Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ali Relata Je li Petar Škorić skrenuo s uma, ili ozbiljno misli vratiti sport politici?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Je li Petar Škorić skrenuo s uma, ili ozbiljno misli vratiti sport politici?

Šef splitskog HDZ-a već tjednima lobira i burgija, čak i mimo svoje stranke, kako bi Županijski nogometni savez ponovno oteo Hajduku

PONEDJELJAK Friški ljudi

Ako je bilo kakve koristi od one svinjarije koju su nam županijski HDZ-ovci nedavno pokušali prirediti s koncesijom za Zlatni rat - a bogme, i za Bene - onda je to veća osjetljivost i osviještenost o problemima na plažama, kao i onima koji su za to odgovorni. Kad ih već Županija ustrajno i potpuno sumanuto i dalje odbija predati na korištenje gradovima i općinama, onda ćemo baš nju gonjati sve dok ne pokaže da je u stanju raditi svoj posao.

Prva sjednica Županijske skupštine zakazana je upravo na tu temu, gdje je na tapetu bio novi pravilnik o plažama koji na prvi pogled zvuči dosta zgodno - ali još uvijek je do zla boga neprecizan i otvara prostor za klasične i već viđene muljaže. Ovaj put ipak treba uputiti pohvalu friškoj opoziciji: Pametnome jer je isforsiralo temu, Mostu jer je natjerao da se o njoj raspravlja još jednom. Do jeseni ćemo biti strpljivi: ako je netko očekivao da će s prvim kišama pasti interes za naš najvrjedniji resurs, grdno se vara.

Pratit ćemo vas.

UTORAK Smeće

U sličnom tonu, konstruktivno i miroljubivo, prošla je i prva ozbiljna sjednica Gradskog vijeća: na momente je bilo slatko promatrati kako su se nove snage solidno pripremile i kako, u odnosu na njihove rasprave, svaki malo jači pokušaj politiziranja ispada gotovo pa smiješan.

I ovdje ćemo ipak barem do jeseni morati pričekati prve konkretne rezultate, jer će se do tada prokuhavati nova odluka o komunalnom redu i način kažnjavanja građana koji imaju problem s civilizacijom, pa ne proizvode ništa osim nereda.

Nema što, u ovom slučaju sankcije i kazne apsolutno podržavamo: pokositi travu i počistiti smeće iz vlastitog dvorišta može i mora ama baš svatko.

Pratit ćemo vas.

SRIJEDA Prostak

U Gradskom vijeću u ovom sazivu nema Hrvoja Marušića, što je jedna od vidljivijih posljedica HDZ-ovog pokušaja da upristoji vlastitu stranku i na površinu izbaci neke nove, malo umivenije kadrove.

Nećemo kazati da nam je zbog toga žao: upravo Marušić ovog tjedna proslavio se svojim prostačkim ispadom kojim je na strijeljanje slao one koji - u pravu ili ne - naprosto razmišljaju drugačije od njega. Čak ga se i njegova vlastita stranka na uvijeni način nakon toga odrekla.

Ne, takve egzibicionisti nas naprosto ne smiju zastupati. Nigdje.

ČETVRTAK Okupacija nogometa

Zanimljiva igra odvija se ovih dana unutar Županijskog nogometnog saveza, prvoga u državi koji se uskladio sa Zakonom o sportu čak i usprkos protivnicima u vlastitim redovima. Glavni akter je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, onaj isti koji je prije nekoliko mjeseci govorio da se politiku trema odmaknuti iz sporta - da bi sada, kada je osvojio vlast i dovoljno se osilio, krenuo kadrovirati i činiti sve ono nad čime se u nedavnoj prošlosti zgražao i snebivao. Od izbora nogometnih sudaca koji će napredovati u viši rang, do imenovanja novog predsjednika saveza.

I župan Blaženko Boban, i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, i većina onih HDZ-ovaca koji su donedavno žarili i palili ovom institucijom dovoljno su pametni da se ne miješaju, da nogomet prepuste nogometašima - odnosno, Hajduku - dok jedino nesretni Škorić upire, lobira i burgija kako bi od Županijskog saveza iznova napravio HDZ-ov savez.

On, koji do neki dan valjda nije imao pojma ni što znači riječ ofsajd.

Izbori se odvijaju vrlo skoro, pa ćemo doznati je li pobijedio sport ili politika, hoće li nam u nogometu glavnu riječ imati Hajduk ili jedna politička stranka, te tko su pozadinski sufleri koji šefa HDZ-a pumpaju toliko da je za njihove interese spreman ući i u otvorni fajt s vlastitom strankom.

Političko poigravanje sa sportom i Hajdukom u Splitu se uvijek vraća poput bumeranga koji zvekne  direktno u glavu, naprosto je čudesno da jedan Petar Škorić to još uvijek nije shvatio.

A ima dva fakulteta. Mašala.

PETAK Škartoci

Tek kad nas je požar poharao, doznali smo da su prošli gradonačelnici - Ivo Baldasar, Željko Kerum, a moguće i neki prije njih - otvoreno kršili zakon tako što vatrogascima naprosto nisu davali onoliko novca koliko zakon predviđa. Dapače, Baldasar je zbog toga čak i kažnjen s 15 tisuća kuna.

Tako to izgleda kad se prioriteti dobro poslože: za plaće i troškove vojske ovisnika na državnim jaslama troši se oko dvije trećine proračuna, a problem je izdvojiti bijednih jedan posto za službe o kojima nam doslovno ovise životi.

Briga o vatrogascima posljednjih godina svela se isključivo na Javnu vatrogasnu postrojbu - a ondje je vrlo često prioritet bilo zapošljavanje sinova, nećaka i prijatelja - dok se prema dobrovoljnim društvima odnosilo kao da su gubavi.

Ako nas pitate, malo je škartoca u gradu za kandidate koji bi ih trebali nositi na glavama.

SUBOTA Klime

Kako podnosite vrućine?

Ako mislite da više ne možete izdržati, prisjetite se pacijenata koji leže na višim katovima (nedavno energetski obnovljene) bolnice na Križinama, okrenutima prema jugu, gdje skapavaju jer nesposobnjakovići nisu u stanju montirati pet stotina klima uređaja koji neiskorišteni leže u podrumu. Treba im malo vremena i para, kažu.

Valjda će ih pronaći kad zahladi.

NEDJELJA Oglasi i kante

Znate li za tvrtku 'Spalatum DMC'? Znate li čime se ona bavi?

Ni mi ne znamo ništa osim da više ili manje sama sebi predstavlja svrhu i da je neobičnom odlukom bivšeg gradonačelnika iz 'turističke agencije koja će promovirati destinacijski turizam i brendirati grad' postala isključivo posrednik u prodaji oglasnog prostora na stupovima javne rasvjete. Na kojima, eto, nekim čudom agresivno dominira Kerumov 'Joker', kao i na nedavno postavljenim 'pećima na drva' koje u centru grada glume kante za smeće.

Pa sad kažite da se ovome nije isplatilo boriti za vlast.

Web stranica iste tvrtke posebno je zabavna: posljednja vijest na njoj stara je točno četiri mjeseca i odnosi se na nekakav festival koji na koncu nije ni održan. Valjda je gospodi dovoljno samo da im plaća uredno ide...

Vaša reakcija na temu