Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Gradonačelnik je dosegao Baldasara, i to u zadnjoj fazi
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Gradonačelnik je dosegao Baldasara, i to u zadnjoj fazi

…i on je gradom bez reda i logike sadio spomenike, samo kako bi kupio naklonost i pokoju ruku u Gradskom vijeću

PONEDJELJAK Križar

Kad vodiš križarski rad protiv komunalnog reda i istovremeno sudski progoniš aktiviste koji se za njega zalažu, moraš biti izuzetno glup da sam sebe upucaš u nogu.

Ili možda nije stvar u gluposti, nego u bahatosti?

Jedan ugostitelj sa Pjace odlučio je napraviti neki svoj Advent - kad ga je već Grinch oteo cijelom gradu, no to je druga priča - i za svoju ambiciju je dobio baš sve: i dozvole, i najam javnog prostora za siću, a na koncu i 60 tisuća kuna potpore Turističke zajednice.

I svejedno ne može a da ne prekrši pravila, pa ga se mora prijavljivati, globiti i prijetiti mu oduzimanjem dozvola.

Lijepa pokazna vježba kako bi izgledalo da se grad vodi po njihovom.

UTORAK Domoljub

Slična stvar je s Markom Skejom, navodnim velikim domoljubom kojemu nije bio dovoljan jeftini poslovni prostor Ministarstva obrane u centru grada, nego ga je mimo ugovora podijelio na dva dijela i dao u podnajam. 

I tako godinama, sve do presude po kojoj državi mora vratiti par stotina tisuća kuna plus kamate.

Tako se voli i poštuje domovina.

SRIJEDA Mužnja

Menadžeru Karamanu nisu bila dosta puste gradske manifestacije na koje je pretplaćen u doba kada je Kerum pri vlasti - a to je, hvala nebesima i HDZ-u, uvijek - pa se osilio zatražiti još koju stotinu tisuća kuna preko leđa Torcide.

Valjda je računao da će takva sitna stavka proći nezapažena u gradskom proračunu, što je samo dokaz da su stvari ozbiljno eskalirale.

Ili više nema puno prostora za mužnju, ili je i ovdje bahatost dosegla vrhunac.

ČETVRTAK Kopija

Gradsko vijeće doseglo je dno, makar je nezgodno ovako se izražavati jer uvijek kada pomislimo da ne možemo niže - netko nam pokuca odozdo.

Kako ne bi ovisili o jednoj ručici nepouzdanog Ante Zoričića, gradonačelnik i HDZ zagrabili su dublje u bazen preletača i izvukli Martina Pauka. Nismo sigurni u kojoj se stranci čovjek trenutno nalazi, ali znamo da je sa svojim žestokim imidžem ljutog desničara baš slatko vidjeti ga u koaliciji s Plenkovićevim HDZ-om.

Glasao je za proračun i to je jedino bitno, ostalo je predstava za javnost.

S druge strane, ovaj glas gradonačelnik je javno platio najavljenim postavljanjem spomenika Frani Tenti i time - ako ne zbog u najmanju ruku dvojbene povijesne uloge ovog mladića, onda zbog samoga sebe - također pao najniže dosad. Sjećamo se, naime, njegovog rezolutnog objašnjavanja da 'mora postojati red u postavljanju spomenika u javnom prostoru' i busanja u prsa činjenicom da je upravo on sudjelovao u sastavljanju još uvijek važeće liste prioriteta. Koju sada zaobilazi radi jednog pišljivog glasa u Gradskom vijeću.

Ljutio se kada smo ga uspoređivali s Baldasarom, a zapravo ga je navlaš kopirao. I metode, i očaj, a na koncu i rezultat.

PETAK HEP stranka

Ovu gradsku vlast podržava i Hrvatska narodna stranka (HNS), s jednim originalnim i jednim prisvojenim vijećnikom, a nakon deset godina ondje se dogodila smjena. Predsjednikom splitskog ogranka postao je stanoviti Saša Dujmić.

Sve što o njemu zasad trebamo znati jest da je svoju 'dugu i uspješnu karijeru gradio u energetskom sektoru', što prevedeno znači da dolazi iz HEP-a. 

Dakuće, da ne bi možda bio iz privatnog sektora.

SUBOTA Ekolozi

To da se franjevci bune protiv reciklažnog dvorišta u svom susjedstvu na Trsteniku vjerojatno spada u red većih raskoraka između nečijeg poslanja i stvarnog ponašanja.

Bilo bi svetom Frani drago čuti, ni on nije previše mario za ekologiju.

A splitski slučaj poseban je i zato što je Franjevačka provincija u svom pismenom obraćanju na službene adrese pomaknula i granice urbanističkih kategorija: smeta joj razdvajanje otpada zato što u blizini imaju svoju zgradu 'vjersko-duhovno-turističke namjene'. Baš tako su napisali.

Silovali su prostor, sada siluju zdrav razum i svaki drugi pokušaj civiliziranja.

NEDJELJA Hrvatovanje

HDZ je na drugim izborima zaredom izgubio Split, što više nije incident nego postaje pravilo. 

Pa je gospodinu Petru Škoriću preostalo samo posegnuti za totalitarnom retorikom i mobilizacijom po principu 'jedan narod - jedna stranka'. 

'Vjerujem da će u drugom krugu Split potvrditi da je hrvatski Split', objavio je nervozni gospodin. Mašala. 

Nije kazao što će napraviti ako neprijatelji Hrvatske prevladaju.

Vaša reakcija na temu