Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Istup s mudima
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Istup s mudima

Iako je očito bio motiviran sasvim drugim razlozima Ivošević je, govoreći o ilegalnom policijskom redarenju po noćnim klubovima, izrekao važne stvari. Koje se ne bi smjele tek tako pomesti pod tepih

PONEDJELJAK Azil

Dvije ipo godine prošle su od lokalnih izbora, a još malo više od zvonkih obećanja o izgradnji azila za životinje - sadržaja kojeg bi po zdravom razumu, a bogme i po zakonu, trebao imati svaki veći grad i svaka županija u ovoj državi. Dvije ipo godine nemara, nerada i tjeranja inata.

Splitski azil se združenim pothvatom trebao graditi na Klisu, ali do današnjeg dana baš nitko nije mrdnuo ni prstom ni dupetom: niti je Općina Klis izmijenila svoj urbanistički plan kako bi se to dogodilo - a sami su bili najavili da će to učiniti - niti su u Banovini pokazali barem mrvicu angažmana i inicijative da se problem započne rješavati. Na Klisu, ili bilo gdje na ovom planetu.

'Bezobrazluk treba razotkriti i nazvati pravim imenom, a upravo je to ono kako se splitska gradska vlast ponaša po pitanju azila za životinje. Razumijem kada je netko nesposoban i ograničen, ali ne podnosim kada je još pri tome bahat, zločest i lažljiv', vrisnuo je bivši gradski vijećnik Ante Zoričić koji je bio jedan od inicijatora ideje za dokidanje teške civilizacijske sramote.

Po pitanju odnosa Splita i Klisa možda nije do kraja u pravu, teško je raspetljati tko je tu trebao napraviti prvi korak, ali u svemu ostalom Zoričićeve su riječi brutalno točne.

Ako već nije išlo kako se planiralo prije dvije ipo godine, zar se nije moglo pronaći alternativu? Ili barem pokušati? Hoćemo li ikada dočekati trenutak da se natječu idejama i kreacijom, umjesto da nam konstantno objašnjavaju zašto je nemoguće nešto raditi i traže izlike za beskorisno i najprizemnije preseravanje?

UTORAK Garaže

S nekoliko mjeseci zakašnjenja gradonačelnik Ivica Puljak napokon je predstavio svoj plan gradnje novih javnih garaža i u javnost izbacio brojku od njih čak trideset, mašala.

Puljkova prezentacije ponešto je podsjećala na onu iz doba Andre Krstulovića Opare, pa je s ove distance zanimljivo primijeniti da je od osam planiranih 'Oparinih' garaža prva izgrađena tek nedavno, a druga će za koji mjesec. Dakle, obje tek u mandatu njegova nasljednika.

Sadašnji gradonačelnik barem naizgled ima nešto ambicioznije ciljeve i bit će zanimljivo vidjeti hoće li u preostalih godinu ipo dana uspjeti barem zakotrljati malo konkretnije radove, pri čemu je sve evidentnije da se glavna kočnica zapravo nalazi u samoj Banovini, gdje sve brutalnije zapinju i kasne građevinske dozvole čak i za vlastite, gradske projekte.

Dakle, plan o trideset novih garaža izgleda lijepo, cjelovito, sveobuhvatno i grandiozno - ali daj ti nama njih četiri ili pet, puna šaka brade.

SRIJEDA Proračun

Uoči sjednice Gradskog vijeća Puljkova administracija u javnost je plasirala senzacionalnu brojku od 335 milijuna eura, na koliko su planirali gradski proračun za iduću godinu, a to bi bila sasvim pristojna ambicija da upravo ovog tjedna nismo dobili potvrdu da je ove godine ostvareno jedva 240 milijuna eura.

I još sumornije, da je vjerojatno najvažniji njegov segment koji se odnosi na izgradnju, prije svega cesta, dramatično podbacio. Nismo dobili ni jednog jedinog novog metra asfalta, lova je naprosto ostala nepotrošena. 

Split kao da već godinama čeka da se ovdje neki vrag odčepi.

Istina, u idućoj godini postoji teoretska šansa da se ozbiljno krene s radovima na Žnjanu, na nekoliko garaža, vrtića i škola, pa čak i na Škverskoj ambulanti, Domu mladih i obnovi Poljuda, a to bi bilo solidno postignuće. No ono što se (ne) događa s novim gradskim cestama, pa čak i s najosnovnijim održavanjem onih postojećih, izvan je dometa racionalnog rasuđivanja.

Imali 240 ili 335 milijuna eura svejedno je, ama baš nijedan vozač u ovom gradu ništa od toga ne primjećuje.

ČETVRTAK (Ras)prodaja

Split će, dakako, u idućoj godini zaraditi i potrošiti znatno manje od spomenutih 335 milijuna eura (dvije ipo milijarde kuna!), a rupa će sasvim sigurno nastati na stavci prodaje gradske imovine.

Ona se kao i uvijek planira ambiciozno i na kraju godine ostvari mizerno, a uoči i za vrijeme ovotjedne sjednice Gradskog vijeća baš ova tema lijepo je poslužila za ilustrirati licemjerje i najjeftinije politikantstvo HDZ-ovaca: oni su se danima ranije zgražali nad planiranom rasprodajom gradskog srebra - čak se o istoj temi oglasila i partijska mladež - a onda su na samoj sjednici prozivali Puljka jer ove godine podbacio baš na ovoj stavci. Dakle, prodao je manje od očekivanog.

Bilo bi dobro da pronađu nekakvu konzistentnost, umjesto da melju samo kako bi mljeli.

PETAK Stanovi

S druge strane, gradonačelnik Puljak bi barem koji put mogao odustati od tvrdoglavog profesorskog inzistiranja na vlastitoj principijelnosti i nepogrešivosti, čime sve češće vrijeđa inteligenciju svakog iole upućenog u političke procese u gradu.

Ovog je tjedna, recimo, stidljivo potvrdio da je propala njegova ideja o gradnji gradskih stanova za dugoročni najam - a bio je, podsjetimo, obećao da će s tim poslom započeti već nakon šest mjeseci provedenih u Banovini - da bi samo koji sat kasnije mrtav hladan objavio i da se ozbiljno radi na projektu gradnje novog velikog naselja na Korešnici.

Bilo bi dobro da bude muško i koji put prizna da je pogriješio ili da su mu se planovi izjalovili, umjesto da prosipa PR samo radi PR-a.

SUBOTA Policija

Dogradonačelnik Bojan Ivošević ovog je tjedna imao jedan od svojih najvažnijih, a bogme i najhrabrijih javnih istupa dosad. Premda je na njega bio isprovociran pogrešnim povodom, pa možemo zaključiti i da je bila riječ o njegovoj sasvim osobnoj osveti.

Nakon što mu je policija ispisala kaznu od 700 eura jer ih je navodno vrijeđao uzvratio je konkretnim i brutalnim optužbama o policajcima koji ilegalno redare u noćnim klubovima, pa čak i onima koje barem posredno drži mafija, a tu je i sasvim ozbiljna sugestija da su sami policajci svojim alternativnim gazdama unaprijed dojavljivali da im se spremaju inspekcije i racije.

'Odbijam živjeti u društvu koje iz straha zatvara oči, u društvu koje se boji izreći probleme koji ga muče. To nije i nikada neće biti normalno', rekao je Ivošević.

Policijsko zaštitarenje u noćnim klubovima javna je gradska tajna o kojoj se rijetko kada otvoreno govori, a nije sasvim bez osnova teza da je ono zapravo korisno jer sprječava da u njih prodre i ondje se razvije još ozbiljniji kriminal. No s druge strane, nije ugodna spoznaja da neki policajci imaju privatne odnose i na platnom su spisku osoba koje bi, barem teoretski, trebali malo pažljivije motriti.

Sam vrh splitske policije promptno je reagirao i objavio da nitko od njenih zaposlenika nema dozvolu za takav rad, a tek to je otvorilo novu dimenziju cijelog slučaja. Jer ako se svi prave da problem ne postoji, teško će ga ikada riješiti.

A da se u priču uključi netko drugi, recimo USKOK i SOA?

NEDJELJA Bakalar

Županija je u međuvremenu odlučila prekinuti s jednom lijepom tradicijom i povući se iz projekta 'Splitu s ljubavlju', odnosno prakse da na Badnjak župan i gradonačelnik Splićanima zajedno dijele onih par tisuća porcija bakalara.

Problem po svemu sudeći nije u bijednih sedam-osam tisuća eura koje su trebali priložiti, nego u nelagodi od same ideje da se na javnom mjestu nađu oči u oči s Puljkom ili da ih, ne daj bože, čak zajedno slikaju.

'Pronaći ćemo nešto što je više u božićnom duhu', duhovito su u Županiji pokušali objasniti zašto po prvi put u dvadeset godina barem za Badnjak neće zatomiti animozitete i ispoštovati zgodan običaj.

Živo nas zanima što će im biti 'božićnije' od bakalara.

Vaša reakcija na temu