Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Heroj Dejan Kružić
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Heroj Dejan Kružić

Godinama vodi naše bitke kako bi razotkrio kriminal i nesposobnost bivših gradskih vlasti

PONEDJELJAK Vertikala

Jedan od glavnih argumenata HDZ-ove vlasti na svim razinama jest famozna 'vertikala', prečica kojom mogu doprijeti do Vlade i navodno izlobirati sve što nam padne na pamet, pa nam je točno na polovici mandata zgodno stigla vijest iz Zagreba. Nakon što je izreketario Plenkovića i izvukao pola milijarde kuna za rotor kojega je sam trebao platiti, ovog tjedna izmuzao je gotovo još toliko za obnovu gradskih pruga.

Sve formalno iz europskih fondova, no jasno je da se o tome ne odlučuje u Bruxellesu nego u Zagrebu s jednim ili dva potpisa.

Dok mi u Splitu istovremeno metiljamo s programima, studijama, projektima, planovima i beskrajnom papirologijom, što možda jest ispravan - ali očito ne i sasvim učinkovit put.

Da smo zločesti, upitali bismo zašto na jednak način nismo, recimo, digli frku i oko naših cesta, pa primjerice riješili to nesretno križanje kod Kroma na kojemu se nesreće i zagušenja događaju gotovo svakog sata, a vrhunac akcije zasad jer postavljanje nekoliko plastičnih ograda i zabrana skretanja ulijevo.

Odgovor se nameće sam od sebe: vertikalu možda imamo, ali stoji nam nekako slabašno. Bandićeva je duža, čvršća i prodornija.

UTORAK Di je USKOK?

Jedna od cestica s kojom se Split mučio punih pola godine, Hercegovačka, ovog tjedna napokon je puštena u promet - no ni to nije moglo zbog skandala. Samo zahvaljujući bivšem gradskom vijećniku Renatu Čupiću otkriveno je da je obnovljeno 300 metara manje u odnosu na projekt, pa su uslijedila obrazloženja jedna nevjerojatnija od drugoga.

Najveći hit ipak je službena tvrdnja da 'nije bilo potrebe obnavljati taj dio', te nadrealno objašnjenje da je  'taj novac potrošen da bi se na ostatku Hercegovačke postavio nešto kvalitetniji asfalt'. Mašala.

Ako nas pitate, više ne bismo trebali ni raspravljati oko toga tko je znao, tko naredio, a tko izvršio ovako bezobraznu manipulaciju javnim novcem: postoje službe koje bi se time trebale baviti.

SRIJEDA Metro

Eto, barem smo u obećanim rokovima dobili famozni 'mini-metro' od Kopilice do luke.

Kakav - takav, jasno je da će imati puni smisao samo ako posluži kao prvi korak u osposobljavanju pruge do aerodroma, izgradnji velikih parkinga, uređenju novih stajališta i navikavanju građana i turista na činjenica da željeznica u ovom gradu uopće postoji.

Što još uvijek izgleda potpuno nerealno.

Početak rada mini-metroa ne treba gledati kroz ružičaste naočale, no ne treba ga ni pokopavati sarkazmom i malodušjem tako karakterističnim za Split. Na koncu, svaki turist kojega uguramo u vlak predstavlja jednoga manje na cesti.

A pored toga, ovom gradu očajnički nedostaje ambicije i suvislih, konkretnih i dugoročnih velikih projekata. Možda živimo u iluziji, ali nadamo se da sve neće stati na jednoj željezničkoj stanici.

ČETVRTAK Lijeva i desna

Tko u ovom gradu štiti Tonča Šundova, pitanje je od milijun dolara na koje baš nitko ne uspijeva ponuditi suvisao odgovor.

Gospodin je poznat kao vlasnik Kanala 5, ali i kao zakupac gradskog prostora u prizemlju Koteksovog nebodera kojeg je bez suglasnosti i dozvole prenamijenio u hostel i kafić. I da, poznat je i po izjavi da 'neće njemu gradonačelnik određivati što će raditi' u gradskom prostoru od 252 kvadrata kojega bi trebao plaćati šest tisuća kuna mjesečno.

Trebao bi, jer je ovog tjedna stigla prva presuda iz koje se vidi da čak ni to nije bio u stanju napraviti, pa je i za period nakon isteka ugovora ostao dužan oko 63 tisuće kuna.

I onda nam gospodin ovog tjedna organizira modnu reviju u Galeriji Meštrović, za koju lovu nije dobio od Grada Splita - ali jest od Turističke zajednice. Ili lijeva još uvijek ne zna što radi desna, ili nam se netko efektno ruga.

PETAK Sanader vs. Kuščević

Svjetlo dana ugledala je snimka iz koje se precizno može ocrtati model vladanja HDZ-a na županijskoj, ali i svim ostalim razinama: netko se potvrdio snimiti i u javnost pustiti detalje zatvorenih dogovora oko imenovanja ravnatelja Doma zdravlja, pa i otvorena priznanja da o svemu odlučuje 'visoka politika', da je glavni kadrovik Ante Sanader koji poruke šalje preko svog 'poštara', dožupana Luke Brčića, te da se o suštini i stvarnim kriterijima natječaja koji se raspisuju - uopće ni ne raspravlja.

Sve se svodi na politiku i trgovanje, odnosno nadjačavanje utjecajnih političkih figura, pa će biti zbilja zanimljivo vidjeti rezultate neovisne revizije Doma zdravlja. Ako ona ikada bude pozvana u tu instituciju.

Skandal iza kojega, osim konkretnih interesa i želje za kontrolom golemog novca koji se slijeva u ovaj sustav, po svemu sudeći stoji i obračun Ante Sanadera i Lovre Kuščevića za mjesto šefa županijskog HDZ-a prošao je gotovo nezapaženo, barem zasad. 

Ekipa koja drži Županiju za to je jako zainteresirana, a prosječnom građaninu sam koncept županija toliko je apstraktan i nepotreban da nitko nema potrebu ni dignuti glas.

SUBOTA Kriminala, kruha & igara

Župan Blaženko Boban, jedan od glavnih aktera spomenute snimke, na pitanja o tome pravi se mutav, no zato ima što reći o najavljenoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu - o kojoj HNS bezobrazno nije ni obavijestio Hajduk ili Grad Split, a kamoli da je ispunio nekoliko preciznih zahtjeva kako ga se ne bi više doživljavalo kao mafijašku organizaciju i kako bismo napravili barem prvi korak prema poštenom hrvatskom nogometu.

Ne, HNS se odlučio sam pozvati u Split i metaforički rečeno zapišati sveti stadion.

'Vrijeme je da se sjedne za stol i konačno riješe nesporazumi, ali to u ovom trenutku treba ostaviti po strani', docira nam župan. Fino.

Zaboravimo kriminal i nepoštenje, prihvatimo ponudu kruha i igara.

NEDJELJA Heroj

Jedan od splitskih junaka dana, tjedna, mjeseca i godine svakako je profesor Dejan Kružić, naš Don Kihot koji ustrajno vodi bitku za interese Splita i razotkriva kriminal oko Spaladium Arene. Piše dopise, sastavlja tužbe, vodi procese i osobno plaća troškove postupaka koji malo po malo kreću u pravom smjeru.

Usprkos bivšim gradonačelnicima koji su potpisivali kriminalne tajne anekse, pravili se blesavi ili čak drsko predlagali Gradskom vijeću da preuzme pola milijarde kuna kredita koje nikad nismo trebali niti ćemo, nadamo se, ikada morati platiti.

I koji su, može se to slobodno reći, gotovo pa otvoreno opstruirali postupke u kojima su trebali zastupati naš, gradski interes.

Kružić je ovog tjedna zajedno s mladim odvjetnikom Krunom Peronjom, kojemu današnja gradska vlast po svemu sudeći ipak daje snažnu podršku, uspio izboriti prvi pobjedu u kompliciranoj sudskoj trakavici i napravio prvi korak prema skidanju golemog tereta s gradskih pleća.

Samo za angažman zaslužio je Nagradu Grada, a ne možemo ni zamisliti kako bi mu se trebalo odužiti ukoliko stvar dovuče do kraja.

A mi, eto, nagradu dali Zlatku Daliću.

Vaša reakcija na temu