Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Hoće li 'Pametan grad' od svojih birača napraviti glupane?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Hoće li 'Pametan grad' od svojih birača napraviti glupane?

Bio bi red da kažu zašto je nastao raskol, ako su već toliko principijelni i transparentni

PONEDJELJAK Rošinovo naselje

Hotel Marjan konačno je i službeno završio u stečaju, što znači da se na kugli zemaljskoj ipak nije našla dovoljno velika budala koja bi Kerumu iskeširala onoliko koliko je navodno uložio u mahnitom investiranju, odnosno razbacivanju para prije desetak godina. Kako obično biva, u takvim situacijama na scenu stupaju banke i grabe sve što je ostalo.

Kerum nije dobio povlašteni državni kredit preko HBOR-a i ne treba biti previše pametan za zaključiti da je baš zbog toga naglo zahladio odnose s Baldasarom i SDP-om i obnovio svoje zavjete s HDZ-om. 

A ako mu ni oni ne pomognu, uvijek će mu ostati ona nevjerojatna dogradnja 'Marjana', mali apartmanski geto s potpisom Jerka Rošina koji će prije ili kasnije čudesno evoluirati u stambeno naselje. Veselimo se razvoju događaja.

UTORAK Škartoci opet na vidiku?

I baš kad smo pomislili da nas zbog Kerumovog prkosa uskoro čekaju novi gradski izbori, eto ti čudnog raskola na drugoj strani: dvije vjerne suradnice napustile su Marijanu Puljak. Pune dvije godine njena nezavisna lista odolijevala je izazovima i bez veće greške kopala jamu za Baldasara, a sada su im se u samo jednom danu svi planovi opasno naherili.

Što se dogodilo sa sveučilišnom profesoricom Dašom Dragnić i arhitekticom Danirom Matošić Matičević, gdje je puklo? Kažu da nije na parama, a još manje na nekakvoj političkoj trgovini, iako gradonačelniku kronično fali baš jedan do dva glasa. Ovo ćemo vrlo brzo doznati jer je jasno da se ama baš nikada u novijoj splitskoj povijesti nije dogodilo da je netko promijenio stranku samo 'kako bi nastavio raditi u interesu građana'.

Možda njih dvije zbilja postanu pionirke, pa ne zasluže škartoc koji politički prebjezi - a nagledali smo ih se, hvala nebesima - ponosno nose na glavi dok na drugoj strani inkasiraju zaposlenja, usluge i unosne poslove.

Ali kako su suprotno dogovoru zadržale mandate u Gradskom vijeću, njima bi - kao i Marijani Puljak - bilo pametno da barem progovore o razlozima raspada dosad dosta principijelne ekipe. Ako ni zbog čega drugoga, onda zato da se ne bi rugale svojim vlastitim biračima.

SRIJEDA Zaustavite Reuters

Splitska policija konačno je pronašla rješenje za Vladimira Benca: kad ovaj napravi novu glupost, a to se obično dogodi u pravilnim i sve kraćim vremenskim razmacima, to će jednostavno sakriti od javnosti. Kad se o problemu ne priča, to je skoro kao da ni ne postoji.

Istina, Benac nas je na Svetog Duju razveselio tek novim ludovanjem u prometu, gdje je s jednim promilom alkohola napravio nekih desetak tisuća eura štete na tuđim automobilima i usput se zakačio s policajcima i prolaznicima.

Kad bolje razmislimo, ništa strašno za njega. A još smo i mirni barem mjesec-dva.

ČETVRTAK Uhljebi d.o.o.

Javio se Zdravko Mulić, direktor nečega što se formalno zove Vodovodom i kanalizacijom - a u stvarnosti je uz 'Splitsku obalu' poligon za najbezobraznije uhljebljivanje, političko kadroviranje i kusuranje uslugama.

Što je rekao? Ništa bitno osim da je tvrtka ponovno zabilježila gubitak u poslovanju i da im je, pogađate, cijena vode preniska. Gle čuda.

PETAK Prvak za HZZO

A splitska bolnica pohvalila se priznanjem da je 'najbolja u Hrvatskoj', što god to značilo kada znamo da izbore provodi onaj tko je plaća, dakle Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Valjda nisu najbolji samo zato što su najviše uštedjeli na pacijentima.

Ali svejedno, pogledamo li uvjete u kojima nam bolnica radi i sjetimo li se činjenice da njen vlastiti grad punih sedam godina nije u stanju izgraditi ni jednu najobičniju cestu ili parking kako bismo normalno došli do doktora - dobro je...

Na Firulama sve još uvijek barem klapa.

SUBOTA Peglanje

Zoran Milanović opet je navratio u Split, opet zbog nekakvog SDP-ovog druženja. Izbori su zbilja uskoro, pa treba popeglati situaciju u kriznim točkama - recimo baš u našem gradu, gdje je zbog dosta soliranja Baldasaru naređeno da sve bitne odluke u budućnosti ipak raspravi s partijskim kolegama na Bačvicama.

'Mi smo prijatelji i Ivo Baldasar nam je važan', peglao je Milanović i peglao, da bi gradonačelnik malo poslije, naravno, uprskao.

'U politici imate neprijatelje, smrtne neprijatelje i stranačke prijatelje', odvratio je.

Ali eto, barem je pokazao zrnce duhovitosti...

NEDJELJA Četa za pisanje kazni

A gradonačelnikov vod prometnih redara, hvala na pitanju, još nije počeo raditi. Nabavljeni su im već kompjuteri i laptopi, pa čak i grickalice i aparat za kavu, ali nema žurbe. Dosad nismo imali parkinga, a nećemo ga imati ni odsad - samo će se prometne kazne množiti i taložiti...

Vaša reakcija na temu