Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Gospodin vijećnik Ante Bradarić-Šljujo
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Gospodin vijećnik Ante Bradarić-Šljujo

Pošteno je vratio mandat stranci koja ga je pokušala poniziti

PONEDJELJAK Vijećnik

U Gradskom vijeću više nećemo gledati Antu Bradarića-Šljuju, mladića koji je u Banovinu dospio na krilima Mosta i koji je - suočen s pretvaranjem ove stranke u molitvenu zajednicu i bezobraznim podmetanjem svojih kolega, koji su u javnost pustili internu komunikaciju - odlučio povući se. Mandat vijećnika pošteno je vratio Mostu, koliko god u Splitu on bio sveden uglavnom na Antu Čikotića, koji sa stvarnim Mostom zapravo nema nekih dodirnih točaka.

U cijelom tom kupusu Bradarić-Šljujo ostao je gospodin, ne želeći za sobom ostavljati repove.

Premda jedan od najmlađih ikad, u ove tri godine pokazao se i kao jedan od najartikuliranijih, najangažiranijih i najkonciznijih vijećnika, koji uzdignute glave sada  može prošetati Rivom ili se, recimo, pojaviti na Poljudu. 

Da, znamo, problem je kad nam iz gradskog parlamenta odlaze najbolji. Ali s druge strane - da u ovoj situaciji nije otišao i da nije sposoban za odluke ovog tipa, u kategoriji najboljih Šljujo se ni inače vjerojatno ne bi našao.

Bio bi puno bliže prosjeku splitskog gradskog vijećnika.

UTORAK Dno

I ravnatelj Javne ustanova Marjan Damir Grubšić bio je nešto bolji od prosjeka, a svakako znatno bolji od očekivanja s obzirom da je došao iz Kerumova jata i da je radio u okolnostima koje vrlo lako mogu izluditi i najstabilniju osobu.

I ovog tjedna je smijenjen jer, kako je Kerum objasnio, 'nije slušao'. Mašala.

Za Grubšićem svakako nećemo roniti suze jer je činjenica da ga je politika i postavila i skratila za glavu, a uostalom ima pravo ostati u udobnoj savjetničkoj fotelji, ali obrazloženje da 'nije slušao' novo je dno splitske politike. Svaki put kad pomislimo da smo ga dosegnuli, netko pokuca odozdo.

Čuj, nije slušao. Valjda oko onog stabla na Benama kojega je besramno posjekla baš Kerumova ekipa, pa to sada već tjednima nevješto pokušava sakriti.

'Nije slušao', ej. Zapamtit ćemo službenu smrt političke higijene u Splitu s HGS-om kao ubojicom i HDZ-om i ostalim priljepcima kao pomagačima.

SRIJEDA Marinero

A u Grubšićevu fotelju Kerum je naumio staviti stanovitog Marinera Rančića, mlađahnog konobara kojega je, kako smo uspjeli shvatiti, pronašao u Perlice na Klisu.

Očekivali bismo da će osobu tog imena postaviti u Splitsku obalu ili na bazene, jer otprilike tu završavaju sve njegove reference, no dobro.

Čestitamo gospodinu Rančiću i baš nas zanima kako će se postaviti kada bude morao birati između poslušnosti gazdi s jedne i kakve kaznene prijave za sebe s druge strane. Pokazati kičmu ili primiti metak?

Znamo što se traži.

ČETVRTAK Cirkus

…već smo davno zaključili, u Splitu se najčešće traži cirkus. A Željko Kerum ga nekako najefektnije isporuči. 

I možemo trubiti o milijardama koje je ostao dužan, o političkim nebulozama koje prosipa čim zine, o lijenosti i činjenici da tri godine ne radi svoj posao dok četvrtu provede u kampanji - ali svejedno, dovoljno je da dva puta blebne nešto neotesano i da plaćenici na Facebooku objave dvije šaljive montaže, pa da se Splićani krenu budalasto keseriti i k'o mahniti koristiti fraze poput 'kraljina', 'car', 'bog' i 'svi su oni isti'. Iz godine u godinu, iz izbornog ciklusa u izborni ciklus, građani pokazuju da su po pamćenju u rangu zlatne ribice. Dok dođu do kraja akvarija, zaborave odakle su krenuli.

S konvencionalnim političarima Split se zaista nije usrećio, to je istina, a ni perspektiva zasad ne izgleda blistavo.

Ali, zaboga, valjda smo i cirkus napokon apsolvirali?

PETAK Pečat

Istraga oko one grozote na Bačvicama, ironično nazvane 'Villa Harmony', došla je u fazu optužnice, a nama je - osim sramotnih detalja krivotvorenja dokumenata, prodaje ugleda za par stotina eura mita i besramnog pogodovanja i asistencije u uništavanju jednog lijepog kvarta - dugoročno ipak najzanimljiviji citat koji se odnosi na arhitekta Damira Raku.

'Postupio je protivno Zakonu o gradnji te izdao i ovjerio izjave o sukladnosti glavnog projekta s odredbama Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji te sukladnosti glavnog projekta s Generalnim urbanističkim planom Splita. Na temelju takvog glavnog projekta, protivno lokacijskim uvjetima u pogledu veličine i oblika građevinske čestice, 2016. izdana je građevinska dozvola i time omogućena izgradnja hotela veće površine i katnosti', lijepo stoji u optužnici.

Drugim riječima, USKOK sumnja da je zloupotrijebio pečat arhitekta i baš nas zanima hoće li mu on biti oduzet, ako se optužbe pokažu točnima.

Ukoliko se to ne dogodi, zaključit ćemo da nam u ovoj državi nikakvi pečati više nisu potrebni, jer arhitekt može biti baš svatko.

SUBOTA Političar

Julije Meštrović ostaje na čelu bolnice, što i nije neko veliko iznenađenje uzevši u obzir količinu lovorika kojima je zasipan i udivljenja pruženog mu na svakom koraku. Nadamo se da će pomoći kako se ne bi, po tko zna koji put, u skoroj budućnosti ponovno zamijenili identiteti pacijenata.

Kad je kao nestranački kadar nekako uspio izboriti se za neovisnu poziciju, Meštroviću želimo da ubuduće - a posebno u predstojećoj izbornoj kampanji - ipak izbjegne posjećivanje stranačkih skupova i sjedenje u prvom redu, o kojoj god stranci se radilo.

Nije to baš primjereno za šefa bolnice, a pogotovo za onoga koji se izdaje za apolitičnu vertikalu.

NEDJELJA Nula

Splićani su se, čini se, navikli na javne bicikle toliko da su ovog proljeća postali hrvatski rekorderi barem po broju najmova. Jedan dobar projekt 'Split parkinga' doživljava zvjezdane trenutke i zapravo nemamo prigovora: dabogda se nastavio, pa u Banovini možda budu baš prisiljeni urediti barem koji metar nove biciklističke staze.

Što se tiče samog 'Split parkinga', primijetit ćemo da je ta gradska firma dosta razigrana u gotovo svemu osim svoje osnovne djelatnosti - na sve strane niču aplikacije, senzori, promotivne kampanje i razna druga čudesa. Ama baš sve osim novih mjesta za parkiranje kojih smo u tri godine dobili točno nula.

Treba i to znati.

Vaša reakcija na temu