Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Izgubljena Aida Batarelo
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Izgubljena Aida Batarelo

Nesretnica više ne zna kako se ponašati: izašla je iz vlasti i ostala u njoj

PONEDJELJAK Istraga

To da jedna gradska tvrtka dijeli pozajmice privatnicima, i to grabeći doslovno u naše džepove - a upravo tako je postupila 'Stanouprava' kada je novac od pričuve zgrada proslijedila stanovitom 'Jukić-damu' - samo po sebi smrdi sasvim dovoljno.

To da je vlasnik tvrtke poslovni partner gradonačelnikovog prijatelja i donatora, i to baš onoga koji sjedi u Nadzornom odboru i u nekoj utopiji trebao bi kontrolirati kako se troši naš novac, polako vrijeđa našu inteligenciju.

Činjenica da je sporna pozajmica od 600 tisuća kuna razlomljena u tri dijela kako bi se prigodno zakamuflirala trebala bi biti povod za akciju, a izjave po kojima nitko ništa nije znao - od ljudi koji su novac dijelili do onih koji su ga primili - samo dokaz da se ekipa razigrala daleko preko granica zamislivih u pristojnom svijetu.

U aferi arčenja tuđe love kao šlag na tortu stigla je još i vijest da će, umjesto temeljite istrage i serije ostavki i smjena, 'Stanouprava' osnovati povjerenstvo koje će ispitati kako su se informacije dobacile do medija. 

Mašala, majstori, ovo je bezobrazluk na dosad neviđenoj razini.

UTORAK Konceptualni SS

Gradonačelnik nam se još nije oglasio o ovom slučaju jer je valjda zauzet osnivanjem vlastite stranke, pa mu se sve ostalo čini nebitnim.

U stvari, nije jasno kakve su ambicije Ive Baldasara: s jedne strane i sam je 'svjestan da iritira ljude', što će i sam priznati, a brojka od 303 glasa valjda će ga obilježiti do kraja njegove nevesele političke karijere. A s druge strane, on nastupa samouvjereno i nastoji odati dojam da svih ostalih 200 tisuća Splićana žive u nekoj drugoj, paralelnoj stvarnosti.

Naziv Baldasarove buduće partije - dakle 'Splitska stranka', skraćeno STS, još kraće SS - otkriva cijelu pozadinu. Radi se o čistoj konceptualnoj umjetnosti.

SRIJEDA Izgubljena Aida

Splitski SDP je, pak, odavno u toj konceptualnoj sferi: ovog tjedna tako su obznanili da se 'povlače iz vlasti'.

Čestitamo, uranili.

Dosta bizarno zvučala su njihova objašnjenja da više neće upravljati gradom, ali da će njihovi direktori ostati na pozicijama na koje su stigli po partijskoj liniji. O hordama uhljeba u doslovno svim strukturama da i ne govorimo: kad bi se tog običajnog prava odrekli, u ovoj stranci ne bi se dobacili ni do ionako bijednih par stotina članova.

Ali posebno je ipak sladak slučaj dogradonačelnice Aide Batarelo, koja u Banovini ruča i na Bačvicama večeraje. U stranci će reći da provodi njenu politiku, gradonačelniku će se također zaklinjati na vjernost, pa se čini da nesretnica više ni sama ne zna što radi i gdje se nalazi.

Čisto faktografski, zabilježit ćemo da u ovim trenucima Baldasaru priprema proračun za iduću godinu, proračun koji će njeni vlastiti SDP-ovci rušiti.

ČETVRTAK Sretno doba

U HDZ-u nemaju takvih briga: trenutno su zabavljeni masovnim kadroviranjem i podjelom plijena na nacionalnoj razini, gdje treba popuniti stotine i tisuće unosnih pozicija u ministarstvima, agencijama, službama i ustanovama.

Iz Splita je tako prema Zagrebu upućena lista sretnika koje se kandidiralo - nekoga u vlastiti resor, drugoga u kakvo ministarstvo gdje se oslobodi fotelja, trećega u neku zgodnu državnu tvrtku - ali posebno je zanimljivo ime stanovitog Davora Andrijaševića. Njega se, naime, kandidiralo 'za izvršnu vlast', dakle gdje god može stati.

Oni se više ni ne kriju.

PETAK Marjan

Tri stotine borova na Marjanu doslovno se osušilo i umrlo, bez da se itko oko toga previše uzrujao.

Čini se da smo nakon skoro stotinjak godina zatvorili krug: dok su naši angažirani preci u pionirskom pothvatu pošumili golet i usprkos vlastitom siromaštvu ostavili nam neprocjenjivo bogatstvo, mi nismo bili u stanju ni održavati jednu najobičniju šumu, a kamoli osmisliti kakav korak naprijed.

Ali zato dobro znamo s pikamerima: tek što je počela gradnja zgrade na sjevernim obroncima, spremljen je teren za još jednu, također na samoj granici parka u kojeg se zaklinjemo.

I opet, izgleda, sasvim legalno: u ovakvim slučajevima Splićani novog doba itekako dobro paze i znaju što rade.

SUBOTA Megaprojekt

Turistička palača na Rivi će, kažu, biti dovršena za nekih mjesec dana.

Valjda nema boljeg dokaza o izgubljenom vremenu: za jedan minoran projekt, usput još i opterećen namještenim i propalim natječajima, pogodovanjem, prepravljanjem dokumenata, neambicioznošću i probijanjem rokova, na koncu će otići skoro pa pune četiri godine.

Strah nas je pomisliti što bi od grada ostalo da je u blagajni bilo više novca, ili da se nekim ludim spletom okolnosti Baldasar snašao i iskamčio kakvu ozbiljnu europsku lovu...

NEDJELJA Bolja prošlost

'Koliko se bagre lijepilo za mene, a sad je ostalo samo par ljudi...', pojadao se Željko Kerum, gradonačelnik kojemu iz današnje perspektive već možemo nalijepiti etiketu bolje prošlosti.

U puno toga ga još uvijek ne treba shvaćati ozbiljno, ali u jednome sasvim sigurno ipak da: da su se u njegovo doba događale ovakve akrobacije s gradskim novcem, resursima i ugledom, policija i Uskok odrađivali bi prekovremene sate...

Vaša reakcija na temu