Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kad već okupljamo redikule, proberimo najbolje od njih
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kad već okupljamo redikule, proberimo najbolje od njih

Tko nam obećava smeće, tko je lažirao dokumente u Kerumovo ime i koji uhljeb je napokon počeo raditi

PONEDJELJAK Smeće

U priči oko Karepovca i Lećevice gradonačelnik Ivo Baldasar potpuno je u pravu. Za promjenu. Ovog tjedna izašao je pred novinare i vrlo razložno objasnio zašto ministar Slaven Dobrović vrluda - dijelom jer jednostavno nema pojma o realnoj situaciji na terenu, a dijelom jer je neobično snažno zapeo da se kupe točno određeni strojevi točno određene tvrtke. Kako bilo, rezultat ministrovog nadjačavanja sa svom silom oponenata, od partnera iz HDZ-a preko Županije i Grada do ekoloških udruga, bio bi 'privremeni' novi pogon za smeće usred grada.
A barem mi u Splitu znamo da privremeno uvijek potraje barem pola stoljeća.

Radi se o bitci koju ovog puta naprosto treba dobiti i veseli podatak da su skoro svi na istoj strani - svi osim Mostova kandidata za gradonačelnika koji obećava da će riješiti problem 'jer ministar dolazi iz njegove stranke'.

Poprilično je neobično ljudima uoči izbora obećavati da će još godinama trpjeti smeće pod nosom.

UTORAK Falsifikat

Sa zakašnjenjem od šest godina otkrilo se da je negdje na polovini mandata Željka Keruma Nepoznat Netko doslovno falsificirao odluku Gradskog vijeća. I to, pazi vraga, odluku oko koncesije nad svim gradskim tržnicama.

Vijeće je odlučilo da u svakom trenutku mora postojati mogućnost za prenamjenu ili 'čišćenje' nekog dijela pazara, a na putu do Kerumovog potpisa odluka se misteriozno izmijenila tako da se banci smiju ukloniti jedino ako ćemo na njihovom mjestu nešto - ziđati.

Split jest blesav grad, ali toliko blesav ipak nije. Kako znamo da je tadašnjem gradonačelniku već i prije tog prosinca 2010. godine značajno opao entuzijazam za posao, pa je deponirao svoj bjanko potpis da se ne zamara na dnevnoj bazi, istražitelji će se vjerojatno skoncentrirati na preostala tri imena navedena na krivotvorenom dokumentu. Mada, nije da i on nije mogao malo bolje paziti...

SRIJEDA Prebivalište

Gradonačelnikom, kaže, želi postati i Dragan Markovina. Iza njega stoje Nova ljevica i Radnička fronta. Valjda ovaj put neće biti šlampav kao prije četiri godine, kada se izblamirao jer nije bio u stanju na vrijeme prijaviti prebivalište, makar nam se čini da i posljednjih mjeseci on ne živi u Splitu, nego u Zagrebu. Ali nema veze.

Ono bitnije jest: valjda nas neće idućih mjeseci daviti sedamdesetak godina starim temama, fašizacijom i Tuđmanom, spomenicima i samoupravljanjem. U ovoj pretkampanji taman smo se lijepo skoncentrirali na ceste, parkirališta i Karepovac.

ČETVRTAK Sherlock

'Lako noć Hrvatska, probudi se Splite!', poručio nam je dramatično ovih dana jedan menadžer, vlasnik lokalne televizijske postaje, koji je s gađenjem došao do zaključka da postoji 'previše nepravde, nepoštovanja prava i sustavne korupcije' u Splitu. Mašala.

Usput je potpuno altruistično ponudio svoje usluge, odnosno obećao otvoriti televizijski eter svima koji žele promjene. Da čovjek upravo u zadnje četiri godine - a bogme i godinama prije toga - nije izvukao stotine i stotine tisuća kuna gradskog novca za organiziranje zabavnih manifestacija, da ne djeluje u gradskom prostoru i da konstantno ne vuče za sobom dugove prema gradskom proračunu, možda bismo mu i povjerovali.

PETAK Uhljeb

Županijske ljekarne po svemu sudeći postaju uspješna tvrtka, makar joj na čelu stoji Ante Mihanović - valjda najbezobrazniji primjer uhljebništva, političkog kadroviranja i beskrupuloznog karijernog uspona uz pomoć partijskih - odnosno HDZ-ovih - ljestava.

Pretpostavljamo da je mladić u međuvremenu ipak izučio zanat.
Ovog tjedna počeli su radovi na Galenskom laboratoriju u Dugopolju, sasvim razumnoj i logičnoj investiciji koja izgleda solidno pripremljena.
Dodatna korist jest što će nova tvornica donijeti dašak života u mjesto kojemu je, nakon što se prebacio u fotelju župana, Zlatko Ževrnja u amanet ostavio pustoš u proračunu, hipoteke i gomilu neplaćenih dugova.

SUBOTA Inventar

Kao što je rekao Jakša Fiamengo, fotoreporter Feđa Klarić predstavlja 'inventar ovog grada'. Baš tako.

Njegova izložba posvećena sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, otvorena u Galeriji umjetnina, sjajno je podsjećanje na grad koji je imao stila, moći, vizije i ambicije. A još je sjajniji Feđin odgovor na pitanje koje je bilo bolje doba: danas, uvijek i samo danas.

Od tog čovjeka svi možemo učiti.

NEDJELJA Krnjeval

Eto, konačno nam je i krnjeval započeo sa stilom: vjenčanjem Ivana Pernara i Ave Karabatić. Ako već okupljamo redikule, a u tome smo se ionako dokazali, okupljajmo redikule prve klase.

Doduše, malo je u drugi plan pao službeni proglas krnjevala, u kojemu je neuobičajeno duhovito ali nevjerojatno precizno pobrojano sve što treba napraviti kako bi se grad konačno malo upristojio. Možemo se okladiti da pola gradonačelničkih kandidata ne bi bilo u stanju nešto slično sastaviti.

Vaša reakcija na temu