Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Kako je Goran Ivanišević dva puta namagarčio svoj grad
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Kako je Goran Ivanišević dva puta namagarčio svoj grad

Samo zbog njega mijenjali smo GUP i dozvolili vilu na Marjanu, kako bi imao gdje živjeti dok na Duilovu djecu trenira tenis. Dogodilo se nije ništa osim desetak milijuna eura u njegovom džepu

PONEDJELJAK Split poplavio

Parlamentarni izbori ponekad dobro posluže kako bismo testirali odnose snaga u bazi, pa su nam i ovi ponudili nekoliko zanimljivih činjenica.

HDZ je osvojio Split - makar s jedan posto prednosti, ali ipak ga je osvojio. Još jedan dokaz da bi SDP stvarno trebao malo razmisliti o tom Ivi Baldasaru. Nije bio na listi, ali njegov duh je nad njom lebdio. A u toj kombinaciji čak i Petar Škorić izgleda kao pobjednik.

Most je rasturio, čak i više nego don Ivan Grubišić prije četiri godine. Ljudima je u stvari pun kufer i crnih i crvenih.

Marijana Puljak skupila je par tisuća glasova i koliko god govorila da joj je cilj bila samo promocija - podbacila je. Duplo popularniji od nje čak je i Luka Podrug, a oko te činjenice bi zbilja trebalo provesti ozbiljno znanstveno istraživanje.

Kako god, čovjek gotovo da poželi da HDZ sastavi vlast, samo da se naš Luka konačno uvali u Sabor. Kad već dvadeset godina uveseljava nas u Splitu, neka konačno i ostatak Hrvatske otkrije taj talent.

A Kerum? On se nadao da će biti prevaga između ljevice i desnice, a na kraju je sa svojih tisuću glasova završio gore čak i od Ive Josipovića. Iako to izgleda teoretski nemoguće.

UTORAK Rogovi

Goran Ivanišević isplovio je iz zaborava kada smo doznali da je prodao svoj teren na Duilovu, onaj isti na kojemu je obećao izgraditi nekakvu tenisku akademiju. Dapače, baš zbog toga - a usred histerije nakon onog Wimbledona - Split je posebno za njega mijenjao GUP, očaravši se njegovom željom da na Marjanu 'svije obiteljsko gnijezdo'.

Vilu po povlaštenim uvjetima je izgradio i prodao, obećanu tenisku akademiju nikada vidjeli nismo, a sada konačno diže sidro iz grada, pa iz svega izlazi da je Goran sasvim lijepo namagarčio vlastiti grad. Zaklinjao se u ljubav, a dignuo desetak milijuna eura.

A opet, sada kad je na Duilovo stupio malo veći igrač Ćiril Zovko, konačno će se zaključiti proces tipičan za splitski urbanizam. Tamo gdje su se nekoć trebali nalaziti sportski sadržaji, pa se potom maštalo o turizmu, najčešće osvanu najobičniji stanovi.

SRIJEDA Ževrnjina greška od milijun eura

Župan Zlatko Ževrnja fizički je možda napustio Dugopolje, općinu koja se reklamirala kao gospodarsko čudo da bi danas bila pritisnuta golemim kreditima, obvezama i dugovima, ali njegov rad Dugopoljci će još neko vrijeme osjećati.

Kao, recimo, jedan zanimljiv aneks ugovora s građevinskom tvrtkom Osijek-koteks s početka 2013. godine, taman kada je pakirao kufere i planirao selidbu niz Klis.

Tvrtka je radila infrastrukturu za jedan dio gospodarske zone, plaćeno joj je pristojnih 37 milijuna kuna, ali baš na kraju Ževrnjinog mandata razbistrilo se da fali još love. Još milijun eura.

Kažu da 'svojstva tla nisu bila onakva kakvim su se pokazivala u istražnim radovima i elaboratima' pa je, eto, trebalo nešto malo popraviti stvar oko oborinskih voda.

To se zove kvalitetno planiranje i projektiranje.

ČETVRTAK Mrak

Šoping centar na Mejašima još nije otvoren. Ne samo da gospoda nisu izgradila ceste, a svejedno rade pritisak i svjesno guraju grad u prometni kaos, već je i na samom gradilištu izgubljen jedan nedužni život.

Usred noći.

Ako ovdje nema posla za inspekcije i istražitelje, onda ne znamo gdje ima.

PETAK Slatka mala tajna

Gradonačelnik Baldasar je, pak, u nekom svom filmu. Novinari već punih mjesec dana pokušavaju doznati koliko je plaćeno postavljanje onog reklamnog čudovišta na Rivi, pa se ovih dana konačno udostojio poslati odgovor.

I to kakav: objavio je sve osim cijene najma, a taj podatak je zacrnio flomasterom. Mašala.

Sofisticirane metode ruganja.

SUBOTA Pothvat

A ovog tjedna smo, eto, nakon sedam godina čekanja dobili jedan komadić asfalta na Vukovarskoj ulici, tamo kod City Centra. Cijelih 350 metara.

Nije puno, ali čovjeka veseli. Ovim ritmom najduža gradska cesta pružit će se do Stobreča vrlo skoro, taman negdje kada ceste, benzin i auti izađu iz mode.

NEDJELJA Roglićeva podvala

Poduzetnik Branko Roglić ima dosta para, pa se može i zajebavati. Platio je izdavanje knjige o Jugoplastici, monografije u kojoj piše 238 ljudi, ali samo pod uvjetom da se među njima ne nađe - Edo Pezzi

Skandal nad skandalima, pogotovo jer je jedna od glavnih uloga povjerena Zdravku Reiću. Što znači da je u ovom sudaru titana on glatko pobijedio.

Veselo za promatrati.

Vaša reakcija na temu