Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Igrarije Željka Jerkova
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Igrarije Željka Jerkova

Omađijao je gotovo sve gradske vijećnike koji su na koncu kandidirali Split za domaćina bizarnih Europskih igara za pet godina, za koje nitko nema pojma ni koliko će koštati, ni tko će ih platiti

PONEDJELJAK Keyser Soze

Nikad prežaljeni Petar Škorić u osvit partijskih izbora u splitskom HDZ-u kombinira, lobira i burgija - nema toga tko će zanijekati njegov angažman - no valjda mu smeta da se o tome previše diskutira u javnosti pa je objavio neobično obraćanje, još uvijek ne znamo komu, u kojemu tvrdi da su 'završene njegove osobne političke ambicije na lokalnoj i nacionalnoj razini'. Mašala.

Ali u istom trenutku zaziva 'korjenite promjene splitskom HDZ-u', obračunava se s 'političkim oportunistima koji grčevito čuvaju svoje pozicije i interese u stranci', zaziva 'kvalitetne ljude koji do sada nisu dobili priliku'.

Poruka partijskim kolegama prilično je jasna: Škorić želi biti njihov 'Keyser Soze', veliki kombinator iz sjene, koji će utjecati na procese premda u njima nominalno ne sudjeluje.

Jer iskreno, gdje bi bio da se potpuno makne iz politike? Koliko bi dugo izdurao kao ravnatelj Županijske uprave za ceste?

UTORAK Mate

Slobodna Dalmacija ovog tjedna donijela nam je fascinantnu, ali opet beskrajno tužnu priču o nekadašnjem radničkom tribunu s početka devedesetih, Mati Buljubašiću, te zajedničkim poslovnim vratolomijama njega i njegove supruge koji su de facto zaposjeli državni prostor u Koteksovom neboderu i na njemu godinama, pa i desetljećima, ubirali finu najamninu.

Najprije preko stranke, pa preko firme koju je stranka osnovala, a kada je i jedno i drugo propalo preko udruge formirane kako bi se osnovala - nova stranka.

Za mlađe i manje upućene u splitsku političku scenu ova storija zamorno je slična brojnima, pa i onima koje se tiču drugih prostora upravo u Koteksovom neboderu: čerupao ih je tko je stigao, uglavnom politički povlašteni ili dovoljno snalažljivi i besramni.

Za one starije, kojima ime Mate Buljubašić još uvijek nešto znači, sve je to skupa neugodno i ponižavajuće. 

Sramimo se i u njegovo ime.

SRIJEDA Spaladium

Sada već izvjesno zatvaranje i prodaja Spaladium Arene, nakon što joj je Grad počistio račun i još stavio blokadu zbog skoro tri milijuna eura dugova, također miriše na epsku sramotu. Savršena iznutra i tragična izvana, golema sportska dvorana prva je i zasad jedina u Hrvatskoj koja će na ovaj način zatvoriti vrata i tako osiromašiti cijeli jedan grad.

Ali radi se zapravo o sramoti samo na prvi pogled, barem za one koji znaju cijelu priču u kojoj su banke pokušale prevaliti svoje loše kredite na leđa građana, emocionalnim ucjenama i blesavim tužbama i najavama ovrhe ubrati skoro osamdeset milijuna eura koji im ne pripadaju. U stvarnosti, dale su lovu privatnim firmama koje su propale - pa neka sada kusaju što su kreditirali.

Po svemu sudeći nije im pomogao bivši gradonačelnik Ivan Kuret koji je skrivećki potpisao dva skandalozna aneksa i tako im de facto išao niz dlaku, ni Željko Kerum koji se po ovom pitanju uglavnom pravio mrtav, a onda ni njegov nasljednik Ivo Baldasar koji je u sutonu svog mandata kroz Gradsko vijeće pokušao progurati gotovo jednako skandaloznu odluku da Splićani preuzimaju desetke milijuna  eura tuđih kredita. Bogme, ni 'ugledni pravnici' koji su u arbitražnom postupku zamalo pokopali vlastiti grad, a potom popili kaznenu prijavu.

Već Andro Krstulović Opara na ovome se ponio vrlo časno i angažirao sjajnog odvjetnika, te pružio veliku logističku podršku dotad donkihotovskoj borbi profesora Dejana Kružića, a sada Ivica Puljak nastavlja tim stopama. Povratka nema, a ako to što im nije pošlo za rukom zavaljati cijeli jedan grad bankama nije po volji, slobodne su rastaviti Spaladium i odnijeti ga kući u Austriju.

Vrijeme ove vrste lopovluka barem u Splitu je prošlo.

ČETVRTAK Igre

Iz neobično bogate ponude ovotjedne sjednice Gradskog vijeća biramo najveću bizarnost: Split se - uz silan angažman rashodovanih sportaša i lobista - kandidirao za organizaciju Europskih igara 2027. godine.

Ako za ovaj događaj dosad niste čuli, ne brinite, nije to čudno: radi se o 'kontinentalnoj smotri' dosad održanoj jedino u Azerbejdžanu i Bjelorusiji, i to u sportovima poput rukometa na pijesku, badmintona, padela, streličarstva i tako to. Razumni Nizozemci na vrijeme su odustali od organizacije, a naivni Poljaci sada muku muče za namaknuti desetke milijuna eura za jubilarne TREĆE Europske igre u povijesti.

No što su oni prema nama Splićanima koji ćemo spremno zagucati ješku i kandidirati se bez da znamo tko će se isprsiti i sve to platiti. Dovoljno je da Željko Jerkov progovori pa će svi gradski vijećnici - i vladajući i oporbeni, s izuzetkom razumnog Davora Matijevića - podići ruke.

Nesretnici valjda sanjaju reprizu Mediteranskih igara, koje se u ovom vremenu i ovom prostoru niti hoće, niti mogu ponoviti.

Ali dovoljno je, kažemo, da Željko Jerkov uzbuđeno izgovori ideju o obnovi sportske infrastrukture 'novcem iz europskih fondova'. To da je Europa godinama ranije odlučila da više ni centa neće trošiti na sportske sadržaje koje koriste profesionalci moglo se provjeriti jednim telefonskim pozivom , jednim klikom na internetu - ali avaj, 'mi smo sportski grad, nema nam ravna'…

Računi će ionako doći na naplatu kada nikoga od njih više ne bude na horizontu.

PETAK Kraj

Intendant teatra Srećko Šestan očekivano je smijenjen, nakon što je izgubio podršku i Kazališnog i Gradskog vijeća, no to ne znači da se neće batrgati i molećivo pogledavati prema Zagrebu i ministrici koja gotovo nikakvu lovu za ovo kazalište ne daje, ali ima rojalističke ovlasti odlučivati o tome tko će ga voditi.

Ukratko, Šestan računa na partijsku zaštitu, a onda očito planira ući u besmisleni fajt s Gradom koji ga financira.

Njegov mandat tako će po svemu sudeći ipak ostati zapamćen po ovoj zadnjoj, mučnoj fazi. Nažalost.

Uvijek nas iznenade ljudi koji ne znaju na vrijeme procijeniti da je njihovo vrijeme prošlo, pa se gospodski povući… 

SUBOTA Jugoplastika

Teškom greškom u procjeni pokazalo se raspisivanje natječaja za prodaju 'Jugoplastike': nakon silnih najava o 'barem četiri zainteresirana investitora', bajanja o vlasnicima NBA momčadi koji jedva čekaju iskeširati milijune eura za zrak na Gripama i neobičnog procesa u kojemu je ostavljen rok od samo 25 dana za slanje ponuda, a dokumentacija je objavljena samo na hrvatskom jeziku, očekivano se nije javio baš nitko.

Čestitamo.

Mrvicu utjehe možemo pronaći u dokazu da, eto, ovaj natječaj barem nije bio namješten - ali ipak prevladava depresija zbog golemog i tako očitog amaterizma.

A da predamo košarke u ruke Željka Jerkova, pa da nam napokon negdje demonstrira svoju sposobnost?

NEDJELJA Marjan

Šest godina.

Jebenih šest godina prošlo je otkako je Državno odvjetništvo obaviješteno o sumnji da su kroz (navodnu) obnovu hotela Marjan, preko sumnjivih računa za neobavljene ili preplaćene radove, firme povezane sa Željkom Kerumom isisale ogromnu lovu. Nekih 12 milijuna eura.

Šest jebenih godina Državno odvjetništvo zajedno s policijom ne uspijeva ili ne želi razriješiti relativno jednostavan predmet i odgovoriti na još jednostavnije pitanje: je li lova zbilja nestala ili se Keruma bezrazložno razvlači i mrcvari iz godine u godinu?

Da nismo svjesni ležernosti i traljavosti represivnog aparata, rekli bismo da i otezanje s donošenjem odluke ima neku svrhu: konstantno se održava napetost bez da se išta konkretno radi.

Vaša reakcija na temu