Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Imamo li lijepu priču za svaki dan?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Imamo li lijepu priču za svaki dan?

Kako bi to izgledalo kad bismo Split gledali kroz ružičaste naočale

PONEDJELJAK Tjedan zavaravanja

Najlakše je, da oprostite stalno srat'. Malo se osvrneš oko sebe i samo pobrojiš gluparije koje vidiš na svakom koraku, registriraš lažnu kompetentnost župana, muljanje gradonačelnika ili šuplje domoljublje nekog Luke Podruga, sve to začiniš s nešto komunalnog nereda i eto ti presjeka svakog božjeg splitskog tjedna.

I protekli je, uostalom, bio sličan: Banovina je odlučila za tisuću eura mjesečnog najma privatniku dati tisuće kvadrata akvarija na Bačvicama, POS-ovi stanovi na Kili već su se počeli švercati po oglasnicima, a kino Central definitivno odlazi u povijest - dok se, po svemu sudeći, sprema još očitija urbana katastrofa s govorkanjima o gašenju 'Karamana', najstarije kino dvorane u državi.

Kako bilo, teško je pronaći kakvu lijepu vijest i biti pozitivan, makar malih i velikih toplih ljudskih priča uvijek ima napretek. Samo ih, eto, katkad uzimamo zdravo za gotovo.

UTORAK Pipi

Ovog tjedna je valjda konačno završila agonija Dalmacijavina, tvrtke koja je na jedvite jade preživjela desetljetno iživljavanje države i tragično nesposobnih političkih predatora, uprava koje su se ponašale kao da sutra nikada neće doći.

Novi gazda Zadro postao je službeni vlasnik nakon što je uplatio lovu - doduše, usput odmah i založivši Dalvinove nekretnine za kredit - ali što je, tu je. Dio ljudi će ostati bez posla, proizvodnja bi mogla preko granice u Hercegovinu, ali Pipi nam je po svemu sudeći preživjela.

SRIJEDA Junakinje

Negdje u dubokoj sjeni u našem gradu gospođe imena Dobrila Kuzmanić, Nives Papić, Biserka Martinić-Meštrante, Davorka Kerum i Dušica Živčić, a ovog tjedna zasluženu pažnju dala im je Slobodna Dalmacija. One su, naime, darivateljice krvi, i to rekorderke s 55 do 98 doza, ali odbijaju sebe stavljati u prvi plan i jednostavno objašnjavaju da je 'sve to normalno'.

Upravo zato one i jesu splitske junakinje.

ČETVRTAK Doktorica

Na dan kad se cijela Hrvatska s tugom prisjeća tragedije Vukovara vrijedi zabilježiti da je upravo iz našeg grada potekla jedinstvena akcija, gesta čiste ljubavi i poštovanja koja je kroz godine postala trajnija od svakog spomenika, dirljivija od svake patetične pjesme i domoljubnija od već toliko isprostituiranog busanja u prsa ili urlanja fraza o hrvatstvu.

Prije točno šesnaest godina doktorica Vini Rakić došla je na ideju odati počast žrtvama tako što će zapaliti svijeću duž Vukovarske ulice. Dostojanstveno i u tišini.

Akcija dobrote poput plime se raširila cijelom Hrvatskom, pa danas nema ulice nazvane po Vukovaru da u njoj ne zasvijetli barem par lumina.

Hvala, doktorice.

PETAK Pare čekaju

A na čisto dnevnoj bazi registrirajmo da nam je grad ovog tjedna dobio prvi teretanu u javnom vlasništvu, što je fenomen koji se rijetko gdje događa. Investicijski tsunami.

Ali stavimo na papir i da je gradonačelnik najavio da će konačno pokušati obnoviti cijeli obližnji kompleks bazena na Poljudu, i to lovom iz fondova za energetsku učinkovitost. Koja stoji na hrpi i samo čeka da je netko zatraži.

Ajde, barem jedna normalna vijest i od njega.

SUBOTA Odlazak bez suze

Stigla nam je i najava da Ambasador, hotel koji u stvarnosti nikada nije bio hotel, odlazi u prah i pepeo već tamo negdje iza Nove godine. Na Zapadnu obalu stiže nova zgrada, s njom i valjda i kakva pristojna garaža, pa su svi izgledi da ćemo uskoro zaboraviti rugobu na kojoj se potičemo na dnevnoj bazi.

NEDJELJA Dobri duh

A udruga MoSt, dobri duh splitske nevladine scene i slamka spasa za desetke i stotine osiromašenih, uskraćenih i gurnuti na rub, počela je pripreme za svoj tradicionalni humanitarni buvljak, jubilarni petnaesti po redi.

U ovih desetljeće ipo ekipa je uspjela osvijestiti grad, potaknuti želju za volontiranjem i usmjeriti reflektore na problem beskućništva. Sad je vrijeme da im Split pruži ruku: navratite do njih, donirajte, volontirajte, ako ništa onda barem kupite kakvu sitnicu na buvljaku za tri tjedna.

Kažu da je pomaganje drugima često motivirano željom da se čovjek sam bolje osjeća. Pa šta. Eto onda prilike da pomognete sami sebi.

Vaša reakcija na temu