Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Imaju li u SDP-u nekog boljeg od rušitelja Zakona o sportu?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Imaju li u SDP-u nekog boljeg od rušitelja Zakona o sportu?

Roko Andričević možda jest slučajno zapalio svoj kabinet, ali sasvim namjerno se protivi zakonu protiv Mamića. Je li svjesno bio na strani mafije ili je govorio ono što ne misli? Ne znaš što je gore

PONEDJELJAK Žrtva

Cijeli vikend čekali smo gradonačelnika da se oporavi od vikend-fešte i konačno izjasni o svom razlazu s partijom, a onda je u ponedjeljak stao pred kamere i istresao sve što ima.

I, eto, skoro nam je postao simpatičan.

Tri loše godine po svemu sudeći izgledat će manje dramatično ako u smjesu ubacimo Baldasarovu svađu s komitetom, u kojoj on polako preuzima ulogu žrtve i najednom izgleda barem mrvicu razumnije. Nema sumnje da su mu od samog početka mandata vrata Vlade zatvorili njegovi partijski drugovi, pa je teško mogao izmusti bilo što iz Zagreba i sveo se na glođanje gradskog proračuna - koji je klimav i temeljito opustošen, no to je tema koju smo zadnjih godina pošteno apsolvirali.

Uglavnom, kad dođe trenutak da čak i Ivo Baldasar zvuči logičnije od njegovih SDP-ovaca, onda znaš da je sve otišlo kvragu. Istog dana na Bačvicama su nam se obratili Branko Grčić i Arsen Bauk i ne znaš kome je bilo neugodnije: Grčiću koji nije znao objasniti kojeg đavla je šutio tri godine, ili Bauku koji je s papira čitao odluku o raspuštanju splitskog SDP-a koju sasvim očito on nije pisao.

Sukob titana na ljevici.

UTORAK Odgovornost

Od partijskog obračuna još je zanimljivija situacija u Gradskom vijeću, gdje će se tek sada otvoriti neslućene mogućnosti za trgovinu i cjenkanje. Karte se već preslaguju: na jednoj strani Baldasaru se u vijeće vraća stari i pouzdani Gojko Čepo, koji je uskrsnuo iz uhljebničke anonimnosti u Vodovodu i kanalizaciji, a po svemu sudeći pridružit će mu se i ne tako pouzdani ali uvijek korisni savjetnik Drago Davidović. Tek treba vidjeti kakav manevar će on izvesti kako bi u isto vrijeme mogao držati vijećničku stolicu i siguran posao, jer direktno u Banovini raditi baš i neće moći.

S druge strane, gradonačelnik više ne računa na usluge Igora Boraske jer ga mijenja Ante Zoričić, koji je još u ranoj mladosti (u HDZ-u i Hrvatskom bloku) doktorirao političku kombinatoriku. A bogme se i opekao.

U svoj toj zbrci jedino je sigurno da se nikakva većina neće skupiti i da će u idućih godinu dana grad doslovno ovisiti o dobroj volji gradskih vijećnika: ako se zapletu u igricama i nadmudrivanju, postoji realna šansa da nastane blokada štetnija čak i od gradonačelnikove tri, više-manje izgubljene godine.

Eto im svima skupa prilike: da jednom zbilja dobro prouče o čemu odlučuju i da stvarno glasaju po vlastitoj savjesti? Zvuči nemoguće, ali ovakva mudrost mogla bi im se isplatiti - dok će u suprotnom samo tjerati vodu na Baldasarov mlin...

SRIJEDA S one strane

A taman kad pomisliš da ne može luđe, SDP se kukavički odluči da na nove izbore ne šalje nikoga iz svoje 'prve lige' tko bi na svoja leđa preuzeo teret dugih neuspješnih godina - nego Roka Andričevića, sveučilišnog profesora s korektnom karijerom koji je ipak zapamćen po presudi jer je uspio zapaliti svoj vlastiti kabinet. Mašala.

No dobro, nepažnja se svakome može dogoditi. Ali svjesno i otvoreno zauzimanje pogrešne strane u obračunu s mafijom ipak ne.

Andričević je, naime, prije manje od godine dana bio zamjenik živopisnom ministru sporta Vedranu Mornaru i u nekoliko navrata je dolazio u Split objašnjavati da Hrvatskoj ne treba Zakon o sportu. Prevedeno: da smo uzalud prosvjedovali na Rivi i da džabe guramo zakon koji bi ograničio svemoć Zdravka Mamića. Jer Mornar i on valjda znaju bolje.

Bio je to poprilično bezobrazan gard, pogotovo za jednog Splićanina koji je nesumnjivo svjestan svih svinjarija u nogometu i oko njega. A ako je tih dana samo govorio ono što je morao i ako ni sam nije bio uvjeren u pamet koju nam prodaje - pa, i to dovoljno govori o Andričevićevom profilu.

Ne, hvala.

ČETVRTAK Četka - kandidat

S druge strane, izbori u HDZ-u nastavljaju se u kimilsungovskom stilu: taman kad smo se ponadali da će Ante Sanader i Zlatko Ževrnja - odnosno, Karamarko i Brkić - zaratiti oko županijskog ogranka, pala je velika nagodba. Sanaderu i dalje stranka, Ževrnji i dalje županija.

Divota jedna: sve skladno i jednoglasno. Dan kasnije svoje fotelje odrekao se i gradonačelnik Solina Blaženko Boban, što je također nesumnjivo dio velikog unutarhadezeovskog pakta. Ovdje, u našoj županiji, oni ionako imaju čvrstu valutu za trgovanje: vlast će zauvijek biti njihova pa makar na izborima kandidirali i četku za zahod. Pitanje je samo kako će se oni međusobno organizirati i podijeliti funkcije.

Među četrdesetak ljudi koji će iduće četiri godine voditi županijski HDZ nema ni jedne jedine žene, što njihovom festivalu demokracije također daje jednu specifičnu, slatku, sjevernokorejsku notu.

PETAK Malo Dugopolje i veliki bazen

A upravo Ževrnjine financijske akrobacije još iz doba kada je vodio općinu Dugopolje ovih dana stižu na naplatu: Slobodna Dalmacija je tjedan dana nakon povratka u Split otkrila vijest staru godinu dana, da je zbog kredita od 35 milijuna kuna Hypo banka stavila pod hipoteku njihov stadion u industrijskoj zoni.

Problem, kako smo već pisali, u Ževrnjinim idejama s okusom klora, odnosno fantaziji o izgradnji zatvorenog olimpijskog centra i kompleksa teniskih terena. Prije četiri godine gospodin je lagodno uzeo milijunski kredit, a bazen nije izgradio nego se evakuirao u Županiju taman kad je proračun Dugopolja spao s 250 na 25 milijuna kuna.

Ostali su dugovi veći od cijelog jednog godišnjeg proračuna, ali i praksa da se s točno deset posto godišnjih općinskih prihoda pumpa jedan prosječni i nezanimljivi nogometni drugoligaš.

U Splitu bi zbog ovakvih poteza letjele glave, no čini se da Dugopoljce baš i ne zanima kako se troši njihova lova...

SUBOTA Piši propalo

Nakon što su državni izbori završeni, splitski podstanari očekivano su dobili - šipak.

Prije samo pet mjeseci optimistično su se natjecali za mjesto na listi prvenstva i nadali se da će se ostvariti obećanje o izgradnji jeftinih stanova za mlade, a danas tih 1742 obitelji može samo slušati šuplja i bezobrazna opravdanja.

Recimo, da nikada nije ni postojalo zemljište na kojemu bi se njihove zgrade nalazile.

I onda ćemo raditi demografske studije i čuditi se zašto nam se grad skuplja i smanjuje.

NEDJELJA Demonštracjun

A ovog tjedna, eto, dočekat ćemo jedan gradski prosvjed: pet godina nakon bune zbog Marjana najavljen je izlazak na ulice zbog - uhljeba.

Koliko ih se već nakotilo, pitanje je hoće li ovog utorka veća gužva biti u Banovini ili ispred nje.

Vaša reakcija na temu