Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com PREGLED TJEDNA: Izbori koji će nam vratiti Keruma ili donijeti klanje u HDZ-u
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Izbori koji će nam vratiti Keruma ili donijeti klanje u HDZ-u

To su zasad najizgledniji scenariji kad se radi o Splitu, Solinu i Županiji. Bilo bi i napetije da Puljci nisu stavili vlastite ambicije ispred korektnosti

PONEDJELJAK Dilema

Stvari su se raspetljale, ostala je još samo jedna dilema: Puljak ili Mihanović, pa kako god to tumačili - promjena ili stara priča, odnosno eksperimenti ili provjereni recept. Zavisi kako gledaš.

Ruku na srce, nijedan nije impresionirao. Jedan kandidat za gradonačelnika predstavlja se kao da zna sve o svemu, a zapravo ima stvari o kojima nema blage veze. Drugi ostavlja dojam da o svemu zna pomalo, a o ničemu ne zna baš sve. Pa ti biraj.

Takva je situacija kada govorimo o komunalnim ambicijama, ali još puno toga nam je na stolu - recimo raskidanje hadezeovsko-kerumovskih interesnih mreža i potpuna marginalizacija Keruma s jedne strane, ili nešto veća vjerojatnost da će grad biti funkcionalniji s druge.

Pa ti biraj.

UTORAK Kampanja

U zadnjim smo metrima pred izbore i ipak vrijedi zabilježiti da Ivica Puljak, a i većina ostalih kandidata u prvom krugu - trebaju podići spomenik vodstvu kampanje Vice Mihanovića. 

Kakva je bila, dobro je čovjek i prošao: samo ovog tjedna, recimo, imali smo gaf sa sloganom 'Split je moj svemir', dakle isti onaj svemir za koji se Vice prije samo mjesec ili dva kleo da o njemu pojma nema.

O nadmudrivanju oko 'podrezivanja živice' i dosta redikuloznom spotu na tu temu nećemo, nastojat ćemo zaboraviti tu neugodnost.

No jedan detalj kampanje ipak je otrovniji: nakon što su valjda procijenili da je Bojan Ivošević Puljkova slaba točka, svim silama su krenuli na njega i čak tiskali plakate na kojima su zvonik Svetog Duje zamijenili kurcem.

Rugaju se sa splitskim svetinjama, rekli bi oni sami da se malo bolje pogledaju.

Dakako da je stvar znatno jednostavnija i dakako da u HDZ-u nisu toliko blesavi da ne znaju smisao aktivističke nagrade 'Split je kurac'. Bitan im je dojam i priča koja će se uhvatiti, a ne suhe i dosadne, po njih neugodne činjenice.

No dobro: napredovali su pa umjesto optužbom da 'mrze Hrvatsku' svoje protukandidate časte tvrdnjom da 'ne vole Split'. 

Iako je stvarnost često potpuno suprotna od toga, pa oni koji su glasniji imaju nečistu savjest, a oni koje optužuju po društvo su korisniji, bolji i ispravniji.

SRIJEDA Most

Mislili smo da će sastavljanje većine u Gradskom vijeću biti mukotrpan, težak posao, no Most je svima olakšao posao.

Odlučili su, naime, da će svoja tri glasa dati onome tko pobijedi u drugom krugu, barem na neko vrijeme

Sve ostalo zapravo je odavno zadano: od priklanjanja kompletne ljevice Puljku, bez obzira na zapjenjenu retoriku i međusobno klanje iz kampanje, do Keruma kao HDZ-ovog vječnog aduta, koliko god im to sada bilo neugodno za priznati.

Pitanje je čiji je kompromis veći.

ČETVRTAK Solin

Jednim okom pratit će se događanja u Solinu, gradu koji se po prvi put u tri desetljeća dobacio do drugog kruga izbora.

I u kojemu je oporba - dakle, svi mimo HDZ-a - po svemu sudeći već sklopila većinu.

Mlađahni Vedran Duvnjak nije sasvim bez šansi, što u suprotnom taboru izaziva vrlo opipljivu nervozu, toliku da je sveprisutni i svemoćni šef županijskog ogranka HDZ-a Ante Sanader preko novina drčno poručio Plenkoviću da su 'mnogi predsjednici otišli, dok je on još uvijek tu'.

Moglo bi biti pravog klanja, pod uvjetom da se dogodi kakvo iznenađenje. Recimo baš u Solinu ili, sakloni bože, u županiji…

PETAK Županija

Baš na izborima za župana ostali su još samo Blaženko Boban i Ranko Ostojić, uz dodatak da na teoretskoj razini i oporba može sklopiti većinu u Županijskoj skupštini.

Treba se dobro paziti u nedjelju navečer, da ne bi i sjekire počele padati s neba i da Marjan ne eruptira. Dogodi li se prevrat, doslovno sve je moguće.

Fascinantna je priča Ranka Ostojića, kandidata koji se ni kriv ni dužan i s gotovo nepostojećom kampanjom dovukao do drugog kruga i šanse da po prvi put u životu ostvari jednu ozbiljnu pobjedu, doduše zaista s mikronskim šansama, no to ima zahvaliti prvenstveno bračnom paru Puljak.

Onima koji su mrtvi-hladni odbili javno podržati Antu Pranića iz Vrgorca, čovjeka koji je Marijanu doslovno doteglio do Sabora i kojemu je do drugog mjesta nedostajalo tisuću-dvije glasova.

I koji bi, bez sumnje, za Bobana bio znatno opasniji protukandidat. Ostojić glasove sada kupi po čistoj inerciji, ali iz vrlo ograničenog bazena, dok bi Pranić imao znatno više prostora za razmahati se.

No eto, njima na dušu.

SUBOTA Deklariranje

Na dušu i svima, od alpinista do javnih službenika i od zabavljača do ozbiljnih novinara, koji su se u ovoj predizbornoj kampanji otvoreno deklarirali i svrstali na jednu stranu. 

Njihovo pravo, ali bogme i odgovornost kada ih se krene prozivati, kada na tapet dođe njihova vlastita vjerodostojnost i kada se potegne pitanje politizacije javnih službi, nevladinih udruga ili medija.

Sutra će ipak doći, kao i idući ponedjeljak.

NEDJELJA 'Muzej'

A u sjeni izbora dobili smo novi gradski muzej.

Ili 'muzej', da budemo precizniji, jer ono što nam je servirano u staroj zgradici Vodovoda preko puta Općine bilo bi zaista ludo ambiciozno nazivati muzejom bez velikih, debelih i masnih navodnika.

A još luđe i još ambicioznije bilo bi dovođenje turista koji će u bilo kojem dijelu svijeta od 'Muzeja vode' nesumnjivo očekivati maštovitu, interaktivnu i unikatnu prezentaciju, a dobiti neku vrstu spomen sobe s nekoliko panoa i maketom Bajamontuše.

Ponekad je zbilja bolje ne raditi ništa. 


***

Ovaj tekst napisan je uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Programa ugovaranja novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

Vaša reakcija na temu