Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pregled tjedna: Kako je jedan grafit dokazao da Baldasar nikada neće biti Bandić
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Pregled tjedna: Kako je jedan grafit dokazao da Baldasar nikada neće biti Bandić

Zagrebački gradonačelnik mangupski pokvareno bi okrenuo sprdanje u svoju korist, a splitski ne zna ništa bolje nego dati komunalcima pituru u ruke

PONEDJELJAK Ibiza/Priština

Kad policija fino i kulturno zamoli građane da zbog gužve ne izlaze na ulice, i to ne vikendom nego početkom radnog tjedna, onda znaš da smo u potpunoj banani. Krkljanac, čepovi, nervoza, kolone i sramotno zapuštene ceste - ovog ljeta dočekalo nas je točno ono na što smo na ovom istom mjestu upozoravali prije pune dvije godine. Turisti nadiru k'o blesavi, centar grada sve je sličniji Monte Carlu, a sve izvan njega davno je, bez podcjenjivanja, prešišala i jedna Tirana.

Ukratko, živi užas: država je digla ruke od same ideje da malo upristoji prilaze gradu i trajektnoj luci, Županija je skinula odgovornost od cesta koje ionako nikada nije pošteno održavala - jer su joj prioriteti uvijek bili negdje u Čaporicama ili Muću - a čak je i Lučka uprava povukla genijalan potez time što je dodatno suzila pristup luci i jednu traku ulice zamijenila sadnicama lavande i oleandra. Mašala.

Od gradske vlasti prestali smo bilo što očekivati, pa i najobičnije krpanje rupa na već po život opasnim glavnim gradskim prometnicama - a kamoli mrvicu vizije koja će se protezati dalje od idućih lokalnih izbora. Ugušit ćemo se u prometu, ali zato barem imamo puno štandova na kojima možemo kupiti lijepe suvenire...

UTORAK Da, oni postoje!

Ekipi iz Županije je, izgleda, došlo iz dupeta u glavu da i oni nekom vragu valjda služe, pa su nakon desetljeća nereda stidljivo najavili da će upristojiti stotine plaža koje su čudesnim spletom okolnosti pale baš pod njihovu nadležnost. Iako zdrav razum nalaže da bi o svom prostoru najbolje mogli, znali i trebali odlučivati gradovi i općine.

Županija je dosad tek dijelila koncesije, ubirala lovu i svoje građane dovodila pred svršen čin, odlukama koje su se uvijek donosile tamo negdje u skrovitim zakutcima metastazirane birokracije u golemoj zgradi bivše Općine. Danas, eto, izgleda da žele preuzeti barem djeličak odgovornosti, pa spominju pravilnik kojim će uvesti reda na plaže, među ležaljke, suncobrane, ručnike, škrinje i pedaline.

Živo nas zanima kako će to učiniti, a jedan scenarij nije nemoguć: ukoliko županijski HDZ ovim potezom protjera s plaža obične građane i domoroce, oni će ga sasvim sigurno šutnuti s vlasti prvi put u zadnjih 25 godina.

U većini smo ovce i progledamo tek kad nam nosom zapnemo za drskost i otimačinu.

SRIJEDA Obračun

Možda nije doslovna otimačina, ali svakako nije ni ugodno za čuti - ovog tjedna doznali smo odakle je stiglo 800 tisuća kuna s kojima je gradska uprava sponzorirala Ultra festival. U brojkama to izgleda ovako: 526 tisuća oteto je od proračuna za sanaciju Karepovca, ekološke bombe koja već i doslovno uništava cijeli jedan dio grada, a preostalih 274 tisuće kuna uzeto je sa stavke prehrane socijalno ugroženih građana. Divota.

I onda nam je još servirana informacija da će se kroz potrošnju festivala u gradski proračun vratiti samo oko 500 tisuća kuna.

Potpora Ultri ne bi trebala biti sporna, ali način svakako jest: ako u pune četiri godine gradski oci nisu bili u stanju proizvesti jedan sasvim jednostavan dokument o prihodima i rashodima ovog događaja, ako četiri godine zaredom ne znaju isplanirati budžet i unaprijed predvidjeti manifestaciju kojom se tako glasno kite, ako se na koncu ne zna ama baš nijedna konkretna brojka i sve se svodi na nabacivanje milijunima i milijardama koje nam serviraju organizatori - onda imamo opravdan razlog sumnjati da u Banovini nemaju pojma kakvu su priliku propustili. Cijeđenje novca od Karepovca i socijale samo je plastičan dokaz toga.

ČETVRTAK Slab učenik

Za to vrijeme gradski komunalci rade punom parom, ali samo ako primijete kakav problemčić koji im može prouzročiti neugodnost kod šefa. Nisu, recimo, još uvijek reagirali na kaubojštinu na Rivi, gdje je jedan ugostitelj drsko zauzeo javni prostor i oteo ga čovjeku koji ima uredan ugovor, niti im je palo na pamet razgovarati s drugim koji na glavnoj šetnici ima svoj štekat - ali kafić mu je poprilično daleko.

Dapače, dali su mu još jedan štekat na Prokurativama.

Ali su zato brzinom munje prebrisali duhovit, originalan i provokativan grafit na kojemu legendarni Božo Transporter u svojim kolicima na reciklažu odvozi samog gradonačelnika Ivu Baldasara. U Splitu se ni čuveni Banksy ne bi dobro proveo.

Ovaj slučaj samo pokazuje koliko nam je gradonačelnik miljama daleko od svog političkog uzora iz Zagreba: dok bi Milan Bandić već idućeg jutra ponosno pozirao pred slikom, a onda valjda i ugostio samog Božu, našeg nema ni čuti ni vidjeti jer se izgubio negdje na dalekom desetodnevnom godišnjem odmoru.

Odmara se i Bandić, naravno, samo što vječito laže da se diže u pet ujutro i svakih par mjeseci otrči par krugova pred kamerama, taman dovoljno da opčini glupu masu. Dobar PR je pola posla, Baldasar - na sreću ili žalost - to još nije shvatio. Najlakše je brisati grafite.

PETAK Bolna baza

Šibenik je u međuvremenu povukao novih pet milijuna eura europskog novca kojim će obnoviti i treću svoju tvrđavu, a time nam je samo pokazao kako tek u usporedbi s boljima shvatimo koliko smo zaostali.

Splitski HSLS ironično je preložio da tvrđavu Gripe poklonimo Šibenčanima jer bi oni sasvim sigurno znali što s njom učiniti. Dosta duhovito, ali bolno precizno...

SUBOTA Kreteni

S vremena na vrijeme čovjeku zbilja dođe žao vozača Prometovih autobusa: em u toj firmi oni među rijetkima obavljaju vrlo konkretan i odgovoran posao, em su prisiljeni upravljati krntijama koje bi u uređenim zemljama odavno bile transferirane na autootpad, em se još u sitnim jutarnjim satima moraju boriti s kretenima kojima je vrhunac zabave junačiti se nad umornim šoferima.

Ovog tjedna ponovno, nekakav neodgojeni mulac pljunuo je čovjeka za volanom i time izazvao sudar koji se pukom srećom nije pretvorio u tragediju. 

I sve skupa opet će, dok netko konačno ne izgubi glavu, završiti običnom i smiješnom prekršajnom kaznom.

NEDJELJA Cvjetovi

'Iron Maideni' u srijedu su rasturili, a 'Ringišpil' je u petak i subotu doživio debakl u Spaladium areni. Zbog otužno puste dvorane mnogi su lamentirali kako je Split konačno pokazao palac dolje narodnjacima, mada je razlog vjerojatno u promašenom godišnjem dobu, skupim kartama i neprikladnom ambijentu. Folk prirodno leži u klubovima, a ne u sportskim halama.

Čistunci su konačno došli na svoje i neka se raduju. Ali, da su zbilja otvorenog uma, ne bi se ni snebivali nad jednim običnim - na koncu propalim - koncertom: ovog ljeta u Splitu smo imali Ultru, metal, blues i jazz, klape i zabavnjake, pa kojeg vraga ne bismo i narodnjake? Tko voli, nek' izvoli.

Rekao bi naš kućni splitski sociolog Dražen Lalić: 'Neka cvjeta stotinu glazbenih cvjetova...'

Vaša reakcija na temu