Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kako će bezobraznici s Meja konačno moći normalno na zahod
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kako će bezobraznici s Meja konačno moći normalno na zahod

Bespravni graditelji uspjeli su u dvadeset godina izrugati se cijelom sistemu

PONEDJELJAK Halt, vjetre!

Nakon četiri dana provedena na službenom putovanju u Berlinu, odnosno plaćenog produženog vikenda za kojega je - barem koliko je javno poznato - tek posjetio jedan sajam, gradonačelnik Ivo Baldasar vratio se na radno mjesto.

Nije neka vijest, ali uzevši u obzir i način rada te radne navike njegovog prethodnika, ipak treba biti zabilježena.

'Ja se zaista ne sjećam ovakve bure, a ni moj otac od 87 godina', kazao je gradonačelnik koji se u vrijeme elementarne nepogode nalazio tisuću kilometara sjevernije. Tko zna kakvi vjetrovi pušu u Berlinu.

UTORAK Niske zgrade i visoki nemoral

Dok njega nije bilo, službe su radile svoje - pa je došao red da se uvede kanalizacija bespravnim graditeljima na Marjanu. I to ne onima koji su na svojoj djedovini izgradili kućerak kako bi zbrinuli obitelji, pa makar i usred park šume, već špekulantima koji su u zelenu zonu nasadili pet stambenih zgrada, pritom se vješto izrugavši i gradu i državi.

Na samom vrhu Meja, naime, nalazi se ogledan primjer kako zajebati sistem. Ljudi su najprije godinama kukali kako im se ne dozvoljava graditi na njihovom, onda nakon godina lobiranja i burgijanja dobili dozvolu za 'niske stambene objekte', da bi na kraju svi redom izgradili peterokatnice. Kojima ćemo, hvala na pitanju, ovih dana urediti i infrastrukturu.

Ova grupa bezobraznika isto je tražila prije punih petnaest godina, samo što je njihov divlji pothvat još bio dosta frišak, pa se - kako se to lijepo kaže - nisu uklopili u tadašnje političke okolnosti. Ali vremena se mijenjaju, a u životu najčešće ne uspijevaju časni i moralni nego - uporni...

SRIJEDA Policija b.b.

Kaosa, naravno, nikad dosta. Evo ga još malo, i to točno ispred Banovine - dakle pred nosom i gradonačelnika i svih gradskih vijećnika, kao i imaginarnih prometnih redara. Zelena površina na Zvončacu spontano je pretvorena u parkiralište.

Što zvuči dosta bizarno, ali ne kao podatak da je - nakon što je isprepadala stotine tisuća građana najavama da se ukidaju adrese bez kućnog broja - na adresi bez broja na Žnjanu smještena i sama splitska policija. Kaznu njima nema tko napisati, ma niti da će im prebivalište izbrisati.

A najzabavniji je ipak detalj da se u toj zgradi smještenoj na samom križanju, s očito divljim i nepropisnim pristupom, nalazi - prometna policija.

Mašala.

ČETVRTAK Eureka

O Turskoj kuli, pak, razglabamo obično uoči izbora, da bi nakon toga ona opet zarasla u zaborav. Nešto su ovog tjedna pokušali prokrčiti splitski HSLS-ovci, koji su revolucionarno otkrili da bi bilo dobro za početak srediti klupe i postaviti rasvjetu.

Kakvi god bili, već sada su učinili više od Baldasara.

PETAK I ćorava koka...

Nakon Tamare Visković i Zlatnih vrata, čini se bi još jedna kulturna institucija mogla dobiti normalnog, ali i respektabilnog ravnatelja. U igri za Multimedijalni kulturni centar - odnosno Dom mladeži - glavni favorit je konceptualac Siniša Labrović.

Ne znamo je li se gradska vlast opekla dosadašnjim neuspjesima i sramotama i bizarnim pokušajima imenovanja u kulturi, ili joj je MKC jednostavno izvan sfere interesa pa nema brige tko će ga voditi.

Kako god da jest, dobro smo prošli.

SUBOTA Prihvatilište na Rivi

...ili su u Banovini stavili sve karte na usvajanje kulturne strategije i kandidaturu za Grad kulture?

Uspjeli - ne uspjeli, bitno je da se skućila ekipa koja radi na tome. I to ni manje ni više nego nasred Rive, u prostoru za kojeg je sam gradonačelnik nedavno najavljivao da će ga komercijalizirati.

Njegov savjetnik za kulturu Igor Baković očito ima bolju vezu.

NEDJELJA Pali doktor nogometa

A da tjedan ne bi prošao bez jedne lijepe vijesti, dodajmo da je splitski sud osudio Fredija Fiorentinija i Hajduk jer su 2008. godine utajili milijun eura poreza na transfere igrača. 

Novac je kasnije plaćen s kamatama - na račun kluba, naravno - no ipak veseli spoznaja da je kriminal barem nepravomoćno dobio svoj epilog. Čekamo tek kako će se izjasniti Zdravko Mamić, koji je Fredija nazvao najstručnijim i najsposobnijim čovjekom na Poljudu, ali i njegovi splitski istomišljenici koji su se zgražali kad je najuren iz Hajduka.

Vaša reakcija na temu