Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PREGLED TJEDNA: Kako je Igora Borasku pokopala njegova vlastita supruga
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kako je Igora Borasku pokopala njegova vlastita supruga

Uvalila se u 'Splitsku obalu' bez natječaja i, naravno, protiv njegove volje

PONEDJELJAK Gupiranje

Dvije godine trebale su mu kako bi smogao hrabrosti pokrenuti promjene Generalnog urbanističkog plana, iako je od prvog dana govorio da to treba napraviti, a još deset mjeseci proći će dok se one eventualno usvoje. Dakle skoro cijeli jedan mandat, Ivo Baldasar će se taman spremati za nove izbore u vrijeme kada na snagu stupi najvažniji gradski dokument.

Što je nažalost još uvijek učinkovitije od njegovog prethodnika Keruma, on nije mijenjao GUP jer je shvatio da bi ga u svakom slučaju razapeli.

Nije baš sasvim jasno što se u međuvremenu radilo u Banovini, osim što se skupljala prašina na šest stotina zahtjeva građana i tvrtki.

A nije baš ni jasno kako će se oni riješiti: Baldasar je organizirao sjednicu Gradskog vijeća samo kako bi ispipao teren. Shvatio je da mu njegovi SDP-ovci nisu potpuno poslušni pa je iz rukava izvukao HDZ i ponudio im kompromis. Dat će im sve što traže, što se najbolje vidjelo kada je nakon sedam sati bezvezne rasprave dogovor s njima postigao na hodniku, daleko od mikrofona.

Ajde, barem će biti zanimljivo pratiti cjenkanja i ucjenjivanja.

UTORAK Deja vu

A uređenje Istočne obale, najvažniji gradonačelnikov projekt zbog kojeg se čak slikao s kapom skretničara i tako nam priuštio barem malo smijeha, navodno se također pokrenuo s mrtve točke.

Stigao nam je ministar Hajdaš Dončić i potpisao nekakav protokol o suradnji.

Da nismo istu scenu gledali još prije deset godina, kada je vrlo sličan dokument potpisao tadašnji gradonačelnik Zvone Puljić, možda bismo povjerovali da se nešto kreće.

SRIJEDA Cijena Boraske

A ako ne ide s investicijama, na uhljebljivanju se radi punom parom. Ovog tjedna razveselio nas je Igor Boraska koji je pokušavao objasniti zašto mu je supruga zaposlena u 'Splitskoj obali' - bez natječaja, naravno.

'Nisam bio da se zaposli u gradskoj tvrtki, između ostalog i zato što će sada krenuti raznorazne špekulacije. A ja s tim nemam ništa', kaže naš nezavisni gradski vijećnik.

Kako li je samo uspio uvjeriti ljude da glasaju za njega, kad ni vlastitoj ženi nije mogao objasniti da će ga politički pokopati?

A ovaj nevjerojatan razvoj događaja, dodaje, 'neće imati utjecaja na njegov rad u Gradskom vijeću'.

Naravno da neće, Baldasar je kupio mir još par mjeseci. 

ČETVRTAK Pojačanje

A sam gradonačelnik ovih dana također se razmahao. Nakon što je pozapošljavao malu četu stranačkih kolega i poslovnih poznanika i objašnjavao da su mu potrebni za 'rad na gradskim projektima' - pa nas uvjeravao i da on nosi odgovornost za dodatnih pet milijuna kuna kojim ćemo ubuduće hraniti njegov kontingent u Banovini - shvatio je da mu je to još uvijek malo.

Pored skoro pet stotina ljudi u gradskoj upravi otkrio je potrebu za još malo savjetnika. Pa je tvrtki njegovog prijatelja Ivana Džaje dao da se bavi 'urbanističkom, imovinsko-pravnom, projektnom i financijskom pripremom' tri velika gradska projekta.

Opet bez natječaja, dakako, ali i bez službene objave na internetu. S tim poslom po običaju kasni dobrih dva-tri mjeseca, možda da i za njega angažira kakvog vanjskog eksperta?

PETAK Ministarstvo bijede

U Ministarstvu kulture još uvijek su uvrijeđeni jer Senka Bulić nije postala ravnateljicom Splitskog ljeta, nego su se u Splitu ujedinili za Gorana Golovka, pa je iz Zagreba stigla osveta u bijednom, baš političkom obliku.

Ne daju lovu.

Sve su službeno pokrili diplomatskim objašnjenjem o programima i planovima, ali jasno je da je milijun kuna manje iz državnog proračuna rezultat običnog prkosa neiživljenih birokrata koji vjeruju da su uhvatili boga za bradu.

Tužno.

SUBOTA Dolićland

Splitsko-dalmatinska županija, pak, zamjerila je dati plažu Kašjuni i koncesiju starom HDZ-ovcu Anti Doliću, odnosno njegovom sinu Stipi, što je bilo poznato još otkad je natječaj raspisan i otkad su naivnim ulagačima otvoreno savjetovali da 'paze hoće li se prijaviti na natječaj'.

I evo, procedura je pri kraju, samo što ni to nisu uspjeli provesti kako spada.

Dvije ponude odbacili su jer su navodno nepotpune, a jednu odbili iako je vrjednija od Dolićeve.

Sve se može kad je stranka u pitanju.

NEDJELJA Obračun na Lokvama

Građani na Lokvama digli su se na prosvjed protiv narkomana i pijanaca koji teroriziraju cijeli kvart, pa su se još i usred bijela dana počeli bockati noževima. Skupilo ih se stotinjak, dovoljno za barem poslati poruku.

A bilo je i dosta političara - ovdje nema na vidiku uhljebljenja i namještenih natječaja, ali ima jedna mala lekcija čime bi se u stvarnosti trebali baviti.

Vaša reakcija na temu