Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Jure Šundov, ili kako Split klizi u trajnu blamažu
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Jure Šundov, ili kako Split klizi u trajnu blamažu

On tone sve dublje, a za sobom vuče svih nas

PONEDJELJAK Ilegalne jasle

Teška blamaža predsjednika Gradskog vijeća Jure Šundova, a posredno i cijelog Splita, već se polako pretvara u trajno stanje: ovog tjedna protiv njega je službeno otvorena istraga zbog sumnje da je kao lažni invalid - odnosno, ratni profiter - od vlastite države i vlastitog grada oteo oko 270 tisuća kuna. Policija i Državno odvjetništvo vjeruju da je krivotvorio šesnaest liječničkih nalaza i sebi osigurao sitnu invalidninu, ali i da je tako godinama lažirao porezne prijave i zgrnuo par stotina tisuća kuna.

Policija i Državno odvjetništvo vjeruju, a vještačenje dokumenata, kako sada stvari stoje, ide im u prilog.

Proces će nesumnjivo trajati godinama i Šundova svakako još uvijek treba smatrati nevinim, ali s moralnog, političkog i civilizacijskog aspekta očito je da je ovog tjedna potonuo još malo dublje i da odbijanjem ostavke svih nas vuče za sobom. A povući se, kaže, ni ne pada mu na pamet.

Valjda se uzda u efikasnost hrvatskog pravosuđa, istog onoga koje mu ni nakon četiri godine nije do kraja raspetljalo slučaj par stotina tisuća kuna koje je - uz plaću dogradonačelnika - dodatno ubrao od gradskih komunalnih poduzeća. Neke presude su tu, ali pravomoćnosti nigdje...

Kad sve skupa zbrojimo, kako gordo zvuči ona Kerumova predizborna frazetina da 'nitko od njegovih nije na javnim jaslama'.

UTORAK Dolce vita

Upravo Juri Šundovu i njegovoj stručnoj spremi, ne zaboravimo, ne tako davno prilagođavao se statut tvrtke Županijske ceste, kako bi mogao sjesti u direktorsku fotelju. Šefu gradskog HDZ-a Petru Škoriću u osvajanju Županijske uprave za ceste to nije bilo potrebno jer čovjek ima dva fakulteta, makar nitko nije baš uvjeren da novinarsko i pravo imaju velike veze s cestama. No dobro.
Uglavnom, stiglo je vrijeme reizbora i ova ustanova objavila je stidljivi oglas kojim traži novog ravnatelja, a bit će zanimljivo promatrati hoće li se prijaviti netko mimo njega, makar iz zajebancije.

Ako uz posao saborskog zastupnika i šefa stranke uspijeva još i upravljati cijelim ovim sustavom, dalo bi se zaključiti ili da je Petar Škorić renesansni čovjek, ili da se ne radi o previše zahtjevnoj dužnosti.

A ako je ispred saborske on izabrao primati plaću u ŽUC-u, pa, gdje ćeš boljeg dokaza da se radi o poticajnom poslovnom okruženju. Čak i spremnom na šalu: evo, šef županijskih cesta ove godine čestitao je Valentinovo slikom - rupe na cesti. U obliku srca.

SRIJEDA Koliko još?

I klasično uhljebljivanje ovog tjedna dobilo je solidan poticaj: s jedne strane u 'Splitskoj obali' netom po HGS-ovom preuzimanju ove tvrtke skrasio se Marko Tomasović, bivši boksač na čije ime smo znali nabasati na stranicama crne kronike, a s druge strane iskazao se i župan Blaženko Boban.

Objavio je da će u ovoj godini na javne jasle primiti ravno 17 novih ljudi, pored njih točno dvije stotine i dvadeset dvoje koji se ondje već nalaze. Mašala.

Lijepo je vidjeti da u županiji koja je apsolutni i relativni državni rekorder po nezaposlenosti barem nekome dobro ide. A izgleda da se slično sprema i u Banovini.

Zbilja, dokad? Što još hoćete? Koliko vam još treba?

ČETVRTAK Bezvlašće

'Jugoplastika' je jasno kazala koliko naših novaca traži, a nakon što je zamijenjena kompletna garnitura u Nadzornom odboru - gdje su ustoličeni viđeniji HDZ-ovci - to je i dobila. Oko šest milijuna kuna. Svake godine.

Doveli su na Gripe nekakvog ekscentričnog direktora koji je u roku od nekoliko mjeseci uspio otjerati Dina Rađu, a sada hoće smijeniti i trenera. Pa mu Nadzorni odbor ne da. Pa nastaje opća kakofonija koja polako klizi prema kaosu i bezvlašću gdje više nismo sigurni tko je šef, samo znamo da se troše solidne količine gradske love.

Da citiramo jednog zločestog gradskog vijećnika - da umjesto 'Split' ovdje piše 'Hajduk', drugačije bi se ponašali.

PETAK Pajdaši

Točno pedeset i pet gradova i općina imamo u županiji. Točno 7,2 milijuna bespovratnih kuna doslovno na pladnju nudilo se svakome od njih, samo da su se udostojili pročitati poslani e-mail i malo potrudili oko pripremanja projekata. Besplatno su mogli urediti nerazvrstane ceste na svom području, odnosno one puste poljske putove zbog kojih su kukali kada ih je prošlog ljeta sustigao požar.

Prijavilo ih se samo pet: Vrgorac, Podstrana, Tučepi, Podbablje i Podgora. Ukupno, Splitsko-dalmatinska županija na ovom natječaju zauzela je neslavno dvadeseto mjesto među dvadeset i jednim konkurentom.

Simptomatično je da su u tri od pet spomenutih gradova i općina na vlasti nezavisne opcije, te da se objašnjenja preostalih pedesetak nezainteresiranih mahom svode na 'teško je', 'komplicirana je procedura' i 'treba puno raditi na pripremi projekata'.

Logično. Za razliku od od europske love s kojom je poprilično teško muljati, lakše je musti vlastite građane, ili se dogovarati s ekipom ministarstvima i kasnije s lokalnim pajdašima koji, eto, imaju kakvu svoju firmicu...

SUBOTA Straj

Prosvjedu 'zbog nestručne sanacije Karepovca' - makar njegov naziv  ni sadržaj nisu baš sasvim artikulirani, a bogme ni argumentirani - odazvalo se oko tisuću ljudi. U sat vremena više ili manje slušali smo obični bućkuriš, ali barem nije bilo zahtjeva da se sanacija zaustavi - već samo pritisak da cijeli proces bude još javniji, još transparentniji i s puno više konkretnih informacija.

I neka pritiska. Da citiramo Torcidu: đava je straj.

NEDJELJA Sunce

Kiša će nas, kažu, pratiti i maltretirati idućih dana. Tko je gledao Hajduka u Zagrebu i njegovu herojsku pobjedu nepravdi i krađi usprkos, neće imati velikih problema. Onome tko prati tko, zna i tko razumije priču, njemu je - hvala na pitanju - sunce jutros izašlo. I sjat će dugo, jako dugo.

Vaša reakcija na temu