa glavni je problem i osnovni razlog zašto su čak i poslovično tromi i aljkavi gradski konzervatori morali popisati nekakva pravila.

Koja, evo, već deset godina čekaju na usvajanje.

I baš je nekako tužno da spomenuti anonimni ugostitelji ne shvaćaju kako bi im uvođenje reda i komunalne strogoće dugoročno donijelo znatno više koristi nego štete.

Doduše, možda i shvaćaju, ali lakše im je ponašati se poput predatora?

PETAK HGS klasika

Zanimljivo, tek koji dan kasnije na istu temu oglasio se i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, koji po partijskoj liniji tuče žicu da se prema ugostiteljima u centru grada bude znatno popustljiviji.

Pa još objašnjava da su konzervatorske smjernice napravljene 2010. godine i zastarjele su, trebalo bi ih malo prilagoditi i 'ne doživljavati kao religijsku kategoriju'.

To je ta retorika koju iz HGS-a slušamo već deset godina. 

Da je šef njegove stranke kao gradonačelnik bio pristojan i poslušao konzervatore, odnosno da u mandatu i nakon njega nije i sam žestoko poticao nered, vjerojatno ne bismo živjeli u gradu kojega su turizam i pohlepa pregazili.

SUBOTA SDP u nesvijesti

Najgluplji od svih ipak je ispao šef SDP-a Davor Bernardić, koji se ukazao u Splitu kako bi nešto mrljavio na temu turizma. 

I pred kamerama se zgražao nad gradonačelnikovom odlukom o 'smanjenju broja štekata', iako ona uopće nije donesena i zapravo u tomu leži cijeli problem.

'Ova odluka je prvo brzopleta, a onda i štetna, jer se ugostiteljima otima kruh iz usta. SDP je za red, ali red koji neće ugroziti turističku perspektivu Splitu', baljezgao je Bernardić.

Mogao je još izgovoriti i onu famoznu Baldasarovu o 'dozi nereda koji je njemu osobno šarmantan', pa da tragedija bude potpuna.

NEDJELJA Junak

Heroj ovog tjedna ipak je onaj Prometov vozač koji je zaustavio cijeli autobus i odbio voziti ga dalje sve dok trudnica sa stomakom do zuba ne dobije sjedalicu koja joj pripada.

A još nam je draži zato što se ne želi eksponirati u javnosti i odbija od cijelog slučaja raditi cirkus. Evala, majstore.

Vaša reakcija na temu