Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Gradonačelnik je ovaj put žrtva. I ne treba glumiti
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Gradonačelnik je ovaj put žrtva. I ne treba glumiti

Fizički napad usred grada ne smije minorizirati nitko, pa ni on sam

PONEDJELJAK Rekapitulacija

Izbori koji su se dogodili tjedan dana ranije sada se već doimaju kao daleka prošlost, ali nikad nije kasno zbrojiti nekoliko dojmova.

Dojma smo, recimo, da je ulaskom u Sabor Marijana Puljak ostvarila svoj životni san i živo nas zanima kako će se ondje snaći. Znamo samo da napokon više neće tvrditi da je Pametno 'još uvijek mlada stranka', a bogme će ubuduće vjerojatno biti opreznija u etiketiranju ljudi 'notornim desničarima' - kao što je svojedobno činila s originalnom postavom Mosta i njihovim strategom Ivicom Relkovićem, koji joj je sada de facto osigurao fotelju u parlamentu.

Dojma smo i da će se u hodnicima Sabora zagubiti dožupan Luka Brčić, 'Sanaderov poštar' koji se zasad nije iskazao spektakularnim oratorskim sposobnostima, a već možemo predvidjeti da ćemo u živopisnom načelniku Segeta Vinku Zulimu dobiti novi obilati izvor bizarnosti. Moguće i rekordera u troškovima: kad je u svojoj općinici potrošio stotine i stotine tisuća kuna za reprezentaciju, možemo zamisliti kako će ležeran biti s bogatom saborskom kasom.

I da, napokon smo od Mladena Grdovića i službeno dobili potvrdu da je Kerum odigrao igru s HDZ-om, što smo ionako znali; sve oko tog tipa naprosto je zamorno predvidivo…

UTORAK Gaženje

Valjda se stotinu puta od Grada i Javne ustanove zatražilo da se riješi problem prometa na Marjanu i valjda smo stotinu puta došli do zaključka da su i jedni i drugi sudionici u zločinu. Prvi iz političkih, a drugi iz zna se čijih osobnih interesa.

Ovog tjedna jedna je curica pregažena dok je na Marjanu vozila biciklu, a svejedno nismo vidjeli ništa konkretnije od dosadnog i opet, predvidivog loptanja između institucija.

Njima na dušu, ali i tom bezobrazluku jednom mora doći kraj.

SRIJEDA Marjan

'Pitanje vlasništva treba tumačiti sa svrhom i ciljem, a ne strogo gramatički', napisalo je Državno odvjetništvo. Ponavljamo, 'pitanje vlasništva treba tumačiti sa svrhom i ciljem, a ne strogo gramatički'.

To su napisali, a onda ničim izazvani objavili da Marjan nije državni, kako su se upirali dokazati aktivisti, a bogme ni gradski, na čemu je inzistirao gradonačelnik - nego je, eto, 'sa svrhom i ciljem' zaključio da simbol grada pripada ni manje ni više nego Županiji. Mašala.

Samo ovaj podatak, da se punih trideset godina ne može donijeti jedna najobičnija odluka o osnovnom ulaznom podatku koji će poslužiti za čuvanje i održavanje cijelog jednog bogatstva, dokazuje nam da se, koliko god čudili, ničemu ne možemo načuditi dovoljno.

Kakav nam je sistem, dobro da i u Splitu i u državi još uvijek imamo kamen na kamenu.

ČETVRTAK Festival

S vedrije strane, ima i stvari na koje zbilja možemo biti ponosni. Nije da prije nismo bili, ali ove godine nekako smo još oduševljeniji Festivalom mediteranskog filma. Ne radi se samo o filmovima, čija kvaliteta katkad zna varirati, nego u svemu oko ovog događanja.

Na vrijeme je sazrela odluka da se odustane od bučnih pijanki i koncerata, te da Bačvice ostanu isključivo u funkciji filma, pa ove godine u korona-uvjetima tulumi nisu previše nedostajali. Ali zato je - za razliku od filmskih festivala u drugim dijelovima države - ovaj ipak održan, i to u savršenom skladu s epidemiološkim mjerama, pa čak i nešto strože.

Eh, kad bi se sve u gradu vodilo ovako štreberski dobro…

PETAK Križanje

Evo, recimo: ni jedno jedino pišljivo križanje na kojemu se doslovno na dnevnoj bazi događaju prometne nesreće nismo u stanju srediti kako nebesa zapovijedaju.

Čudesno, zbilja čudesno je iz dana u dan promatrati taj kaos kod Kroma i uvijek se iznova zgražati izostankom reakcije iz Banovine, a bogme i policije. Zar je tako teško popraviti signalizaciju, barem malo popeglati asfalt, staviti kakvu kameru ili, sačuvaj bože, na teren uputiti pokojeg policijskog prašinara?

Diljem grada ovih dana uvjeravamo se kako državi nedostaje novca, pa se masovno ispisuju kazne za nevino ispijanje piva na klupicama i zidićima; zar ne bi bilo logičnije i razumnije pare ubirati od onih koji se ponašaju kao potencijalni ubojice?

Da, znamo, tko je još vidio očekivati logiku i razum.

SUBOTA Žrtva

Kako zasad znamo - a znamo zbilja malo, gotovo pa ništa - gradonačelnik nam je fizički napadnut na ulici, u centru grada i u blizini vlastitog doma.

Nemamo tu što dodati, zaista, osim pozvati da se ta svinjarija razriješi i sankcionira što prije.

Druga je stvar gradonačelnikova izjava da se 'ništa strašno nije dogodilo' i da 'incident nije vrijedan spomena': po svim dosad dostupnim informacijama, sve je suprotno od toga. I bilo bi dobro da on prestane minorizirati fizički napad, jednako kao što bi u nekim drugim slučajevima trebao prestati glumiti žrtvu kada u stvarnosti to nije.

NEDJELJA Spalionica

A čuveni Ivan Škaričić uspio je, pored skandala oko prodora koronavirusa u dom kojega vodi, proizvesti i novi milijunski minus u ovoj instituciji. Pored skoro dvadeset milijuna kuna s kojima ga redovito financiramo, za prošlu godinu iz županijskog proračuna iskrcat ćemo još dva ipo milijuna.

Zbilja ne znamo što taj čovjek treba napraviti da ga se smijeni. Možda da krene izbacivati penzionere kroz prozor i teatralno paliti kune u ognju pred domom u Vukovarskoj?

Mada, ako ćemo biti iskreni…

Vaša reakcija na temu