PREGLED TJEDNA: Hijene na ulicama
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Hijene na ulicama

Dogodilo se točno ono što se prošlog ljeta najavljivalo: najezda tisuća neupućenih, nekontroliranih i drskih taksista, bez ikakve kontrole

PONEDJELJAK Hijene

To što se s taksijima događa u ovom gradu, već je debelo prešlo granice normalnoga. Nećemo griješiti dušu i kazati da je onaj taksist kriv za prolazak kroz crveno i smrt mlade djevojke, makar sve upućuje na to, no sasvim je dovoljno dokaza da je baš ova ekipa jedna od glavnih generatora prometnog kaosa u gradu. Vozi tko god stigne, guraju se i mlate, okreću i staju nasred ulice, a da im zbog bizarno lošeg zakona ama baš nitko ne može stati na kraj. Niti se zna koliko ih je, niti tko kontrolira dozvole, ugovore, auta i radno vrijeme, niti je uopće moguće organizirati toliki broj vozila da sve skupa izgleda smisleno i bude učinkovito.

Ulice su nam prepuštene hijenama pod krinkom i zaštitom velikih svjetskih korporacija.

Usred ljeta situacija dodatno eskalira jer se u Split spuštaju i tisuće vozača tko zna otkuda, pa bez minimalnog znanja o mjestu gdje mlate lovu oni još i drsko voze k'o na selu, dok ovi naši domaći za svoj rad u fušu koriste sve manguparije koje su prethodno naučili. 

Vrč ide na vodu dok se ne razbije.

UTORAK Pokušaj

Gradonačelnik je, moramo priznati, još prošle godine vrlo konkretno najavljivao kaos koji će nastupiti zbog potpune liberalizacije taksi tržišta, čak se i otvoreno bunio protiv odluke vlastite vlade, ali pokazalo se da su međunarodne veze jače od ove naše domaće vertikale.

Andro Krstulović Opara sada s gradonačelnikom Dubrovnika kreće u novi pokušaj i traži izmjene zakona kako bi se gradovima barem djelomično vratila mogućnost kakvog-takvog odlučivanja. Uvijek se može postaviti pitanje ima li smisla maštati o uvođenju reda na lokalnoj razini, pogotovo s obzirom na iskustvo, ali svaki pokušaj bio bi bolji od ovog Divljeg zapada.

SRIJEDA Blesava inicijativa

Šef gradskog HDZ-a i potpredsjednik HDZ-a Petar Škorić - da mu sad ne nabrajamo hrpetinu drugih funkcija, poput ravnatelja Županijske uprave za ceste - ima neke druge prioritete. Ovog tjedna isijavao je ponosom jer je uspjela njegova inicijativa da kazna za telefoniranje u vožnji ne bude 1500 nego tisuću kuna. Čak se time hvalio na Facebooku.

Jer, kao, više od tisuću bilo bi puno, a ionako 'nema dokaza da su upravo mobiteli uzroci većeg broja prometnih nesreća'. Mašala.

U doba kada ljudi ginu na cestama između ostalog upravo zbog ovoga, kada nam prometna kultura očigledno pada ispod razine podnošljivosti, gospodin se silno angažirao u potpuno blesavoj inicijativi kako divljacima kazne ne bi teško pale. Čestitamo.

Dobro on to hendla u Saboru, propala bi država da nemamo prave ljude na pravom mjestu.

ČETVRTAK Livaja

U Banovini sve očitije ne znaju tko im glavu nosi, ili se samo predstavljaju takvima kada na red dođu osjetljive teme - recimo, slučaj kafića Kerumovog pajdaša Ivice Livaje na Toću.

Ukratko, punih godinu dana na gradskoj površini stajao je njegov štekat da bi ugovor bio potpisan tek ovih dana, i to za razdoblje koje je isteklo. Vjerojatno zato što je došlo vrijeme za novi ugovor i zato što su se o ovome raspitivali i novinari, i gradski vijećnik Jakov Prkić.

A kad se samo sjetimo kako su prije dvije godine važno paradirali po Pjaci, mjerili centimetre štekata i strogo objašnjavali da reda mora biti…

PETAK Zadnji

S nostalgijom se sjećamo i onih pompoznih najava hitnog donošenja odluke o komunalnom redu i važnog proučavanja sličnih odluka u Veneciji, Veroni ili Beču. a evo tek sad smo konačno dočekali i njen prvi nacrt. On će se najprije meljati po javnoj raspravi, potom usuglašavati, pa onda poslati na Gradsko vijeće, a tamo će vjerojatno uslijediti pokušaji njegovog masakriranja.

Da skratimo priču, kaos nam je zagarantiran barem do idućeg ljeta, a naš grad dobit će novu odluku o komunalnom redu među posljednjima u državi. Čak će uspjeti prekršiti i zadnji zakonski rok postavljen za početak kolovoza.

Šta bi tek bilo da nismo u ovakvim komunalnim problemima?

SUBOTA Slogan

Dočekali smo, eto, i otvaranje novog aerodroma - jedne od rijetkih stvari na koje zaista možemo biti potpuno ponosni. Novi terminal izgrađen je vlastitom lovom zračne luke, po projektu hrvatskog arhitekta i na njemu su radile hrvatske kompanije, a rezultat je u svakom smislu impresivan. Tako to izgleda kada se tvrtka, pa makar i državna, vodi pametno i odgovorno.

Sasvim druga je stvar reklamna kampanja koju smo ovog vikenda gledali u medijima, jer ona je zaista ispod svakog nivoa: slogan 'Hrvatska Dalmacija vas čeka' toliko je malouman, naprosto idiotski, da njegovo najobičnije čitanje naglas izaziva trenutačno odumiranje moždanih stanica.

Zvuči kao nešto što možemo čuti jedino u kakvoj predizbornoj kampanji, recimo iz Kolindinih usta.

NEDJELJA Ultra

Gradom nam je još jednom protutnjala Ultra i nema se tu puno dodati osim želje da nam se nastavi vraćati. Baš smiješno izgleda zgražanje i snebivanje nad sitnim ispadima poput mokrenja i povraćanja na ulici, kakvih ima u svakom većem gradu u Europi valjda svakog vikenda.

A bogme ni kod nas nije puno bolje.

Neka Ultre, neka dice.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(48404, "");
Pregledaj komentare
29