Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kada će župan Boban pokazati da je muško?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kada će župan Boban pokazati da je muško?

Optuženog ratnog profitera Juru Šundova drži u direktorskoj fotelji, a ekipu iz Doma zdravlja - koju je sam postavio i 'kriva' je samo jer je radila ono što je trebala - ekspresno smijenio

PONEDJELJAK Kotarske čete

Nastojali smo ignorirati predstojeće kotarske izbore, no naprosto ne ide. S portala, Facebooka i svih mogućih kanala komunikacije bombardiraju nas friško formirane kvartovske stranačke čete, inbox je zatrpan njihovim uzbudljivim pothvatima i dirljivom iznenadnom brigom za vlastito susjedstvo, pituraju se zidovi, sade nova stabla, a posebna vrsta ekstaze nastaje kada se otkrije kakav pretrpan kontejner ili ilegalni deponij. Teatralno čerupanje traje danima.

Uoči nedjeljnog obračuna na biralištima ipak se iskristaliziralo nekoliko procesa: SDP se upire dokazati da u Splitu nije klinički mrtav, Pametno bi se vjerojatno zadovoljilo osvajanjem svojih tradicionalnih 'čuka' i malo boljom vidljivošću, makar je vidljiv i strah od podbačaja, Most je jedva nekako skupio nove aktiviste i sada mu tek slijedi proces filtriranja, a nezavisnih snaga gotovo pa više ni nema. Oni s prošlih izbora mahom su odustali, ili se uvalili velikim strankama koje su do jučer tako srčano kritizirali.

Da, tu je i HDZ, a kotarski izbori za njih dođu nešto kao običan dan u uredu. Prosjek odaziva birača obično je pet do deset posto, pa im je s tim brojkama za pobjedu dovoljan jedan jedini SMS svojim partijskim vojnicima na terenu.

Kome se to ne sviđa, marš glasat u nedjelju.

UTORAK Divljina

Saga oko ljetnog kina na Bačvicama završena je pozitivno: nakon što je privatna tvrtka 'Ekran' postavila katanac i zapriječila ulaz, već sutradan Grad je napokon osvojio svoje vlasništvo.

Imali bismo simpatije za 'Ekran' i njihove odvjetničke prosvjede samo da ta (privatizirana) tvrtka u međuvremenu nije prenamijenila tri od četiri kina u centru grada, a vjerojatno bi i 'Karaman' da nije u zadnji čas zaštićen, te da nije i Bačvice pretvorila u poligon za više ili manje sve osim filma.

Da, u tih pola stoljeća ova firma možda i jest nešto uložila u Bačvice, makar smo dojma da se sve mahom događalo u prapovijesti, pa sada neka izvoli na sudu tražiti ono za što smatra da je zakinuta.

Ali zbilja, dosta je bilo zajebavanja.

SRIJEDA Roda

Damir Ćosić rečeni Roda, bivši gradski i sadašnji županijski vijećnik nedavno osuđen zbog obiteljskog nasilja, nikako na zelenu granu. Ovog tjedna eto mu još jedne presude, i to kaznene.

Na šest mjesecu uvjetnog zatvora s rokom kušnje od dvije godine osuđen je Roda zbog prijetnje ubojstvom direktoru Županijske turističke zajednice Jošku Stelli. Kad je onomad ušao u Gradsko vijeće na listi HDZ-a, pa se vrlo brzo preobratio u vjernu i odanu sjenu Ive Baldasara, izvisila je njegova pastorka kojoj nije produljen ugovor o radu u HDZ-ovoj Turističkoj zajednici.

Tako funkcioniraju stvari u tim krugovima: na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš.

Treba kazati i da je Roda sam priznao što je napravio, vjerojatno da bi izbjegao suđenje i medijsku pažnju, a to je sasvim očekivano od njega. Samo, ono što već duže vrijeme očekujemo od njega - da se napokon povuče s političke i javne scene - nikako da dočekamo...

ČETVRTAK Muško

Nikako ni dočekamo župana Blaženka Bobana da se jasno izjasni o slučaju Jure Šundova, optuženog ratnog profitera i lažnog invalida, koji još uvijek stoji na čelu javne tvrtke Županijske ceste. Trebao je to napraviti ovog tjedna, ali izgleda da mu se ne mili zamjeriti, pa sada bez veze lamentira o 'profesionalnom radnom mjestu' i 'svođenju na osobnu razinu'.

Čekamo da župan postane muško, pa barem otvoreno kaže da Šundova ne smije ili ne može smijeniti.

Za razliku od, recimo, slučaja Doma zdravlja, gdje je ekspresno potaracao kompletno Upravno vijeće koje mu je odbilo poslušnost i oko novog ravnatelja glasovalo kako im je došlo.

Tako je to u HDZ-u: s optuženikom za teška kaznena djela kao po jajima, na ljude koji koriste svoju glavu - ili barem pokažu mrvicu neposluha - sjekirom. Mašala.

PETAK Nemoć

I na gradskim ulicama polako postaje veselo: baš kao što se moglo očekivati kad se donosio dosta bizaran Zakon o cestovnom prijevozu, svi taksisti ovog svijeta nahrupili su u Split. Legalni, poludivlji, divlji: nitko više ne može kontrolirati što se događa i kao logičan nastavak krenuli su i fizički obračuni.

Ovotjedni napad na prometnog redara vjerojatno je kamilica u odnosu na ono što nas čeka u srcu sezone.

Glavni gradski komunalac Damir Babić javno je priznao da svi rade što hoće i da se time 'više ne može upravljati', što zvuči dosta obeshrabrujuće.

Gospodo, a da pokušate malo biti kreativni?

SUBOTA Pozitiva

Da ne bismo bili optuženi za konstantnu negativu, evo i nekoliko zbilja osvježavajućih i ohrabrujućih ovotjednih vijesti: napokon je počela gradnja škole na Pujankama, na Žnjan polako stižu moduli i zelenilo pa će do kraja mjeseca biti pristojan, pokrenut je europski projekt kojim će se zaposliti pedesetak žena što će se brinuti za dvjestotinjak nemoćnih, a čini se i da se vrlo ozbiljno radi na Tehnološkom parku na Dračevcu, jednom od ključnih splitskih razvojnih projekata u idućem razdoblju.

I da, objavljeno je da će svoje mjesto konačno pronaći 'Plavo stablo' Vaska Lipovca, što bi valjda trebao biti simboličan preokret u odnosu prema ostavštini našeg velikog umjetnika.

Ajde, dobro je.

NEDJELJA Heroji

Na potoku uz plažu Trstenik pojavila se divlja patka sa svojih jedanaest pačića.

Djeca su odmah zatukla troje mladunaca, a onda su nastavili maltretirati preostale, dok su njihovi roditelji sa strane navijali i mobitelima snimali cijeli taj herojski podvig.

Ovaj grad još je u dobrom stanju, s obzirom kakvi su njegovi građani.

Vaša reakcija na temu